Het lege nest syndroom: Wanneer je kind uitvliegt.

Linda de Mol, sinds jaar en dag presentatrice op de Nederlandse tv heeft het er maar moeilijk mee dat ze niemand heeft om voor te zorgen. Onlangs nam ze afscheid van haar 17-jarige dochter Noa, die twee maanden lang een cursus volgt in New York.

In haar column vertelt de 53-jarige presentatrice openhartig over de dag. ,,We hebben haar geïnstalleerd in haar piepkleine kamertje op Union Square. Toen kwam het onvermijdelijke moment van afscheid nemen en moest ik mijn 17-jarige meisje achterlaten in die grote stad waar ze niemand kende.”

,,Ze zwaaide vrolijk, maar ik heb de hele rit naar het vliegveld gehuild.” Het was niet de tijd in New York die haar tot tranen toe beroerde maar omdat Linda het moment voelde als een einde van een tijdperk.

,,Een lange periode van ruim twintig jaar waarin alles om mijn kinderen draaide. Waarin ik mijn agenda altijd eerst vulde met de voor hen belangrijke dingen, de ijskast vulde met dingen die zij graag aten.

Ze herkent niks in de moeders die op zo’n moment genieten van ‘meer tijd voor jezelf.’ Aan de vele goedbedoelde adviezen heeft ze dan ook weinig.

,,Ik vind er nog niks lekkers aan. Ik ben van nature een zorger en nu mijn ouders overleden zijn en mijn kinderen steeds meer hun eigen weg gaan weet ik niet zo goed waar ik met die zorgdrift heen moet.”

Vrouwen die als basistaak de zorg voor het gezin hebben of vrouwen die geen inspirerende werkkring hebben vallen het vaakst ten prooi aan het lege nest syndroom. In veel gevallen valt het moment dat kinderen uit huis gaan ook nog eens samen met de overgang, geen ideale combinatie. Want naast de opvliegers, slapenloosheid, lustenloosheid komt ook nog eens de stilte in huis. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel.

Je hebt nu de kans om een andere band met je kinderen te creëren, want ook al blijf je altijd de ouder, je primaire zorgtaak zit er op. Zo kun je meer gelijkwaardigheid, een meer vriendschappelijkere band met kinderen creëren.  Wanneer de kinderen uit huis zijn heb jij eindelijk de tijd om aan jezelf te werken, jezelf opnieuw te ontdekken, de dingen te doen die jij leuk vindt! Probeer eens te schrijven, schilderen of een cursus te volgen. Ontdek je talenten opnieuw en geniet van je vrije tijd!

Blijf je je maar eenzaam en depressief voelen nu de kinderen uit huis zijn? Misschien kun je hulp zoeken, want wanneer je je verdrietig blijft voelen gaat er iets niet goed. Onderzoek heeft uitgewezen dat het lege nest syndroom gelinkt kan worden aan depressie, alcoholisme, een identiteitscrisis en zelfs huwelijksproblemen. Schaam je dus niet om hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt, je bent niet de enige!

Bron : Expres.co.uk ,Gezondheidsnet, ditjesendatjes.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: