Van God Los: Getuigenissen over narcisme.

Isabelle (45) getuigt over haar co-ouderschapsregeling met haar ex-narcist.

Na een zwaar turbulent huwelijk van ruim 10 jaar, besloot ik de scheiding aan te vragen. Ik dacht dat hiermee de ellende over was, maar er stond me nog een helse rit te wachten op de hoogste en gevaarlijkste rollercoaster ooit.

Zijn wraak was zoet, en volledig gericht op destructie. Mijn kinderen waren mijn leven, en dat heeft hij jaren proberen te verwoesten. Ja, ik was los, maar daar zou ik voor boeten.

Rechtbank rollercoaster

Uiteraard werd alles wat we hadden afgesproken, niet nageleefd. Ik zou de kinderen tijdens de week bijhouden en hij de weekends.

Hij besloot om de strijd aan te gaan via de familierechtbank. Ik herinner me nog hoezeer ik hem gesmeekt heb dat niet te doen. Een vreemde man of vrouw kon toch niet over onze kinderen beslissen. Wij wisten als ouders toch wat het beste was voor ze?

De rechtbank zat hem als gegoten. Hij stond in pak en in volle glorie te vertellen wat een afschuwelijke moeder en slechte vrouw ik was. Ik merkte gelijk op dat hij iedereen die voor ons zat inpalmde. Zijn opvoering bracht hem het co-ouderschap op en brak mijn ziel. Want er volgden nog zittingen en ik verliet het gerechtsgebouw telkens meer dood dan levend. De hel die ik in mijn huwelijk meemaakte kon niemand schelen. Sinds de geboorte van de kinderen, dienden ze als zijn verlengstuk. Ik zat tijdens onze relatie als het ware als een vogeltje in een kooi. Mocht alleen maar moeder en huisvrouw zijn en werd op een sluwe manier afgesneden van alle financiën. Hij schroomde er niet voor onze zonen in te zetten om me zo ver te krijgen dat ik afzag van een gezellig etentje met vriendinnen. Dan haalde hij ze uit bed en hing hij er mee rondrijden tot ik weer thuis was. Want ik hoorde thuis, bij hem. Hij zei letterlijk: ‘Alle aandacht die je aan anderen schenkt, krijg ik tekort van jou.’

Ik vermeld er graag bij dat ik me 100% bekommerde voor de kinderen, met veel liefde en toewijding. Hij maakt carrière en reisde stad en land af. Verder dan zijn kinderen een nachtzoen geven kwam het nooit. Ik heb toentertijd mijn volledig leven rond hen opgebouwd zoals menige moeders doen.

Emotionele chantage

Onze zonen, toen 11 en 9, gingen na de scheiding gebukt onder zijn leugens over mij. Door de beslissing te nemen om te scheiden, had ik ze volgens hem, in de steek gelaten. Ik had hiermee in zijn beleving afstand van het moederschap gedaan. En hij zou niet rusten vooraleer ik ze kwijt was. Mijn oudste zoon heeft lang zijn kant gekozen. Hij weigerde mij te zien. Ook wat de jeugdrechter hem oplegde, (3 dagen om de twee weken samen met zijn broertje bij mij) moest hij van mijn ex niet doen. Hij wist donders goed dat geen enkel kind kon worden verplicht. De ontelbare pv’s bij de politie hebben tot niks geleid. Soms kondigde hij gewoon aan per sms dat ik de kinderen niet zou zien in mijn week want ‘hij had andere plannen’. Mijn toenmalige advocaat reageerde lauw; ‘Stel u niet aan mevrouw, uw kinderen zijn niet in levensgevaar’.

Hij heeft ze zelfs eens zo ver gekregen dat ze tekeningen maakten waarop ik stond afgebeeld terwijl ik ze sloeg. Met als bijschrift ‘Niet meer slaan mama aub’. Ook werden ze via sms geïnstrueerd om weg te lopen. Dan zou hij ze op een afgesproken plaats komen ophalen.In ruil hiervoor stonden de grootste cadeau’s klaar. Ik stond machteloos. Mijn ziel werd letterlijk vermoord. En niemand begreep me. Ik kan niet eens beschrijven hoe ik me toen voelde. Maar één ding is zeker, het was onmenselijk en bikkelhard. Tijdens mijn week werden ze telkens afgezet in aftandse kleding. Oude sweaters en broeken waar ze volledig uitgegroeid waren. Ik moest alles maar opnieuw kopen.

Omdat ik al die jaren thuismoeder was, had ik niks opgebouwd. Tijdens de scheiding werd een luttele persoonlijke alimentatie vastgelegd door de rechtbank. Pas na 4 lange jaren begon hij deze onder druk van DAVO te betalen. Hij had gezworen NOOIT een eurocent te betalen. Omdat hij zelfstandig was en alles ondergebracht was in vennootschappen, had hij persoonlijk niets. Dus ook financieel had ik harde noten te kraken.

Ik kan met recht stellen dat co-ouderschap met een narcist een hel is. Er is tussen ons geen contact. In het begin kreeg ik de ene verwijtende mail na de andere binnen maar na een poos ging ik deze negeren. Dat was mijn redding. Het contact verliep tussen mij en de kinderen. Telkens na de wissel duurde het een paar dagen om de kinderen te ‘ontdooien’. Ze waren emotioneel zo gebrainwasht dat ze letterlijk geen eigen mening meer hadden. Hij had ze elke vorm van identiteit afgenomen.

Nu, ruim 5 jaar later is de orkaan grotendeels gaan liggen. Af en toe zijn er nog serieuze windstoten, maar ze blazen me niet meer weg. Mijn zonen hebben zich ondertussen een eigen mening gevormd over papa. Het botst heel veel tussen hen en ze verliezen steeds meer respect voor hem, maar de loyaliteit is nog hoog. En het omkopen blijft aantrekkelijk.

Ik heb grotendeels het verleden losgelaten. Het litteken is er. Diep, en af en toe nog zeurderig. Mijn vertrouwen in de rechtspraak is volledig weg. Er is wat betreft persoonlijkheidsstoornissen niks geregeld, ze zijn in de rechtbank gewoon onbestaand. Terwijl ze je hele leven verwoesten en het leven van jouw kinderen ook zullen verwoesten. Je staat gewoon machteloos toe te kijken hoe je eigen bloed en vlees hetzelfde zal overkomen. Dat vind ik een hele zware, meedogenloze straf.

Om privacyredenen werden de namen gefingeerd.

2 Replies to “Van God Los: Getuigenissen over narcisme.”

  1. ❤ Ik voel zo met je mee ❤ Leef met je mee ❤ en gelijktijdig is dit 1 van de redenen waarom blijven, momenteel nog, voor mij dan, minder pijnlijk aanvoelt, dan de strijd om de kinderen… xxx

    Like

  2. Uiteindelijk zul je zelf kapot gaan Minkatje en dan hebben je kinderen weinig aan jou. Weet dat er maar 1 persoon belangrijk is en dat ben jij! Pas als jij leert los te komen en groeit zullen je kinderen daar ook erg veel baat bij hebben. Jezelf wegcijferen en blijven is uiteindelijk geen oplossing, ja het is pijnlijk en rot, maar hoe ouder je wordt hoe moeilijker het voor je wordt.Uiteindelijk zul je blij en dankbaar zijn dat je het gedaan hebt. Makkelijk is het nooit, maar het wie zei dat het leven makkelijk was??

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: