Soms is genezing een ander die van je littekens leert te houden.

Na narcistisch misbruik is het een hele opgave om jezelf weer open te stellen voor de liefde. De kat lang(er) uit de boom kijken of simpelweg jezelf beschermen door je grotendeels af te sluiten is een logisch gevolg van het misbruik. Onze rationele denkvaardigheden zijn zwaar toegenomen en onze radar draait volle toeren om onszelf te beschermen tegen mensen met slechte bedoelingen indien nodig zou blijken.

Als je in aanraking bent geweest met iemand met destructieve narcistische trekken of zelfs een narcistische persoonlijkheidstoornis, dan heeft dat veel gevolgen voor je. Hoe groot deze zijn is afhankelijk van de mate van narcistisch misbruik, de duur ervan, je karakter en je voorgeschiedenis.

Maar het goede nieuws is dat je een ruime kennis verworven hebt over ‘uitbuitende’ mensen en geleerd hebt hoe te voorkomen dat je er emotioneel mee verbonden raakt. Gouden lessen die je straks van pas komen om te ontdekken of een nieuwe persoon in aanmerking komt voor een gezonde emotionele binding.

Onlosmakelijk is daten met al zijn rituelen sowieso altijd ook een bron van teleurstelling.

Het positieve is echter dat je via dating jezelf echt leert ontdekken en in staat bent te onderscheiden wie of wat je leuk vindt en -heel belangrijk- of jullie hetzelfde doel najagen in het leven en of hij/zij in staat is om een gezonde duurzame relatie aan te gaan.

In 1990 leidde onderzoek door prof. David Buss van de universiteit van Texas tot nieuwe inzichten over wat bijdraagt tot stabiliteit in relaties. Hij deed onderzoek bij mannen en vrouwen uit 37 verschillende culturen. Hieruit bleek dat bij zowel mannen als vrouwen de volgende vier karakterkenmerken bovenaan staan, als het gaat om verwachtingen in relaties:
1. Liefde geven
2. Betrouwbaarheid;
3. Emotionele stabiliteit/volwassenheid
4. Aangenaam karakter

Inderdaad, alle vier karakterkenmerken die niet aanwezig waren in de relatie met een NPS’er. Gezonde liefde voelt RUSTIG, VREEDZAAM, SEREEN, CONSISTENT, EVENWICHTIG, ONVOORWAARDELIJK, VERTROUWD en FIJN.

Zodra jij, bewust of onbewust, van jezelf overtuigd bent dat je het waard bent om liefde te ontvangen, zal je het ontvangen. Zodra jij, bewust of onbewust, van jezelf overtuigd bent dat je liefde bent en liefde uitstraalt, zal je liefde ontvangen. Wat je uitstraalt zal je ontvangen. Je kunt onmogelijk liefde ontvangen als je dat niet af geeft aan je omgeving. Je kunt onmogelijk iets ontvangen wat je niet geeft. Jouw eigen unieke energie wordt bewust en onbewust opgepikt door iedereen en alles om jou heen.
Last but not least. Neem je tijd. Ben je echt al klaar voor een nieuwe start. Een einde aan je verdriet lijkt makkelijk te herkennen maar toch liggen er wat stevige adders onder het gras.

Aan deze 7 tekenen kun je herkennen dat je weer (bijna) de oude bent.

1. Je kunt naar foto’s van jullie twee kijken zonder dat het je hart breekt.

2. Je checkt niet meer obsessief zijn Facebook, Twitter, Instagram of zijn whatsapp om te zien of hij online is.

3. Je hebt niet meer de neiging om te huilen of de kamer te verlaten, zodra je ex ter sprake komt.

4. Je kunt weer prima een avond alleen zijn.

5. Wanneer je hoort dat je ex een nieuwe vlam heeft, doet dat je niks. Je voelt enkel medelijden met hem/haar.

6. Je vangt ineens de blik op van die leuke vent/vrouw. En het maakt je vrolijk.

7.  Je dagdroomt weer over een nieuwe relatie en niet meer over de potentiële verzoening met je ex.

Probeer te voorkomen bittere levenslessen te trekken, daar heb je alleen jezelf mee. Dus niet: ik ga me nooit meer helemaal geven aan iemand, maar: ik ga me helemaal geven aan de persoon waar ik in geloof én ik ga goed voor mijzelf zorgen en doen wat voor mijn toekomst goed is. En niet: ik kan niemand vertrouwen, maar: ik ga leren te onderscheiden wie ik kan vertrouwen en ik zorg dat ik in mijn eigen kracht vertrouw. En ook niet: het leven zal nooit meer mooi worden, maar: het leven zal nooit meer hetzelfde worden, maar er zijn altijd dingen die het leven mooi maken en ik ga daarvoor een goed oog ontwikkelen. dat lukt natuurlijk niet zo een-twee-drie, en het gaat makkelijker als je de pijn hebt doorleefd. Gun het tijd!

Bron : psycholoog.net, mensensamenleving.infonu.nl, hartziel.nl, glamour.nl

Geef een reactie