De narcist met bindingsangst.

Vraag je je ook weleens af waarom hij je zo slecht behandelt, terwijl jij hem al jouw liefde (en dat is heel veel) schenkt.

Het is helaas een deel van de persoonlijkheid van de narcist om degenen die van hen houden slecht te behandelen. Sterker nog, hoe MEER liefde en zorg je in de narcist investeert, hoe MEER je zult merken dat ze afstandelijker worden, beledigender zijn en meer minachting voor je voelen.

Eigenlijk ben je bezig met een niet aflatende tocht naar zijn absolute liefde en aandacht, en alles wat jij terugkrijgt is devaluatie. Waarom toch? Omdat begrijpen hoe een narcist in elkaar zit heel belangrijk is, gaan we hier dieper op in.

Het is een patroon dat veel narcisten volgen en dat heeft zo zijn redenen. De belangrijkste reden is dat ze niet in staat zijn om onvoorwaardelijke liefde van iemand te accepteren. Ze hebben er geen probleem mee om te zeggen dat ze van je houden, in hun verwrongen geest zullen ze oprecht ook geloven dat ze van je houden, maar eigenlijk hebben ze geen flauw idee wat dat in hemelsnaam betekent. Wat ware liefde betekent of hoe dit voelt. Vergeet niet dat narcisten intimiteit vrezen. Iedere vorm van intimiteit, triggert ze naar die ene gebeurtenis in hun prille levensjaren. Ze hebben toen, onbewust gekozen voor een complete shutdown.

Een andere reden is dat de relatie van fantasie (verliefdheid) naar realiteit ging.

Dit is wanneer de narcist je heeft verteld (woorden, geen daden) dat jij zijn soulmate bent en dat hij met je wilt samenwonen of zelfs trouwen. Hierop kun je een poosje zweven. Je kreeg hiermee de geruststelling dat deze relatie echt iets betekent en dat je op het goede spoor zit.

Maar eenmaal je je gaat bezighouden met de uitwerking hiervan, concrete toekomstplanning dus, zal de narcist bezwaar aantekenen, en excuses verzinnen waarom het nu beter is om een ​​beetje te wachten.

Ze zijn uiterst geslepen in toekomst faken. Wanneer je overgaat tot het enthousiast pushen van een aantal echte plannen, begint hij zich terug te trekken en gaat hij over tot manipulatie. Op dit moment gaat hij mentaal op zoek naar iemand anders die hem (nog) niet lastig zal vallen voor een echte toekomst. Dit is wanneer hij jou op een laag pitje zet en je broodkruimeltjes voedt. ‘Schat, tuurlijk gaan we samenwonen en trouwen, ik ben nu hard aan het werken om jou alles te kunnen geven’. Terwijl hij tegelijkertijd een volgend slachtoffer aan het zoeken is, want de intimiteit groeit en dat kan hij niet hebben.

Hij zal je vanaf nu slecht(er) behandelen en afvallen. Nu zie je eigenlijk zijn ware aard. Prince Charming is verdwenen. Je bent in de war omdat hij feitelijk niets meer dan valse hoop gecreëerd heeft. Eenmaal je niet meer dat blije, lieve meisje bent die braaf wacht en genoegen neemt met wat komt (niks dus) zal hij geen tijd meer besteden aan jou. Het is dan verspilde energie. De kick van je verafgoding neemt gestadig af en dat is contradictorisch aan wat je zou moeten doen in zijn narcistische beleving, namelijk hem bewonderen, vertrouwen en zwijgen.

One Reply to “De narcist met bindingsangst.”

  1. Iedereen schrijft zo erg op een manier alsof de narcist het kwaad zelf is. Ik ben zelf een narcist en dat krenkt behoorlijk mijn ego haha ;). Nee grapje dit heeft niks met mijn ego te maken, ik vind het alleen treurig dat alles negatief afgeschilderd wordt. Denk je dat wij het prettig vinden dat we vervloekt zijn in de liefde? Ik heb mij in m’n hele leven nog nooit geliefd gevoeld, dat is de hele reden waarom ik tot narcist ben uitgegroeid. Als niemand van mij houdt moet ik maar heel erg van mezelf gaan houden haha!

Geef een reactie