Opnieuw liefhebben na de narcist

Als je verliefd wordt op een narcist dan is hetgeen wat jullie het meest gemeen hebben het feit dat jullie beiden van dezelfde persoon houden! Wanneer de relatie dan over is, is het niet het zwaarste dat de relatie over is, maar dat jij jezelf opnieuw moet aanleren wat een gezonde relatie is.

Eerst en vooral, ik geloof dat je alleen maar echt lief kan hebben als je ook jezelf liefhebt. Want het is niet mogelijk om helemaal gelukkig te zijn met je partner samen, als je niet van jezelf houdt. Dus daar begint het mee. Je moet eerst van jezelf houden, gelukkig zijn met jezelf en gelukkig kunnen zijn alleen voordat je echt gelukkig kan zijn met iemand anders.

Na zo’n relatie moet jij je eigenwaarde weer terugvinden en heb jij een hoop bagage wat je meeneemt naar je volgende relatie. Want zelfs als je niet meer met de narcist samen bent dan blijft zijn (of haar) effect nog lang merkbaar. Na de narcistische mishandeling stellen we ons niet meer zo makkelijk weer open voor een andere persoon.
We hebben tegen wil en dank kennis opgedaan over uitbuitende mensen en geleerd hoe we kunnen vermijden om er emotioneel mee verbonden te raken.
Je hebt daarom een speciaal persoon nodig die jou laat zien wat je altijd al verdiende. Iemand die daadwerkelijk om je geeft, zal jou het gevoel geven je op gelijke hoogte of hoger dan zichzelf te plaatsen. Geloof het of niet, de beste manier om te bepalen of je op het pad van nep of onverschrokken liefde bent, is om dieper in te gaan in het gevoel dat hij jou geeft.

De kenmerken van goedaardige liefde zal je herkennen in veel zaken : Ze vertrouwen jou als eerste hun blijdschap en zorgen toe. Jouw mening is het belangrijkst. Jouw welzijn komt als eerst.

Ik zet hieronder nog even op een rijtje waar je op moet letten, een soort checklist, want na de nep liefde met de narcist is je liefdescompas serieus ontregeld.

1. Gevoelens

 • Al we samen zijn, voel ik me dan op mijn gemak en gelukkig, of voel ik me verdrietig, verward of gefrustreerd?
 • Heb ik respect voor hem of wil ik hem veranderen?
 • Respecteert hij mij of worden mijn gevoelens en grenzen genegeerd?
 • Ik waardeer hoe hij mijn leven (positief) beïnvloedt, of voel ik me verplicht dit te accepteren omdat hij geen tegenspraak duldt?
 • Wanneer ik mijn gedachten, gevoelens en zorgen deel, luistert hij dan en reageert hij met mededogen, empathie en zorgzaamheid, of reageert hij verveeld en ongeïnteresseerd?

2. Behoeftes

 • Is de relatie even belangrijk voor ieder van ons? Is hij beschikbaar voor mij of moet ik hem eraan herinneren dat ik hem nodig heb als ik gewond, gestrest of ziek ben?
 • Is er een balans in ons geven en nemen, of ben ik de enige die eraan werkt om de relatie te onderhouden?
 • Plaatst hij mijn behoeftes gelijk aan of boven de zijne of word ik genegeerd?
 • Halen we het beste in elkaar naar boven, of voel ik me als de ouder/volwassene op momenten dat ik bij hem ben?

3. Communicatie

 • Vind ik het leuk om met hem te praten? Voel ik me gehoord en erkend of voel ik me veelal verkeerd begrepen?
 • Komen zijn gedrag en woorden overeen? Kan ik hem vertrouwen of manipuleert hij mij?
 • Neemt hij mijn opvattingen in overweging wanneer onze meningen verschillen of ondermijnt hij deze?
 • Kan ik nee tegen hem zeggen of wordt mijn nee niet gehoord of gerespecteerd?

4. Waarden

 • Zien we de wereld via soortgelijke overtuigingen en waarden of neem ik gewoon  de zijne over zonder een eigen visie te hebben?
 • Hou ik van zijn levensstijl of is zijn levensstijl in conflict met de mijne?
 • Is hij financieel verantwoordelijk, heeft hij een plan voor de toekomst?
 • Streven we allebei naar eerlijkheid, transparantie en toewijding, of zijn er inconsistenties?

5. Toekomst

 • Plant hij zijn toekomst met mij, betrekt hij mij bij familiebijeenkomsten en vakanties of ben ik de geheime vriendin?
 • Is hij oprecht met mij en duidelijk over wat hij wil of is hij ontwijkend en vrijblijvend?
 • Ben ik eerlijk geweest over wat belangrijk voor me is om gelukkig te zijn in een relatie? Lijkt hij in staat om me te geven wat ik wil, of krijg ik het gevoel dat ik te veel wil?
 • Is mijn geluk belangrijk voor hem, ziet hij een (duurzame) toekomst met mij, of ben ik de enige die een samenzijn ziet mét toekomst ?

Let wel, het gaat vooral om hoe je je voelt, niet zozeer om hoe de buitenwereld op jullie als koppel reageert. Het gaat ook niet zozeer over wat je partner en jij zeggen over jullie relatie. Woorden zijn niet zo belangrijk als wat je werkelijk voelt.

Het is logisch dat je je afvraagt of je deze keer wel de juiste partner getroffen hebt. Dat je alles onder de loep neemt, dat je je de vraagt stelt of hij wel de juiste is na een narcistische relatie. Dat je twijfelt en heel bang bent om weer dezelfde fout te maken. Maar bovenal, onthou; je was al sterk want er is een sterke vrouw nodig om te kunnen houden van een narcist. Maar je hebt een hele sterke vrouw nodig om komaf te maken van een relatie met een narcist. Dus geloof in je verworven kracht.

Liefde is zacht en vriendelijk.

Liefde is meer van de ander houden dan je gelijk te willen halen.

Liefde is meer belang aan de ander hechten dan aan je ego.

Liefde is in de allereerste plaats een vriend.

Onthou; iemand die niet in staat is om je vriend te zijn, zal nooit in staat zijn van je te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.