De narcist op de werkvloer.

Dat Donald Trump een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) heeft is algemeen bekend. Alhoewel het vooral bij politici opvalt dat ze woorden als narcisme op alle manieren vermijden. Zij hebben het over onbetrouwbaarheid, onnavolgbaarheid, onberekenbaarheid, demoraliserend, enzovoorts, terwijl deze eigenschappen gewoon een afgeleide zijn van Trump zijn narcistische karaktereigenschappen.

Een gezonde portie eigenliefde en geldingsdrang is noodzakelijk om de top te bereiken. Op basis van welke andere eigenschappen zou je anders jezelf zo graag willen profileren en zoveel werkuren willen maken? Het wordt een probleem, wanneer eigenliefde omslaat in verwaandheid, presentie de vorm krijgt van dominantie, het bange ego steeds afhankelijker wordt van de aanbidding van zijn publiek en iemand in zijn zelfzuchtigheid geen rekening meer houdt met de gevoelens van de ander.

Sollicitanten met narcistische persoonlijkheden zijn succesvoller dan bescheidenere kandidaten met dezelfde kwalificaties. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Brits-Columbia.

De kans is dus groot dat jij vroeg of laat met een narcist op het werk geconfronteerd wordt. Nauw samenwerken met een narcist is volstrekt onmogelijk. Er gelden geen wetten en regels voor een narcist en dat leidt hoe dan ook tot conflicten.

Kun je onderstaande kenmerken toeschrijven aan je collega of baas op het werk?

  • Vertoont superieur gedrag.
  • Heeft een gebrekkig geweten.
  • Wetten en regels gelden alleen voor anderen, niet voor hem.
  • Heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen.
  • Reageert verbaal agressief op tegenspraak.
  • Zoekt continu naar aandacht en bevestiging.
  • Manipuleert om zijn doelen te bereiken.
  • Kan zich uiterst charmant gedragen.
  • Denkt recht te hebben op een speciale behandeling.

Narcisten eisen alle aandacht op, en zullen het niet prettig vinden als hun collega’s in de schijnwerpers staan. Dit kan zich uiten door mensen tegen elkaar uit te spelen of de ander zwart te maken. Ook kunnen ze op sluwe wijze tegen gaan werken om de resultaten van de ander naar beneden te krijgen of die van zichzelf te verbeteren ten koste van een ander. Het is moeilijk om op de juiste manier met mensen met narcisme om te gaan zonder jezelf hierin te verliezen. De kans is groot dat het uitloopt op een conflict of dat je als collega ten onder gaat aan deze werkrelatie.

Een leidinggevende narcist zorgt er voor dat je je super klein gaat voelen. De schuld ligt altij bij jou en het lijkt wel alsof je niks meer goed kunt doen.

Het gevolg kan zijn dat je keihard gaat werken om toch maar iets aan waardering te kunnen ontvangen. Je toch maar gezien en gehoord te voelen. Derhalve zijn gevoelens van afwijzing, minderwaardigheid en faalangst niet vreemd.

Anderen raken juist in een isolement waarin angst overheerst. Bang iets fout te doen, bang voor de reactie van de narcistische leidinggevende. Ze durven niets meer te zeggen en passen zich aan en houden hun mond. Ze cijferen zichzelf weg en rennen zich rot om de situatie toch maar wenselijk te maken. Dat het persoonlijke vaatje met energie leger en leger raakt, wordt pas gemerkt wanneer het te laat is. Met een burn-out als gevolg.

Om heel kort te zijn: je zal een narcistische leidinggevende of collega medewerker simpelweg niet veranderen.

Je zal dus zelf keuzes moeten maken. Het heft in handen nemen en voor je gevoel eerder opgeven dan dat je dat normaal gesproken doet.

Een derde van de slachtoffers van een narcist verlaat de werkgever of laat zich overplaatsen naar een andere afdeling.

Realiseer je dat je nauwelijks invloed hebt op de tirannieke manager of collega en zoek een nieuwe baan .

Run baby run. 

Geef een reactie