De magneetrelatie tussen de codependent en de narcist

Onvolwassen

De narcist is onvolwassen. Wanneer je een relatie hebt iemand met deze (persoonlijkheids)stoornis, heb je te maken met iemand die ergens tussen een moeilijke peuter of een moeilijke tiener zit qua emotionele en psychologische volwassenheid. Veel ex-partners van de narcist die echte kinderen (jonger dan 18 jaar) delen met hun narcistische partner hebben gezien hoe hun kinderen volwassen worden en hun volwassen ex-partners overtreffen in termen van emotionele en morele ontwikkeling.

Als je de relatie bent aangegaan met het idee een gelijkwaardige partner te vinden, maak je borst maar nat want uiteindelijk zal je belanden in de rol van ‘ouder’ die je impulsieve en chaotische partner probeert in te tomen. In veel gevallen stellen de partners zich aanvankelijk vrijwillig op voor deze ondankbare positie in de hoop dat zaken op een dag op magische wijze zullen veranderen. Dit geldt vooral voor mensen die problemen hebben met codependentie.

Veel gehoorde excuses zijn :

 • Ze groeit er wel uit als ze moeder wordt.
 • Hij had zo’n zware jeugd.
 • Ze heeft gewoon een laag zelfbeeld.
 • Ze zal zich veiliger voelen als ze eenmaal leert te vertrouwen en mijn liefde ervaart.
 • Al zijn exen waren beledigend.
 • Hij moest gewoon bij iemand zijn die hem echt waardeerde. Dan zal hij wel veranderen.
 • Ze bedoelt niet de dingen die ze zegt als ze boos is. Dat was de alcohol die praatte.
 • Ze is alleen maar gestrest

Vermoord de gedachte dat de narcist zal veranderen

‘Ik moet gewoon geduldiger zijn’, harder liefhebben, meer geld verdienen, nog meer financiële verantwoordelijkheid nemen en geen emotionele reacties uiten t.o.v. de narcistische mishandeling. Dan zal hij of zij me wel beter behandelen.

Veel codependenten zijn zich wel bewust van de problematiek van de narcist eenmaal ze wat langer in de relatie zitten. Ze geloven echter dat ze de narcist kunnen helpen, redden en liefhebben om hem/haar tot een echte volwassene te laten groeien zodanig dat hij/zij in staat is om liefde, vriendelijkheid, vrijgevigheid en respect te geven.

Dit gebeurt niet. Nooit! Je zal evenveel succes boeken als wanneer je zou proberen een ​​ratelslang in een golden retriever te veranderen!

Onlangs stuurde een man een mail om te informeren naar coaching samen mét zijn vrouw, die volgens hem waarschijnlijk NPS heeft. Hij legde uit dat hij op zoek was naar een coach ‘om zijn vrouw te overtuigen een goed persoon te zijn’. Ik legde hem uit dat noch coaching noch het leven op die manier werken. Als een 40-jarige vrouw of man niet begrijpt dat het niet oké is om zich gemeen te gedragen en er niets om geeft dat zijn/haar gedrag zijn naasten treft, dan kan niets of niemand anders dit veranderen. De enige keuze die er is, is deze: zelfrespect of misbruik toelaten, met andere woorden, beëindig de relatie of accepteer de persoon voor wie ze is, de zogenaamde radicale acceptatie.

Niet alle mannen en vrouwen die een relatie hebben of hadden met een narcist zijn codependent. Vaak kunnen deze emotionele roofdieren mensen maar al te goed voor de gek houden ook al hebben deze hun grenzen goed afgebakend en zijn ze algemeen emotioneel gezond. Veel karakteristiek inconsistente individuen zijn hoogfunctionerend. Dat betekent niet dat ze niet even giftig zijn als hun slecht functionerende tegenhangers (overduidelijke menselijke wrakken). Het betekent dat ze beter in staat zijn om het masker van normaliteit (fatsoenlijke menselijke wezens) te dragen voor langere tijd wanneer het hen uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer ze sociale goedkeuring zoeken of in een vroege liefdesbombardement- of idealiseringsfase van een relatie zijn. Denk maar aan Dr. Jekyll en Mr. Hyde.

