Hoe kom je echt los van de narcist

Je weet dat je met hem/haar moet breken, maar waarom is het dan zo moeilijk om het echt te doen?

Je stopt al je liefde en affectie in een persoon die niet eens een fractie van jouw gevoel ervaart en diep van binnen weet je dit maar al te goed, maar het lukt je maar niet ermee te kappen.

Vasthouden aan wat je eigenlijk niet meer wilt. Dat is zeer controversieel. Meer nog, het blokkeert letterlijk het proces.

Wat maakt het nu zo moeilijk om los te laten?

Cognitieve dissonantie

Cognitieve dissonantie verwijst naar het ‘innerlijke conflict’ dat we voelen als we twee tegenstrijdige of onverenigbare ideeën in onze geest hebben. Dit is precies wat we ervaren bij de narcist. De tweeslachtigheid is sterk aanwezig. Hij/zij doet gemeen, maar zegt zoveel van je te houden. Soms is deze persoon gewoon ook echt leuk, en soms gewoon intens vreselijk.

Trauma bonding

Daarnaast is er de trauma bondingwaarbij je verslaafd raakt aan de emotionele rollercoaster die de misbruiker je laat ervaren. Trauma bonding woekert in ongezonde,  toxische relaties. Het wordt versterkt door intermitterende bekrachtiging (het af en toe behalen van liefde) zoals de periodieke liefdesbombardementen, valse beloften of zuinige vriendelijkheid die een manipulator opwerpt, met als doel ons gevangen te houden in de relatie. Deze bezorgen je een toestand vergelijkbaar met high zijn bij drugsgebruik. De hechting aan iemand die onberekenbaar gedrag vertoont, is groter dan de hechting aan iemand die normaal gedrag vertoont.

De prooi van de narcist lijdt ook meestal aan verlatingsangst. Dit zal dus het plaatje compleet maken.

Geen wonder dat het (heel) veel tijd kost om door deze lagen heen te breken.

Onterechte rechtvaardiging

Mentaal ga je deze controversiële fase compenseren door allerlei excuses te zoeken om de ander te rechtvaardigen en jezelf ervan te overtuigen om te blijven. Hierdoor boycot je de mogelijkheid om mentaal in je kracht te staan, want zolang je het misbruik en de mishandeling blijft rechtvaardigen, blijf je en accepteer je het misbruik. Deze wisselwerking houdt je gevangen in deze toxische situatie.

Het rechtvaardigen van het misbruik is gebruikelijk wanneer je in een gewelddadige (emotionele of fysieke) relatie verkeert. Dit pas je toe door de narcist het voordeel van de twijfel te geven, hem/haar te rechtvaardigen voor zijn/haar daden, samen met de prangende hoop dat deze persoon misschien zal veranderen. Al deze rechtvaardigingen houden je mentaal gevangen in deze beledigende situatie. Dit heet deelnemen aan je eigen ongeluk.

Het universum kan je niet geven wat je echt wilt, als je nog steeds vasthoudt aan wat je niet wilt. Het klinkt zo cliché, maar dat is het niet. Het is echt.

Als je nog steeds vasthoudt aan iemand die jou mishandelt, die jou laat zien dat hij/zij niets om jou geeft, je negeert, tegen je waarden ingaat en loodrecht staat op wat je van een levenspartner verlangt, dan is het alsof je het universum vertelt ‘dit is oké voor mij, dit is wat ik wil.’

Wat je in je leven accepteert, is wat je het universum vertelt dat je wilt

Stel jezelf de vraag, wil je leven in deeltijdse harmonie en geluk? Geloof je dat je het alleen waard bent om soms gelukkig te zijn, en soms in harmonie te leven?

En nee, geen enkele relatie is perfect. Maar wees eerlijk tegen jezelf. Is dat wat er aan de hand is?

De eerste stap is om het misbruik te herkennen, opnieuw contact met de realiteit te maken en steun te krijgen om het te doorbreken. Alleen door zelfbewustzijn en eigenliefde kunnen we de ketting die ons vastgeketend houdt, losmaken.

3 gedachtes over “Hoe kom je echt los van de narcist

    1. Het gaat wel, Liliane. Weetje, je bent een vechter! Een overlever! Jij kan het WEL!!! Het is als een kind op de wereld zetten. Ik dacht ook dat ik het niet kon. Niet toen ik 15 was van m’n eerste kind, niet toen ik 17 was van m’n 2de kind, en niet toen ik 25 was van m’n derde kind. Maar ze dartelen rond. En ik hield het mezelf ook niet voor mogelijk. Maar ik deed het wel. We zijn sterker dan we denken, geloven en ingeprint zijn. Maar ik begrijp je angst. Ik herken die ook. Want ik ervaar dezelfde angst momenteel ook. Maar ik ben volop bezig aan de voorbereiding voor m’n vertrek. Heeeeel binnenkort, ga ik weg. En weggaan zal de zwaarste beproeving niet zijn denk ik. De valstrik zit hem in wegblijven. En net zoals ik jouw nu probeer aan te moedigen, hoop ik dat je dat bij mij ook zult doen dan. Samen sterker dan alleen! Zeker weten! Xxx liefs, minkatje

      Like

  1. Beste dame,het gaat! Heb een kennis en zit al 40 jaar met zo iemand en die gaat weg bij hem,jij kunt het, geloof in jezelf. Ik had ook nooit gedacht dat ze het zou doen, maar ze gaat. Ben trots op haar. Heb er heel veel liefde en moeite in gestopt en ben blij,zij staat aan het begin maar ze komt er al moet ik haar er met de benen uittrekken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.