De narcist aan het woord

Jesper (45) is een narcist

Jesper is officieel gediagnotiseerd als narcist. In deze (korte) interview beantwoordt hij 5 vragen.

Jesper: ‘Ik heb een persoonlijkheidsstoornis. Narcisme. En daar schaam ik me helemaal niet voor.” Ik ben hard aan mezelf gaan werken. Twee jaar lang met een fantastische psychologe. Dit had een heel positief effect op mijn leven. Het heeft me veel lucht gegeven. Een bevrijding.”

Hij is er een voorstander van dat mensen praten over dit soort problemen, zodat niet alles achter de voordeur blijft. Daarom voelt hij geen schaamte. ‘Dit is wie ik ben’, zegt hij met heldere ogen en een brede lach. Dit is wel eens anders geweest. ‘Ik voelde me best alleen in mijn leven. Waar ligt dat nou aan?, dacht ik dan. Mijn toenmalige vriendin wees me dan wel eens op dingen. Maar ik zat gewoon zwaar in de ontkenning.’

Tijdens de therapie leerde hij dat zijn narcisme de kop opstak als hij zich geen raad wist met gevoelens. Zijn zelfverdedigingsmechanisme was: anderen kleiner maken om zelf groter en beter te lijken.’Dit had ik opgebouwd in mijn leven, in mijn jeugd.’ Zijn eigen ervaringen helpen hem om mild te zijn en niet te oordelen. ‘Sommige mensen worden als gek gezien. Maar er gaat een heel verhaal aan vooraf. Mensen blijven te allen tijde mensen. Zo ga ik ook met ze om: we zijn gelijk, in de basis hetzelfde.’

Inmiddels werkt Jesper als vrijwilliger. Hij werkt hij met mensen met een niet-aangeboren hersenbeschadiging, en mensen met psychische problemen.

“Voor mij is dit werk goed op meerdere vlakken”, legt hij uit. “Ik heb contact met verschillende mensen. Het geeft structuur: ik moet mijn bed uit. Bovendien geeft het heel veel voldoening.”

Bron: brugnieuws.nl – AD.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.