Niet-codependente mensen kunnen ook betrokken raken bij deze persoonlijkheidsstoornis, maar zijn veel sneller in staat de relatie te beëindigen en piekeren minder over het beëindigen ervan, zodra de narcist zijn of haar ‘menselijk’ pak verwijdert.

Dit is het verschil in hun gedachtengang :

Niet-codependent Tom: Ik zag de vrouw niet meer die ik op Tinder heb ontmoet. Ze ondervroeg me tot op het bot over mijn ex-vriendinnen en wilde weten waarom ik mijn relatiestatus nog niet had veranderd op onze derde date. Psycho.

Codependent Marianne: Hij zegt dat hij geen toegewijde relatie wil, maar ik denk dat hij gewoon bang is voor intimiteit omdat hij al zo vaak is gekwetst. Ik probeer het niet persoonlijk op te nemen als hij niet komt opdagen op onze lunchdate. Hij weet gewoon niet hoe het is om bij een vrouw te zijn die echt van hem houdt.

Gezonde mensen tolereren geen misbruik en noemen het ook geen liefde. Gezonde mensen willen geen relaties met kinderen in een volwassen lichaam. Gezonde mensen tolereren niet dat ze worden gemanipuleerd en/of uitgebuit. Ze denken niet, het is oke of normaal. Gezonde mensen blijven niet in relaties, uit angst, verplichting en schuld. Codependente mensen doen dat wél.

Waarom de codependent een perfect doelwit is

Codependenten zijn die mensen die behagen, redden, professionele verzorgertypes die eerste hulp bieden, maar zelden of nooit om hulp of ondersteuning voor zichzelf vragen. Met andere woorden, ze zijn een perfect doelwit voor narcisten en andere beledigende roofdieren. Om terug te gaan naar wat ik aan het begin van het artikel zei, narcisten zijn niet op zoek naar een ouder in de ware zin van het woord – een liefdevolle, koesterende volwassene die regels, structuren, grenzen en consequenties implementeert. Ze zijn op zoek naar een ouder kind – een dienaar, een hulpverlener, een emotionele verpleegster, huishoudster, kok, kostwinner, emotionele (of fysieke) bokszak, zondebok en persoonlijke assistent die noch macht, noch een stem heeft.

Deze eeuwige peuters/tieners willen de ‘perfecte’ mama of papa die onvoorwaardelijk van ze houdt, zelfs als ze wreed, egoïstisch, in zichzelf gekeerd, irrationeel, oneerlijk, ontrouw, financieel onverantwoordelijk, beledigend en/of gewelddadig zijn.

Ze willen dat mama of papa ze altijd aanbidt en hen onophoudelijke aandacht geeft, zelfs wanneer ze mama of papa negeren.

De narcist zal nooit volwassen worden, maar jij kan dat wel! En je doet het door je persoonlijke kracht terug te nemen. Leer je grenzen af te bakenen! Krik je zelfrespect op!

4 gedachtes over “De magneetrelatie tussen de codependent en de narcist

 1. Narcisten zijn lijdende zielen en die zien ook graag een ander lijdend!!!!is net alsof gedeeld leed half leed is!!!!ben zelf in narcistisch gezin opgegroeid en zowel vader als moeder hadden lievelingskind en ook hadden ze een gemeenschappelijke zondebok en deze nam ik aan om maar een beetje aandacht te krijgen en zo ben ik codepentie gaan ontwikkelen en dan trok ik steeds narcistische partner aan met alle gevolgen nadien!!!!ben nu single en nu voel ik innerlijke rust al heb ik diep van binnen nog verlangen naar goeie en liefdevolle relatie!!!!!

  Like

  1. Goed dat je begrijpt dat je codependentie de oorzaak is van het aantrekken van destructieve personen. Een poosje single zijn, creëert rust en de mogelijkheid jezelf onder de loep te nemen. Natuurlijk heb je dit verlangen, daar is niks mis mee, als je een partner uitkiest die wederkerig en emotioneel gezond is. Ik wens je dit van harte toe!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.