Emotioneel misbruik: De ultieme manipulatie.

Pesten en treiteren komt helaas vaak voor in relaties.

Het lastige is dat het naar de buitenwereld meestal verborgen blijft, want de treiteraars weten dit maar al te goed te maskeren in gezelschap . Ze zijn uiterst charmant en heel getalenteerd in het manipuleren en verleiden van anderen.

Slachtoffers hebben allen één eigenschap gemeen; ze kunnen zich geen kwaadwilligheid in de ander voorstellen. Ze projecteren hun eigen goedheid (empathie en hulpvaardigheid) op de narcist.

Heb jij ook het gevoel dat er iets niet pluis is, in je relatie? Met name de manier waarop je partner je emotioneel behandelt. Het broeit voortdurend en explodeert vaak omdat JIJ je maar niet aanpast, de verkeerde dingen zegt, je manifesteert, aandacht probeert te trekken. Tenminste, dat is wat de narcist beweert.

Is er iets in deze relatie die afwijkt van de vorige? Kun je je vinger er maar niet opleggen? Voel je je uitgeput, losgeweekt van wie je ooit was. Er hangt een mist in je hoofd die ervoor zorgt dat je ‘verloren’ loopt in je leven. Het lijkt alsof je stapt in een moeras, iedere poging is loodzwaar, maar stilstaan is geen optie.

De onderstaande 15 rode vlaggen geven jou misschien aan dat je emotioneel misbruikt wordt in je relatie. Herken je veel van deze voorbeelden,

15 rode vlaggen die aangeven dat je mogelijks het slachtoffer bent van emotionele manipulatie.

1. Schuldgevoel

De manipulator negeert je en stelt zich op als slachtoffer. Hij/zij bezorgt je een schuldgevoel over spookacties. Dit zijn acties die feitelijk nooit hebben plaatsgevonden, maar werden gesuggereerd door de narcist. Als reactie hierop zal je proberen situaties te vermijden, wat op zijn beurt weer uitmondt in kritiek en teleurstelling van de narcist. Boem, je zit vanaf nu vast in de mist.

2. Beledigende opmerkingen.

De toon van de beledigende opmerkingen is in eerste instantie gewikkeld in humor maar wordt snel anders. Het resulteert uiteindelijk altijd in onaangename en vernederende opmerkingen. Met als doel iemands zelfvertrouwen aanzienlijk te verminderen.

3. Overdosis interesse

Heb je het gevoel dat hij/zij te veel geïnteresseerd is in wat je doet, en wie je ziet in je vrije tijd? Vraagt hij/zij naar namen, details en/of foto’s van de mensen waarmee je tijd doorbrengt? Dit wordt erger naarmate het emotioneel misbruik toeneemt. Alle informatie die jij in vol vertrouwen doorgeeft, zal in een later stadium tegen jou gebruikt worden.

Voorbeeld: Je beste vriendin is ongelukkig in haar huwelijk, ze heeft al een poosje een minnaar. Je hebt de narcist in vertrouwen genomen hierover. Bij een volgend conflict zal de narcist zijn slag thuishalen op basis van dit feit. Hij zal je immers voor de keuze zetten, dit geheim aan de grote klok te hangen als je niet instemt met zijn wens.

4. Jaloezie

Emotioneel misbruik kan ook vormen aannemen van jaloezie, waarbij de narcist het idee niet kan verdragen dat je tijd met iemand anders doorbrengt. Het maakt niet uit hoe klein en/of onschuldig dit is, hij/zij zal jaloers worden en dat zul je horen.

Dit kan zich uiten in woede-uitbarstingen of bedreigingen, zoals consequenties op financieel gebied of wraakacties waarbij de narcist je emotioneel zal straffen.

5. Beslissingen nemen zonder overleg.

De narcist weet je het gevoel te geven dat je onbeduidend bent, door je niet te betrekken bij beslissingen die van invloed kunnen zijn op je leven. Dit vergroot de macht over jou en laat blijken dat jouw mening er niet toe doet. Je wordt simpelweg neergezet als iemand waarmee geen rekening gehouden moet worden.

Hiermee bekomt de narcist de volledige macht over jou.

6. Veeleisend

Je voelt je de dienaar van je partner. De narcist verwacht dat je ten alle tijde paraat staat en zal boos worden als zijn wensen niet worden vervuld.

Hij/zij behandelt jou als een klein kind of zal zich gedragen als een klein kind om zijn/haar zin te krijgen.

Dit leidt er op termijn toe dat je je minderwaardig gaat voelen in de relatie en jezelf minder en minder als een volledig functionerende volwassene zal voelen.

7. Vertoont geen empathie of mededogen.

Het voelen en hebben van empathie of mededogen is een primordiaal onderdeel voor elke gezonde, gelukkige relatie.

