Het geheim van een gezonde relatie : leer je grenzen te bepalen en te bewaken.

Eigenlijk is het heel simpel.

Als je een gezonde relatie met jezelf en met anderen wilt, is het een must om goede grenzen te bepalen. Iets vanzelfsprekend zou je denken maar nog te veel vrouwen hebben de kunst van grenzen bepalen en bewaken nog niet onder de knie.

Daar wring menig schoentje want mensen zullen je namelijk behandelen op dezelfde manier als jij jezelf behandelt. De juiste grenzen uitzenden naar de buitenwereld wijst op een goed ontwikkeld gevoel van eigenwaarde en zelfrespect.

Door duidelijke grenzen te stellen in onze relaties komen we voor onszelf op. We laten zien dat we in het bezit zijn van een goede portie zelfrespect.

Als we het over grenzen hebben, moeten we eerst beginnen bij onszelf. 

Kijk eens naar jezelf. Heb jij duidelijke grenzen over wat geschikt is voor jou als het gaat om relaties? Weet jij wat je opkropt en wat je uitput? Welke normen verwacht je van jezelf en van anderen? Wat wil je iemand geven en wat wil je dat ze je geven?

Schrijf ze op, bekijk ze regelmatig want het maakt jou duidelijk waarom jouw grenzen belangrijk voor je zijn en de moeite waard zijn om vast te houden. Zelfonderzoek en zelfkennis over wat voor jou belangrijk is, is de eerste stap naar gezonde grenzen. Vaak raken we in de problemen in relaties omdat we onze grenzen (nog) niet duidelijk hebben gedefinieerd en dus zullen we partners aantrekken die dit gebrek aan grenzen binnenin ons benadrukken, en hoewel vaak pijnlijk, is dit een zeer goede les omdat het ons dwingt om voortaan sterke en gezonde grenzen over partnerschap te creĆ«ren!

Verrassend genoeg zijn pijn en mislukte relaties eigenlijk goed voor ons omdat ze ons in staat stellen te werken aan onze problemen die nog moeten worden genezen. Elke mislukte relatie is een les in het leren van grenzen en het ontwikkelen van normen voor jezelf en je partners.

Geef een reactie