Must read: Waarom je viel (valt) voor de narcist.

Scroll down to content

Een vraag die ieder slachtoffer van narcisme zich uiteindelijk zal stellen is ‘Waarom ik?,  Waarom viel ik voor een narcist?’.

Mensen die verliefd worden op een narcist, willen doorgaans meer voor anderen zorgen dan voor zichzelf . Iedereen die ooit een relatie met een narcist heeft gehad, weet hoe het is om de persoon te zijn die geeft, geeft en geeft zonder einde. We letten op wat onze narcistische partner nodig heeft omdat we van hem of haar houden, maar wanneer we dit doen, worden we eigenlijk medeplichtig aan het bijdragen tot zijn verhoogde niveaus van egoïsme.

Narcisten profiteren van de mensen die hen regelmatig voeden en verzorgen. Helaas   geloven diezelfde mensen dat als ze maar eindeloos geven en liefde blijven investeren, hun partner uiteindelijk tot bezinning zal komen en ineens tot het besef zal komen hoe fantastisch je bent en hoeveel liefde jij ook van hem verdient.

Helaas werkt deze aanpak  niet met narcisten.

1. Stel jezelf de vraag: Waarom ben je er zo op gebrand om de behoeftes van de ander op de eerste plaats te stellen? Waarom neem je meteen alle verantwoordelijkheid in de relatie op jezelf?  

Je intens verlangen om mensen te behagen en gelukkig te maken kan één van de mooiste en meest bewonderenswaardige eigenschappen zijn, helaas hebben giftige narcisten een feilloos vermogen om mensen  die deze eigenschap bezitten te traceren en vervolgens uit te buiten (leeg te zuigen).

2. Onderzoek je angsten : Wat denk je dat er zal gebeuren als je zou stoppen met proberen om je partner gelukkig te maken. Wat denk je dat er zal gebeuren als je stopt met proberen je partner te plezieren? Waarom vind je zo snel uitvluchten en redenen om het gedrag van je narcistische partner goed te praten?

Geef je je partner ooit een kans om zoveel te investeren als jij om de relatie te laten werken? Als je stopt met zo hard te werken aan je relatie, ben je bang dat het zal verdwijnen? Het probleem met het hebben van een relatie met een narcist is dat ze het moeilijk hebben met empathie, ze zijn niet geneigd om sympathie of erkenning te voelen voor je behoeften. Je wensen nemen ze niet aux serieus en ze nemen zelf niet de moeite om iets terug te geven dat nog maar in de verste verte gelijkwaardig is aan wat jij geeft. Dat is wat jou dat leeg gevoel diep binnenin bezorgt.

3. Neem eens onder de loep hoeveel tijd en energie je besteedt aan dingen die jouw leven gelukkiger en bevredigender maken.

Besteed je evenveel tijd aan je zorgen maken over jouw behoeftes als over die van je partner?

Heb je ooit geld genomen dat je voor jezelf nodig had om je partner een onnodig geschenk te kopen? Zet je je regelmatig aan de kant om je partner te verwennen? Hoe vaak zet jij je eigen behoeftes op nummer één? Hoe vaak overbelast je jezelf om ervoor te zorgen dat je partner geen overlast ondervindt? De grootse geneeskracht die je op jezelf moet toepassen (en vaak ook je relatie) is om minstens evenveel energie en tijd te besteden aan het nadenken over je eigen welzijn als dat van je partner.

4. Hoe zit het met je vrienden en familie? Ben je omringd door mensen die je probeert te plezieren of te sussen?

Wanneer je iemand ontmoet die niet veeleisend is en in staat is om een ​​meer gelijkwaardige relatie mee te hebben, voel je je dan verloren en/of zonder een duidelijk omschreven rol? Heb je vrienden en familie die regelmatig van je profiteren of die heel veel aandacht vragen?  

Onthou : een relatie gaat altijd over twee mensen. Als je blijft geloven dat je een goede relatie kunt opbouwen rond één persoon (je partner) terwijl de ander (jij) het meeste werk doet, wordt het probleem grotendeels je weigering om de relatie te zien voor wat het echt is en bovenal de grenzen van je partner’s liefde te erkennen.

Neem jezelf grondig onder de loep en kom in contact met je innerlijke zelf. Kom er achter waarom je de ander toelaat je leven over te nemen.

Eenmaal je begrijpt waarom jij de narcist toeliet in je leven zal dit je in staat stellen te werken aan jezelf en aan je zelfliefde.

Als we onszelf niet graag zien, vinden we onszelf ook niet waard om graag te zien.

Het hebben van een laag zelfbeeld belemmert de beleving van een geweldige wederkerige relatie. Want als jij niet gelooft dat je goed genoeg bent hoe kun je er dan voor zorgen dat een liefdevolle partner jou kiest? Je zal vaak in relaties terechtkomen waarin je wordt behandeld op een manier die bij jouw overtuigingen past. Dus als jij dacht dat jij niets waard bent omdat je dit vroeger steeds hoorde, ga je ook partners kiezen die jou zo behandelen. Zoals jij wilt dat de ander jou behandelt, zo moet jij vooral met jezelf omgaan.

Voor elke relatie die je hebt, draag jij je eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt in de relatie met jezelf, de relatie als single, de relatie als partner, de relatie als collega, de relatie als familielid. Gaan er in welke relatie dan ook zaken niet zoals jij wilt, zoek dan de oorzaak allereerst bij jezelf.

Is het egoïstisch om jezelf net zo belangrijk te vinden als de ander? Echt niet! Waarom zou de ander belangrijker zijn dan jij? Ben jij minder dan die ander? Nee toch! Verdien jij daarom niet net zo hard geluk als die ander?

Het is meer dan oké om jezelf op 1 te zetten om de eenvoudige reden dat het leidt tot meer geluk in je leven. Je hebt dan veel meer te bieden aan de ander.

Er altijd voor anderen zijn waarbij je jezelf wegcijfert en compleet voorbij loopt, gaat ten koste van je geluk en dient geen enkel nut. Die ander kan er wellicht (tijdelijk) baat bij hebben. De ander wint dus, maar jij verliest.

Wat ‘jezelf op 1 zetten’ absoluut niet voor mij betekent is dat je er niet meer kan zijn voor anderen of niet langer hun zin kan doen. Zeer waarschijnlijk ben je heel sociaal en niks staat je in de weg om dat vooral te blijven want het is namelijk een hele mooie eigenschap.

Maar je mag ook goed voor jezelf zorgen door je iedere keer af te vragen of het goed voelt voor jou om er te zijn voor de ander of dat je op dat moment juist even je eigen ruimte nodig hebt. En vraag je vooral af of je jezelf niet tekort doet als je de ander zijn of haar zin geeft.

Bron : thoughtcatalog.com – pj8.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: