Netflix’s Doctor Foster: scheiden van een narcist

In het kader van ‘kennis is macht’ raad ik mensen aan die te maken hebben met NPS zoveel mogelijk te lezen over narcisme, contact te zoeken met lotgenoten en zich te verdiepen in de werkwijze van de narcist. DOCTOR FOSTER, een Britse serie die de moeite waard is om te kijken, kadert zeker in de (h)erkenning van scheiden van een narcistische partner.

Heel aangrijpend, herkenbaar en soms heftig om te bekijken. Hoewel de geloofwaardigheid soms wordt opgerekt, illustreert deze serie perfect waar kinderen in terecht komen wanneer één van de partijen bij een scheiding een narcist is.

In het kort geschetst: Tom is de tienerzoon van Dr. Gemma Foster en haar man Simon, die uit elkaar gaan nadat ze ontdekt dat Simon een affaire heeft – en toen een kind – met een jongere vrouw. Het probleem, bovenop de normale uitdagingen van een scheiding, is dat Simon een narcist is.  Een narcist moet en zal zijn eigen weg gaan, zo niet, zal hij anderen uitbuiten en manipuleren om het te krijgen. Een narcist geeft niet om hoe anderen zich voelen en toont geen empathie.

doctor_foster

Let wel, deze reeks toont de pijn en de onmacht bij het scheiden van een narcist maar is in geen geval een leidraad voor hoe het eigenlijk zou moeten. Er is maar één regel bij het verlaten van een narcist: volledig ontkoppelen. Voor alle duidelijkheid, dit betekent naar buiten lopen (of in sommige gevallen rennen) en niet/nooit terugkijken. Een narcist voedt zich met je aandacht en je empathie en je moet ophouden om zelfs maar de kleinste druppel te leveren. Als je met hen over de kinderen moet communiceren, doe dit dan schriftelijk en in een zo klein mogelijk aantal woorden.

image

Gevangen in het gevecht tussen een vader die nooit in staat was om zich te geven, en een moeder die zich alleen op haar ex concentreert, kon hun puberzoon de escalerende drama’s niet langer aan, en liep hij uit hun leven. Een vreselijke uitkomst voor elke ouder (met uitzondering van een narcistische natuurlijk), een heilzame les voor iedereen die een narcist verlaat, ga de strijd niet aan, want dan zal je zeker verliezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.