Het effect van de narcist begrijpen en (h)erkennen

Waarom overkwam mij narcistisch misbruik

Heel vaak hoor ik die ene zin ‘Waarom is mij dit overkomen?’ Een belangrijk gegeven om te kunnen helen en herstellen van narcisme is het begrijpen waarom jij een geschikte prooi werd.

Als je terugblikt op het moment van jouw ontmoeting met de narcist, hoe stond je mentaal in het leven? Stel je de vraag. Was je ongelukkig op welke manier dan ook, net gescheiden, eenzaam want al een poos single of zat je nog in een relatie die elke glans en kleur verloren had? Narcisten hebben namelijk een ongelooflijke aanleg om feilloos iemand aan te voelen die niet of slecht in verbinding staat met zichzelf.

Vanuit deze positie is het een koud kunstje voor de narcist om je vervolgens in de ‘mist’ te trekken. Hij heeft afhankelijke mensen om zich heen nodig. Zwakkere afhankelijke mensen zijn makkelijker te manipuleren en om de tuin te leiden. De narcist probeert je zo in zijn lege, donkere wereld te trekken. Iemand die een verstoorde verbinding heeft met zichzelf zoekt die verbinding van buitenaf. Daarmee doel ik op ondersteuning, bevestiging, liefde, troost, en aandacht. Laat dit nu net NIET zijn wat de narcist in gedachten heeft. Hij zal je nooit de sleutel tot je verloren zelf (verbinding) helpen zoeken. Sterker nog, mocht hij die vinden dan zal hij die opnieuw verstoppen en je de verkeerde kant op laten zoeken. Hij zal er hoogstwaarschijnlijk nog van genieten ook en zichzelf op dat moment heel geslaagd voelen.

Je weet dat er iets niet klopt maar het lukt je niet je vinger er op te leggen. Je bent moe, uitgeput, het leven met de narcist is slopend. Steeds weer word je op het verkeerde been gezet. Terwijl je toch telkens probeert het conflict uit de weg te gaan, te vermijden, je  woorden aanpast, alles zorgvuldig wikt en weegt om zijn innerlijke tornado niet te triggeren. Je bent niets meer dan een robot geworden, je spontaniteit is volledig verdwenen.

Dat bevalt de narcist heel goed, want een robot heeft geen ziel, geen wensen en geen persoonlijkheid. De robot houdt zich aan het onzichtbare script waarin de narcist voor jou de hoofdrol heeft gekozen. Het effect van zijn stoornis is enorm. Je wordt labiel, onzeker, angstig. De reden hiervan is dat je in de stoornis van de narcist bent getrokken. Hij neemt hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid want met hem is er niks mis. Je voelt je alsof je op een zinkend schip zit, terwijl de narcist van je verwacht dat je dit ten stelligste ontkent. Je instinct roept, ‘red jezelf’ maar de narcist reageert geprikkeld op je angst, sterker nog, hij verwijt je dat je gespannen bent en zucht dat je altijd alle aandacht naar je toe trekt. Daarmee zet hij je op het verkeerde been. De kracht van suggestie heeft zijn effect gehad.

Het ontwaken uit deze mist kan jaren duren. Het is een zwaar en intensief proces. Je kan dit niet alleen, iemand moet je hierbij helpen, een vriendin die zelf ervaren heeft wat narcisme is bijvoorbeeld of professionele hulp. Je narcist gedraagt zich als een voorbeeldige en keurige man naar de buitenwereld, hij heeft zijn beste masker op als hij in aanraking komt met mensen uit je familie of nabije buurt. De kans is dus groot dat als je iemand uit deze kring in vertrouwen durft te nemen, je meestal niet geloofd zal worden.

Doorbreek je isolement, geef jezelf niet gewonnen! Zoek contact met andere slachtoffers, lees alles wat je kunt over NPS, overtuig jezelf hierdoor dat het niet aan jezelf ligt. Neem je eigen leven en realiteit weer in handen. Ga weer op zoek naar je EIGEN beleving. Je identiteit is al te lang onder curatele geplaatst. Neem alles wat je ervaart serieus, vooral je boosheid. Woede is het instrument bij uitstek om grenzen te stellen en zo jezelf te beschermen.

De realiteit zal je genezen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je te verdiepen over alles wat narcisme te maken heeft. Verdiep je erin, lees en herlees hoe hij te werk gaat, leer zijn strategie (h)erkennen. Eenmaal je deze doorhebt, zal je ook in staat zijn te anticiperen, je zal ervaren dat het telkens een cirkel is die opnieuw en opnieuw wordt rondgemaakt.

De narcistische cyclus

relatiecyclus

Jouw cyclus

cirkel

Eerste voorwaarde tot genezen is het vaststellen dat je slachtoffer bent van iemand met narcisme.

Dit is een grote essentiële stap.

Jouw doel is een narcisme-proof leven te leiden. Want dat kan!

Een gedachte over “Het effect van de narcist begrijpen en (h)erkennen

 1. Net relatie beeindigd na drie jaar, we hebben een.kindje van 1 jaar.
  Mijn ex vriend, projecteerd al zijn fouten en problemen.op mij.
  Waardoor ik begon te twijfelen aan mezelf.
  Ik ben veel slachtoffer geweest van geweld binnen het gezin.
  Als ik hem erop wijs dat dit wel echt fout is, dan wijst hij me erop dat dit gebeurt door mij. Omdat ik steeds over hetzelfde zaag, nl zijn verslaving.
  Moest ik daar minder over praten, dan zou hij minder geneigd zijn om toe te geven aan zijn verslaving.
  Nu we uit elkaar zijn, schuift hij de reden van de breuk op mij, ik bedrieg en belieg hem zogezegd.
  Had hij me niet zo in.mekaar geslaan, dan waren we wslk nog samen.
  Ik heb ook steeds de neiging om hem te contacteren, voel me zo alleen, zeeen van.tijd, al die rust ben.ik niet gewoon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.