De narcist zal echter (bijna) geen van die kwaliteiten laten zien, hij geeft niet thuis als je een moeilijke periode doormaakt. Je kan niet op hem/haar kunnen rekenen, en dit geldt ook voor zijn familie, vrienden, inclusief eigen kinderen.

8. Financieel misbruik. (zie eerder artikel)

Het begint, zoals altijd, verpakt met een grote rode strik eromheen. De narcist zal je vertellen dat hij/zij jou wil helpen, beter op de hoogte is van financiële zaken.

Hij is eigenlijk van plan om een dominantie uit te oefenen over jou en je bestedingspatroon, je zeggenschap over hoe JOUW geld wordt uitgegeven te ontnemen.

9. Ondermijning.

In een latere cyclus van de emotionele mishandeling zal je mening er niet langer toe doen en word je verbannen uit gesprekken die de narcist relevant vindt.

Als je hierover begint, zal je beschuldigd worden van overgevoeligheid en zullen je gevoelens worden afgewezen en herleid tot gezeur en aanstellerij.

10. Afkopen

Dit punt lijkt in contrast te staan met de rest van de vermeldingen in deze lijst, maar het is net zo manipulatief.

Wanneer een persoon die jou emotioneel misbruikt , het doel écht overschrijdt, zullen ze het slachtoffer afkopen met iets duurs om zichzelf te redden en de emoties van hun slachtoffer de mond te snoeren.

Dit kan van alles zijn, van een uniek geschenk tot een verrassingsweekendje weg, uiteraard dit lost het probleem niet op, maar zolang je niet overstuur bent, is alles in orde.

11. Gaslighting

Van alle manipulatieve technieken die misbruikers gebruiken, is gaslighting één van de meest verontrustende.

De narcist probeert hiermee jou te overtuigen dat alle slechte dingen die gebeuren allemaal jouw schuld zijn, ook al is dat niet het geval.

De persistentie van gaslighting zal uiteindelijk zo uit de hand lopen, dat zelfs het slachtoffer deze grove leugens zal geloven. (zie eerder artikel)

12. Je vriendenkring slinkt.

Naarmate de manipulatie erger wordt, merk je dat je vrienden minder aanwezig zijn dan vroeger. Ofwel omdat de narcist hen uit jouw leven gedwongen heeft, of omdat je zo veranderd bent, dat je vrienden het gevoel hebben je niet meer te herkennen.

Ze maken zich zorgen, maar weten niet goed hoe ze jou kunnen helpen.

13. De voorkeur geven aan alleen zijn.

Naarmate je als slachtoffer steeds meer geïsoleerd raakt, merk je gaandeweg op, dat je je beter voelt wanneer je een dag of een avond alleen kunt doorbrengen, zonder dat de druk van de narcist continu dreigt. Je voelt je beter omdat de stress voor even wegvalt.

Dit geeft je een inzicht in hoe het leven voelt zonder manipulatie.

14. Ze proberen je tegen je familie op te zetten.

De misbruiker/narcist heeft een diepgaande, indringende manier om iemand te overtuigen dat hun familie en geliefden niet goed voor hen zijn. De misbruiker zal er niet voor schromen je wijs te maken, dat jouw familie jullie relatie ondermijnt en saboteert.

Dit leidt ertoe dat ze je dwingen een keuze te maken: je familie of hem/haar.

15. Stilte behandeling

Stilte behandeling (stonewalling) is een subtiele vorm van het negeren van iemand. Het komt vaak uit de lucht gevallen en zonder uitleg.

Stilte en geen oogcontact zijn beide vormen van subtiele tegenkanting.

De narcist kan zelfs enkele dagen verdwijnen, zonder dat er een echte reden voor is. Eenmaal terug, doet hij/zij alsof er niets is gebeurd.

Wat als je dit herkent?

De eerste stap in het omgaan met een emotioneel gewelddadige relatie is om te (h)erkennen dat het gebeurt. Als je enig aspect van emotioneel misbruik in je relatie kunt identificeren, is het belangrijk om dat in de eerste plaats te erkennen. Door eerlijk te zijn over wat je ervaart, kun je weer controle over je leven krijgen.

Stop met zwijgen over het misbruik dat je ervaart. Praat erover met een vriend, familielid of een vertrouwenspersoon. Breng in deze fase, zo veel mogelijk tijd door, weg van de beledigende persoon. Zo kom je enigszins tot rust en zal je weer iets helderder kunnen nadenken.

Last but not least, onderneem stappen om je los te maken. Beraam een exit plan. NIEMAND hoort thuis in emotioneel misbruik. Hier is NOOIT sprake van liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: