Photo by Jerome Dominici

Ontsnappen aan codependentie

Als je vermoedt dat je partner een narcist is, en je er maar niet in slaagt de relatie te verbreken, dan is de kans groot dat je codependent gedrag vertoont.

Wat is codependentie?

Valesca groeide op in een disfunctioneel gezin waar haar moeder fysiek en verbaal werd misbruikt door haar stiefvader. Elke dag was ze getuige van het verdriet, de bedreigingen en het lichamelijk en verbaal geweld die haar moeder onderging. Maar haar moeder heeft nooit de moed gevonden om de relatie te verbreken omdat ‘hij het niet opzettelijk deed’.

Goed om te weten is dat codependentie aangeleerd gedrag is. Valesca groeide op in een omgeving waar codependent gedrag als normaal werd beschouwd. Ze klampte zich vast, net als haar moeder, aan ongezonde, toxische relaties.

Codependent gedrag wordt aangeleerd door het onbewust imiteren van gedrag waargenomen in de dichte omgeving. Het goede nieuws is dat aangeleerd gedrag ook afgeleerd kan worden als je de juiste inzicht en tools hebt om te begrijpen wat er mis is en hoe je dit kunt veranderen.

Het begrip codependentie is ontstaan in de jaren 50. Het werd oorspronkelijk gebruikt als benaming voor partners van alcoholisten en drugsverslaafden (tegenwoordig co-verslaving).

Partners van verslaafden leken allen te kampen met sterke gevoelens van schaamte, boosheid, pijn en verdriet.

Later werd vastgesteld dat deze soortgelijke gevoelens ook voorkwamen in andere disfunctionele gezinnen. Sterker nog, deze gevoelens bleven aanwezig, zelfs wanneer de verslaafde herstelde. 

Conclusie was dat codependentie een op zichzelf staande aandoening bleek.

Hedendaags wordt de term echter gebruikt om iedere persoon te identificeren, in elk type van codependente relatie, ongeacht of er drugs of ziektes betrokken zijn bij deze relatiedynamiek.

Tien kenmerken van codependent gedrag.

 • Altijd de behoefte voelen de ander te behagen (pleasen).
  De codependent offert zonder enige moeite zijn eigen behoeftes op, om zijn partner/omgeving te plezieren.
 • Moeite hebben om nee te zeggen of voorkeur te uiten.
  Codependente mensen zijn slaven van anderen. Ze voelen zich niet vrij om uit te drukken wat ze aanvoelen, zonder angst te hebben om veroordeeld te worden. Ze hebben moeite om voor hun eigen mening uit te komen, en hierop te worden afgerekend.
 • Disfunctionele communicatie.
  De codependent communiceert vaak indirect en zegt niet wat hij eigenlijk bedoelt, en voelt zich tegelijk niet serieus genomen door de ander. Hij denkt dat zijn eigen mening er niet toe doet en vermijdt die dan ook te uiten.
 • Laag zelfbeeld.
  Het zelfrespect van de codependent hangt in grote mate af van de goedkeuring van anderen. Hij maakt zich te veel zorgen over wat anderen van hem denken.
 • Lage eigenwaarde. Lof en complimenten worden verworpen, de codependent voelt zich niet goed genoeg. De ander hoort in zijn beleving op de eerste plaats.
 • Angst om afgewezen of verlaten te worden.
  De codependent heeft doorgaans moeite met alleen zijn. Hij voelt een mix van verdriet en angst tegenover eenzaamheid. Het voortdurend omgaan met andere mensen vermindert deze gevoelens.
 • Ontkenning
  De codependent schenkt niet voldoende aandacht aan de problematische aspecten van zijn relatie. Hij vertrouwt erop dat dit door liefde, aandacht en tijd wel zal veranderen.
 • Zwakke grenzen
  De codependent voelt zich verantwoordelijk voor de gevoelens en problemen van de ander. Hij is overmatig empathisch. Hierdoor absorbeert hij gemakkelijk de negatieve emoties van anderen. Zijn tolerantieniveau is hoog en hoewel hij telkens zegt dat hij iets niet meer zal accepteren, schuift hij de grens steeds verder op.
 • Vastlopen in onbevredigende relaties.
  De relaties zijn vaak (extreem) destructief, en diep van binnen weet hij dat deze relatie niet bij hem past. De codependent klampt er zich echter aan vast omdat hij bang is om alleen te zijn en niet de kracht heeft om lost te komen.
 • Verantwoordelijkheid
  De codependent voelt zich in sterke mate verantwoordelijk voor de gevoelens en de handelingen van de ander. Hij voelt zich ook vaak verantwoordelijk om hun problemen op te lossen.

Hoe te genezen van codependent gedrag.

Codependentie wordt ontwikkeld door aangeleerd gedrag in de vroege kindertijd. Om de patronen van destructief gedrag en hun oorsprong te identificeren, is het van groot belang het gezin waarin je opgroeide onder de loep te nemen.

Eenmaal het codependent gedrag geïdentificeerd wordt, is de belangrijke tweede stap te begrijpen wat dit gedrag veroorzaakt. Dit inzicht helpt jou de cyclus van verslaving te verstaan en stap voor stap te doorbreken, zodat je steeds meer vanuit je eigen autonome krachtige zelf en niet vanuit je innerlijk kind gaat voelen en functioneren.

2 gedachtes over “Ontsnappen aan codependentie

 1. Bewust worden van je codependent gedrag en via counseling tot de nodige inzichten komen om het gedrag te doorbreken.
  Ik help je graag hiermee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.