De zware tol van emotionele mishandeling.

Sarah’s ex-vriend heeft haar nooit geslagen. Hij heeft haar nooit seksueel misbruikt. En toch leefde Sarah vier jaar lang in een constante staat van angst.

In het begin had ze nooit kunnen bedenken dat deze vriendelijke, genereuze, lieve man op een dag haar sms’jes in de gaten zou houden of haar, omdat ze 10 minuten later thuis was dan gepland, verbaal de hel zou aandoen. Haar lichaam bleef maandenlang in een staat van hypervigilantie, ook nadat ze uit elkaar gingen, als het ware altijd klaar voor een éénzijdig gevecht, dichtslaande deuren en het soort geschreeuw waar je oren van pijn doen. Sarah is het slachtoffer van emotioneel misbruik.

Wat is emotioneel misbruik?

Wanneer we het hebben over misbruik in een intieme relatie, is fysiek geweld vaak het eerste dat in ons opkomt. In zekere zin is dit logisch; fysiek geweld laat een duidelijk spoor na. Emotioneel misbruik is echter moeilijker te zien, zowel tijdens het gebeuren als erna. Emotioneel misbruik kan een vrijwel eindeloze verscheidenheid aan vormen aannemen en het kan moeilijk zijn om precies te bepalen wanneer het begint. De effecten manifesteren zich niet in een gekneusde huid of gebroken botten, dé onmiskenbare tekenen dat er iets vreselijk mis is gegaan.

Integendeel, psychologisch geweld blijft vaak zelfs voor het slachtoffer onzichtbaar. Maar emotionele mishandeling richt diepe schade aan die net zo ernstig is als de fysieke wonden van fysiek geweld.

De emotionele misbruiker heeft als doel, afstand te creëeren van je gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid. Er zijn veel manieren waarop misbruikers dit proberen te bereiken, waaronder:

 • Uitdagend en argumentatief gedrag.
 • Schreeuwen en schelden.
 • Constant kritiek op je hebben en je in de steek laten.
 • Je gevoelens, meningen, prestaties of ervaringen minimaliseren en/of bespotten.
 • Jou van alles de schuld geven of/en je ‘fouten’ buiten proportie opblazen.
 • Je vernederen, ook tegenover anderen.
 • Je gedrag ‘beheren’.
 • Je angst aanjagen door openlijke of impliciete bedreigingen te uiten.
 • Jaloers en bezitterig gedrag, inclusief het herhaaldelijk vals beschuldigen van ontrouw.
 • Contact met familie, vrienden, collega’s of vreemden voorkomen of ontmoedigen.
 • Beheer van je financiën uit handen nemen.
 • Je vertellen wat je wel en niet mag.
 • Het bewaken van je activiteiten. Dit kan inhouden; ten alle tijde moeten weten waar je bent en wat je doet, je telefoon- en internetgeschiedenis controleren…
 • Voorkomen dat je een arts of therapeut raadpleegt.

In eerste instantie zal je de neiging hebben om de ernst van je ervaringen te minimaliseren, in een poging om jezelf te beschermen tegen de realiteit van het trauma, of om je partner te beschermen. Dit komt door het trauma bonding.

Deze wens om de misbruiker te beschermen is gebruikelijk, zelfs als je niet langer samen bent. Alle vormen van emotionele mishandeling zijn echter onaanvaardbaar en hebben een diepgaande invloed op je psychisch welbevinden. Niemand verdient dit.

De gevolgen van emotioneel misbruik zijn pijnlijk en destructief, zowel op korte als op lange termijn. Slachtoffers van emotioneel misbruik worden vaak geteisterd door een laag zelfbeeld, angstgevoelens, depressies en gevoelens van hulpeloosheid. Velen ervaren diepe schaamte, schuldgevoelens en zelfhaat, deels omdat dit gevoelens zijn die de misbruiker opzettelijk in jou heeft gecultiveerd. Schaamte en schuldgevoel drijven je zo ver om te zwijgen over je ervaringen en vormen zo, een serieuze belemmering om de relatie te verlaten. Veel mensen die in een relatie met een narcist zitten weten vaak niet beter meer. Ze gaan ernaar leven om de narcist tevreden te houden en lopen jarenlang op eieren om de vrede te bewaren. (wat overigens niet lukt en het emotioneel misbruik zelfs erger maakt).

Velen verliezen hierdoor hun eigen identiteit, vaak voordat ze doorhebben dat het te laat is. Het kan je, je familie en vrienden kosten en alle energie uit je leeg zuigen. Emotioneel misbruik is zeker net zo erg als lichamelijk misbruik, misschien nog wel erger omdat het herstel op mentaal vlak vaak een langdurig en moeizaam proces is.

Durf de stap te zetten naar hulp en ondersteuning. In eerste instantie vanuit je omgeving. Erover praten en (h)erkenning zoeken is een zeer belangrijke stap!

Ga met iemand praten die zich heeft gespecialiseerd op dit vlak, zodat je weer aan je zelfrespect kunt gaan werken en weer een gezonde dosis eigenwaarde kunt krijgen. Narcistisch misbruik is complex, niet iedereen begrijpt deze dynamiek. Het is in niets te vergelijken met een doorsnee relatie, laat je dus niet ontmoedigen door standaard geijkte uitspraken. (Er is overal wel iets, een relatie is hard werken, etc.). Deze uitspraken gaan je weer doen twijfelen en zijn eigenlijk in het voordeel van de narcist. Trap er niet in! Doorbreek voor eens en altijd deze destructieve vicieuze cirkel.

Bron: Bridgestorecovery.com

One Reply to “De zware tol van emotionele mishandeling.”

Geef een reactie