Codependentie en narcisme: Match made in hell.

Codependentie (medeafhankelijkheid) is een toestand waarin de eigen behoeften, gevoelens en wensen aan de kant geschoven worden voor de gevoelens, wensen en behoeften van een ander.

Er zijn veel overeenkomsten tussen codependentie en chemische afhankelijkheid, m.a.w. verslaving.  Codependenten hebben moeite met het uiten van hun emoties, omdat ze angst voelen voor verlating. Ze stemmen hun gedrag, gedachten en gevoel af op de ander, in de veronderstelling daarmee de ander te helpen. Codependenten zijn psychologisch, emotioneel en gedragsmatig gericht op de ander. Hierdoor zijn ze het contact met zichzelf volledig verloren en hebben ze verleerd zichzelf te zijn en voor zichzelf te zorgen.

Het is een overlevingsstrategie die reeds vroeg ontwikkeld werd in je kindertijd. Als kind ben je werkelijk afhankelijk van je ouders en is aanpassen, verdwijnen, bevriezen of je op een ander richten, je enige optie. Als je de situatie als te bedreigend ervaarde, heb je als kind jezelf één van deze strategieën aangeleerd en zal je deze als volwassene opnieuw inzetten.

Herstellen van codependentie kan het net zo moeilijk zijn om te herstellen van een verslaving. Codependentie zit diepgeworteld , en het kan heel ongemakkelijk en verkeerd voelen als een codependent zichzelf leert voorop te stellen.

Hoe kun je dit doorbreken en aanpakken? Allereerst, herken en erken dat je codependent bent. Probeer je zo veel mogelijk in het onderwerp te verdiepen. Eenmaal je echt begrijpt wat het betekent, raad ik je aan om dagelijks je routinepatroon onder de loep te nemen. Vertraag en neem de tijd om te bepalen waarom je beslist om iets te doen vooraleer je het tot uitvoering brengt.

Je zal ondervinden dat veel van je normale neigingen vervangen dienen te worden door gezondere gedachten.

  • Doe ik dit omdat ik het echt wil of omdat ik denk dat ik het moet doen?
  • Is wat ik voor iemand doe eigenlijk iets dat ze voor zichzelf kunnen en moeten doen?
  • Ik hou mijn grenzen en die van anderen nauwlettend in het oog en respecteer beide.

Dag na dag wordt het natuurlijker en moeitelozer.

Door hier veel over te lezen of te praten met een therapeut geef je jezelf de kans om door die pijn heen te gaan en zal er ruimte ontstaan om te worden wie je echt bent en jezelf lief te hebben.

One Reply to “Codependentie en narcisme: Match made in hell.”

Geef een reactie