Triangulatie en de narcist

Als je de narcist aanspreekt op zijn gebrek aan inlevingsvermogen of aangeeft teleurgesteld te zijn in zijn/haar gevoel van medeleven, fasten your seatbelt!

In plaats van de zachtmoedige reactie, die je terecht verwacht, zal net het omgekeerde gebeuren. Het hart van de narcist wordt in plaats van warmer, (nog) kouder en harder.

Narcisten worden namelijk boos of geïrriteerd als ze compassie ‘horen’ te voelen.

Stel, je vertrouwt de narcist toe dat je je gekwetst voelt, en je legt hem/haar piekfijn uit wat hiervan de oorzaak is, in de hoop als juiste reactie medeleven te verkrijgen, dan zal de narcist jou NET heel hard kwetsen door jou:

 1. Niet te troosten.
 2. De reden die je opgaf te negeren en (nog erger) de schuld hiervan bij jou neer te leggen.
 3. Heel waarschijnlijk, alsof dit nog niet zwaar genoeg is, zal de narcist je op een stilte behandeling trakteren.

Narcisme is veel meer dan alleen grootsheid, egoïsme en onvolwassenheid.

Er leeft iets heel gemeen op de plek waar de ziel zou moeten zijn.

Bovendien geldt als algemeen, dat narcisten ‘leuker’ zijn voor buitenstaanders dan voor hun eigen familie.

De reden hiervoor is dat lief zijn voor bekenden en inner circle compassie met zich meebrengt. Aardig zijn voor buitenstaanders houdt enkel een vriendelijk woord of blik in. Geen medeleven.

Dit brengt ons ertoe om te praten over één van de meest voorkomende manieren waarop  narcisten hun slachtoffers afwijzen om hun narcistische voeding te verhogen: triangulatie.

Deze methode wordt vaak gebruikt om (liefdes)driehoeken te maken onder de mensen waar de narcistische mishandeling afhankelijk van is voor zijn of haar dagelijkse ‘levering’ van aandacht. Triangulatie is een van de meest sluipende en hartverscheurende hulpmiddelen die narcisten gebruiken om hun voormalige partners,  huidige partners, ‘haremleden’ en hun nieuwe leveranciers te manipuleren.

Narcisten houden ervan om triangulatie te gebruiken als een denkspel dat hen in staat stelt tegelijkertijd een gevoel van macht en controle over meerdere mensen te krijgen. Het bevestigt hun eigen grootsheid en superioriteit als ze al deze mensen laten strijden voor hun goedkeuring en validatie.

De manieren waarop narcisten trianguleren zijn onder meer: flirten met anderen voor het oog van hun partners, emotionele en fysieke ontrouw, evenals het vergelijken van hun partners met anderen als een manier om onzekerheid in hen op te roepen. Ze kunnen ook onwaarheden rapporteren over wat iemand over een ander zegt, om zo hun slachtoffers tegen elkaar te plaatsen, zodat geen van beide de ander benadert over het misbruik dat plaatsvindt.

Deze vorm van triangulatie kan slachtoffers in staat stellen te twijfelen aan de realiteit van het misbruik ( “Mijn ex heeft dit probleem nooit met mij gehad!”) En dient om het slachtoffer twijfelachtig te laten voelen over zijn eigen ervaringen.

Het valse masker van de narcist helpt om zijn of haar charmante aanwezigheid te versterken, dat zowel potentiële slachtoffers als vorige partners verleidt tot een gruwelijke mishandelingcyclus gevuld met idealisering door middel van liefdesbombardementen afgewisseld door wrede en hardvochtige devaluatie, die ervoor zorgt dat er een ijzersterke traumabinding tussen slachtoffer en roofdier (de narcist) ontstaat.

Hoe te genezen van triangulatie

Het is belangrijk dat je in het verzet tegen triangulatie zoveel mogelijk contact minimaliseert met de narcistische misbruiker. Dit houdt in het blokkeren van de narcist op alle social-mediaplatforms, het contact met de ‘haremleden’ van de misbruiker afsnijden om gemoedsrust te verzekeren, en het nemen van alle stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen mogelijke stalking en intimidatie na het uiteenvallen van deze driehoeksmeting,

Genezing van de effecten van toxische triangulatie is geen gemakkelijke taak, maar het verkrijgen van zelfbeheersing, zelfvertrouwen en het leren decoderen van deze manipulatie techniek is essentieel voor het herstel.

3 gedachtes over “Triangulatie en de narcist

 1. Heb vermoedelijk te maken met een narcist namelijk de partner van mijn dochter. Die beschadigd systematisch spullen van mij en speelt mijn dochter uit tegen mij. Op dit ogenblik kunnen we niet meer praten met elkaar. Al wat ik aan kaart komt als een boemerang terug in mijn gezicht.

  Like

  1. Ga het conflict niet aan met de narcist. Sowieso zal je dochter eerst inzicht moeten krijgen en zelf beseffen wat er gaande is. Zolang ze gelooft dat er niks mis is met hem, valt er weinig te doen. Heb je bewijs dat hij jouw spullen beschadigt? Zo ja, dan aangifte doen. Grenzen afbakenen.

   Like

 2. Zelf een haremlid geweest in zijn driehoek. Ben zo blij dat voor dit item aandacht is. Met name de hardvochtige devaluatie is zo naar. Na ruim een jaar blokkade nog eenmaal zeer bewust hem binnen laten komen. Ik wilde closure en het enige wat ik wilde weten was het waarom. Natuurlijk zei een ieder dat ga je niet krijgen , dat wist ik maar ik moest het proberen. Natuurlijk was er weer veel aandacht voor mij als persoon. Helaas voor hem wist ik nu zijn strategieën en nadat hij mij duidelijk had gemaakt dat hij echt niet meer wist waarom ons contact zo plots was afgelopen ( acute geheugenproblemen🙃) wist ik voldoende. De eerste de beste mogelijkheid weer gebruikt om hem volledig te blokkeren. Ik was genezen, dat allang, maar wat een rust om het zeker te weten. Voorlopig gaat hij mij met rust laten en ik hoop voorgoed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.