Het noodzakelijk alternatief bij co-ouderschap met de narcist: parallel solo ouderschap

Er is geen opleiding voor het ouderschap, ieder kind is anders en van een handleiding is geen sprake. 

Zelfs met een liefhebbende en compatibele partner is het niet eenvoudig de opvoeding tot een goed eind te brengen.

Maar co-ouderschap met een narcistische ex is duizend maal moeilijker. Gekmakend en zwaar frusterend, een continu gevecht die vaak gevoelens van zwarte woede en wanhoop veroorzaakt.

Voor alle duidelijkheid, het is pijnlijk en totaal onbegrijpelijk, maar je narcistische ex zal nooit op dezelfde manier van je kinderen houden zoals jij dat doet.

De narcist ziet zijn kinderen alleen maar als een verlengstuk van zichzelf. De kinderen zijn een prima middel om zijn masker te handhaven naar de buitenwereld.

Want kijk eens, de ene selfie na de andere verschijnt op social media tijdens de echtscheiding. Wat is hij toch een leuke vader!

Met andere woorden, je verhaal over hoe manipulerend en onmogelijk hij is, wordt door sommige in twijfel getrokken. Om het nog erger te maken, is de hoofdregel van het doel van je ex, jou pijn te doen via je kinderen, ongeacht hoe erg dit je kinderen schaadt.

Van zodra jij de deur van het gezamenlijke huis achter je dichttrok, zal de afgewezen narcist een diepgewortelde, langdurige wrok koesteren en je proberen te straffen omdat je een narcistische verwonding hebt veroorzaakt. Je hebt bij hem het fundamenteel gevoel van intense waardeloosheid getriggerd.

Als hij jou heeft verlaten is het een ander verhaal, er is dan immers ruimte voor hem om de schuld bij jou te leggen omdat je als partner niet meer voldeed aan zijn ideaalbeeld. Hierdoor ligt de schuld niet bij de narcist zelf, maar bij jou.

Heb jij de waakvlam van de relatie uitgeblazen, dan zal je hiervoor gestraft worden door de narcist. Hij zal elke gelegenheid aangrijpen je zwart te maken, jou te beledigen en vernederen, een lastercampagne opzetten achter je rug naar je kinderen, familie en sociale kring en uiteraard, last but not least, al je inspanningen om te communiceren als co-ouders volledig dwarsbomen.

Teamwerk valt buiten het speelboek van de narcist.

Per definitie hebben narcisten geen empathie of oprechte gevoelens van verbondenheid met anderen, hoe schrijnend ook voor je gezin.

Hoe pijnlijk dit ook is om te accepteren, je moet de realiteit accepteren en verder gaan.

Eerst en vooral spelen narcisten geen eerlijk of aardig spel.

Ze zullen strijden om de aandacht en aanbidding van hun kinderen, maar ze evengoed makkelijk wegzetten als het waarde verliest (dat wil zeggen als het té kostelijk, belastend, saai, irriterend, etc. wordt).

Gooi de normale regels van betrokkenheid weg. Omarm parallel solo ouderschap om terug de controle te krijgen en de gevoeligheid voor manipulatie te verminderen.

Dit is noodzakelijk voor jou en voor je kind(eren).

Wat zijn de regels van parallel solo ouderschap?

  • Beperk contact en communicatie met je ex tot een absolute essentie
  • Stel je eigen opvoedingsschema op en hou je eraan
  • Hou strikte grenzen aan met je ex
  • Verlies de kromme gevoelens en gedachten van je ex nooit uit het oog
  • Negeer de bedreigingen en tegenstrijdigheden van je ex, of ze nu passief-agressief of openlijk agressief van aard zijn
  • Accepteer dat je het ouderschap van je ex niet kunt controleren, ook al is het een rotzooi
  • Heb vertrouwen in je eigen opvoeding (een goed afgestemde ouder is sterker dan  een slechte ouder)
  • Wees zo eerlijk als je kunt (leeftijdsafhankelijk) met je kinderen over de gezinssituatie
  • Wees een voorbeeld van veerkracht voor je kind(eren)

Wat vooral niet te doen :

  • Ruzie met je ex
  • Jezelf kwetsbaar opstellen naar je ex
  • Reageren op  kritiek van je ex
  • ‘Bijten’ bij bedreigingen en aanvallen van je ex ( Erop ingaan en op deze manier voor zijn narcistische voeding  zorgen)
  • De aanvallen van je ex op jezelf betrekken
  • Je zorgen over de kinderen delen met je ex
  • Kritiek uiten over de kinderen tegen je ex, hij zal deze graag tegen je gebruiken
  • Niet emotioneel betrokken raken bij wat hij doet of zegt: Pas de GREY ROCK communicatie toe (saai, vlak, eentonig)
  • Jezelf niet de schuld geven van het gedrag van je ex

10 gedachtes over “Het noodzakelijk alternatief bij co-ouderschap met de narcist: parallel solo ouderschap

  1. ik zit hier midden in…. mijn zoon van 6 zegt ook hoe veel leuker het is bij vader want daar krijgt hij veel meer cadeau’s en ik woon ‘maar’ in een appartement, daar doen ze constant uitjes….enz…. hopeloos en kwetsend….

    Like

  2. Heel herkenbaar weer. Overigens, is het mogelijk dat een narcist iets krijgt met iemand die zelf ook narcistische trekjes heeft? Of dat iemand de trekjes van zijn/haar/diens narcistische partner overneemt?

    Like

    1. Dan spreken we van ouderverstoting. Een zeer complexe en pijnlijke vorm van manipulatie voor de andere ouder en het kind.

      Like

      1. Wat kan je dan doen. Hulpverleners willen dit blijkbaar niet zien/geloven

        Like

    1. Dag Natalie, je kan hiervoor bij mij terecht. Rechts bovenaan op de website klik je op de 3 streepjes en zo kom je uit op solo parallel ouderschap coaching. Gr. Nancy

      Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.