De nieuwe vriendin van de narcist.

Scroll down to content

Als de narcist een nieuwe prooi vindt, net na de relatie met jou, is de kans groot dat dit je volledig in de war brengt. Ondanks dat je verstandelijk beseft dat hij destructief is, en zijn liefde fake was, kunnen gevoelsmatig onrust, verdriet en twijfel en zelfs jaloezie ontstaan.

Het gevoel dat het niet eerlijk is dat hij is opgestapt én geluk heeft gevonden. Of dat jij na jaren proberen erin geslaagd bent hem los te laten en hij binnen de kortste keer iemand anders heeft terwijl jij nog gebukt gaat onder het verdriet en de verwerking. Het gevoel dat hij haar alle dingen die je hem vroeg en niet kreeg, wel aan haar geeft.

Je logische ‘zelf’ weet ergens wel dat hij niet veranderd is, maar een tweede stemmetje overspoelt het met ‘Hij is nu wél gelukkig met haar‘. De ontdekking dat hij zo snel weer verder is gegaan en nu zo blij lijkt te zijn doet je concluderen dat het toch aan jou lag, of sterker nog, je gaat wellicht twijfelen of hij wel echt een narcist is.

Laat je niet vangen! Laat ons even dieper kijken:

De narcist heeft het onvermogen om:

  • Echte en hechte liefdesrelaties op te bouwen,
  • Te groeien naar iedere vorm van emotionele dieptegang en betekenisvol inzicht te ontwikkelen over hoe zijn gedrag anderen negatief kan beïnvloeden.

De beste voorspeller van toekomstig gedrag is het verleden gedrag als het gaat om pathologie.

Dus wat je jezelf moet afvragen, is hoe waren zijn vorige relaties? Ik bedoel niet wat hij je toevertrouwde wat ze waren (ze was een psycho, hoer, gestoord wijf) maar wat er echt tussen hen gebeurde.

Maak in je hoofd een statuslijn van als zijn voorbije relaties, beoordeel de ‘kwaliteit’ hiervan en vraag je af waarom ze geëindigd zijn.

Wat is dan je conclusie? Hoe succesvol is deze man in het onderhouden van gezonde relaties? Hoe was zijn relatie met jou? En nee, ik heb het niet over de ‘wittebroodsweken’ toen jullie allebei op endorfines leefden. Ik heb het over het fundament van jullie relatie. Solide grond, goede zware constructie of los zand en een constructie die bestond uit luciferstokjes en twijgjes. Juist!

Bekijk jezelf, hoe voel jij je nu? De relatie heeft je achtergelaten als een levende statistiek van zijn pathologische hartbreken. En er gingen jou een paar voor.

Dus, ondanks dat ze samen blij en totally in love naar buiten treden en je haar ervan verdenkt het groot lot te hebben gewonnen, think twice! Je bent niet opgestapt of zwaar ongelukkig geworden door datzelfde groot lot.

Speel je met het idee haar op te bellen en haar te vertellen wat er zoal in jullie relatie speelde?

Krul je je huilend in foetushouding omdat hij geluk heeft gevonden in de armen van een ander?

STOP DE DRAMA!

Herhaal:

  • Een echte en hechte liefdesrelatie met een narcist is onmogelijk.
  • De beste voorspeller van zijn toekomstige gedrag is zijn gedrag in het verleden.

We weten al dat pathologische narcisten niet in staat zijn om ‘technisch’ verliefd te worden, ze blijven gewoon ‘hangen’ en ervaren een zekere mate van gehechtheid. Jij daarentegen werd wel smoorverliefd met alles erop en eraan. Zo ervaart ZIJ het dus ook.

Hoe lang duurde jouw ‘perfect geluk’? Een paar weken, maanden of misschien een jaar? Wat gebeurde er toen? Je ontdekte zijn leugens of merkte zijn inconsistentie op, of vroeg hem om rekening te houden met je, of betrapte hem op bedrog. Zodra je hem hiermee confronteerde kreeg je zijn narcistische woede over je heen, vervolgens zijn afstandelijkheid, en/of misschien heeft hij alles zelfs ingepakt en is hij vertrokken.

Dus raad eens wat er gaat gebeuren? Na het ‘perfecte geluk’, zal ze zijn leugens opmerken, zijn inconsistentie waarnemen, hem vragen om wat meer rekening met haar te houden, hem uiteindelijk confronteren met zijn gedrag waarop hij woedend zal reageren, haar straffen, afwijzen, negeren of vertrekken.

Het is gewoon een kwestie van TIJD.

Ze krijgt niet het beste van hem. Zij is jou. En in korte tijd zal ze ook deel uitmaken van zijn statistiek. Als de pathologie niet verandert, is deze relatie gedoemd om te mislukken. Er zijn GEEN happy endings in relaties waarin een pathologie speelt.

Stop met het toewijzen van normale kenmerken aan een zeer abnormaal persoon!

Je schenkt al je kostbare emotionele energie aan obsessies over de kwaliteit van zijn relatie met het volgende slachtoffer in plaats van aan jezelf te werken , gebruik die energie voor je eigen genezing. Stop met leven in een fantasiewereld. Deze fantasie eindigt niet met “En ze leefden nog lang en gelukkig.” Je positieve fantasie dat hij gelukkig is met iemand is een leugen. Je weet donders goed hoe deze thriller eindigt!

Haal diep adem en kom terug tot de realiteit. Zodra je de blijvende aard van deze pathologie snapt, zul je begrijpen dat zijn vermogen om anders te zijn in deze relatie eenvoudig weg niet bestaat. Als hij dit in staat was, zou jij het ervaren hebben. Maar dat deed hij niet en dat zal ook bij haar niet gebeuren. Wat er nu is, is die korte wittebroodsweken fase, totdat ze beseft wat hij is en vooral NIET IS, en wat hij NOOIT zal zijn. Neem de moeite niet om de telefoon op te nemen en haar te vertellen wat hij wel en niet is. Maak je maar druk om je eigen herstel want nu draait het na lang afzien eindelijk allemaal eens om jou.

Nota: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij” en naar het slachtoffer van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

2 Replies to “De nieuwe vriendin van de narcist.”

  1. Heel mooi omschreven mijn nex had voor mijn 3 relatie 1 er van zi’t in een kliniek al jaren zijn 2 relatie betrapte hem met relatie 3 deze vrouw bleef hij er bij houden toen hij een relatie had met mijn hij heeft haar zo kapot gemaakt dat ze het niet heeft overleefd hij heeft na haar dood haar zelfs nog bestolen ook een boedha beeld die heeft die mooi ingepakt en mijn voor de kerst gegeven .in november vroeg hij mijn opnieuw verkering had grote planen voor ons vakantie gaan enz.3 dagen later zat hij in Enkhuizen met slachtoffers 5 waar die mee op het graf geeft gestaan van ze 3 ex .ik was inbegin kapot van verdriet toen ik er achter kwam wat hij voor sporen heeft achter gelaten mag ik blij zij dat ik nog leef al heeft die me wel op sluwe manier al me centjes gebruikt me bang gemaakt in het verkeer ziek gemaakt en ook nu ben ik de gek zijn verschikkelijke mensen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: