Op weg naar genezing: de krassen op je ziel helen

Onzichtbaar en ongrijpbaar misbruik

Als je de impact en nasleep van emotioneel misbruik in één woord zou kunnen beschrijven, zou het onzichtbaar zijn. Emotioneel misbruik laat geen fysieke sporen achter, maar de diepte van de littekens en het gewicht van de pijn creëert een wonde die de meeste mensen niet kunnen zien en/of begrijpen.

De cyclus van mishandeling, omvat vier fasen: spanningsopbouw, incident, verzoening en even kalmte, die ook van toepassing zijn op situaties van emotioneel misbruik.

Elke fase dient om het slachtoffer onder controle van de dader te houden, en om ze in een staat van onwerkelijkheid te houden, waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt dat hij/zij niet in staat is om zijn/haar eigen ervaring te geloven.

Emotionele mishandeling heeft immense gevolgen die jarenlang op kunnen spelen bij het slachtoffer. PTSS (posttraumatische stressstoornis), angst en depressie, komen veel voor bij slachtoffers van emotioneel misbruik, en het genezingsproces kan nog moeilijker worden door gebrek aan ondersteuning of volslagen ongeloof wanneer je als slachtoffer hiermee naar buiten komt.

Je ervaring was geldig, ongeacht hoe hard mensen dat bij je proberen weg te nemen. Je verdient het om gehoord te worden en te genezen.

De meest voorkomende symptomen van het gevolg van emotioneel misbruik zijn herbelevingen van het trauma. Dit kan zich uiten in flashbacks wanneer je geconfronteerd wordt met een vergelijkbare situatie of nachtmerries.

Andere kenmerken zijn irritatie, schrikreacties of extreme spanning in het dagelijks leven. Er zijn ook kenmerken die niet zo makkelijk op te merken zijn. Het kan namelijk voorkomen dat je herinneringen of zelfs situaties vermijdt als gevolg van de trauma. Dit gebeurt onbewust. Maar wanneer je daarbij stil staat, kom je erachter dat het een reden heeft.

Wanneer het niet goed verwerkt wordt, kan het zich ook uiten in een depressie. De meest voorkomende klachten hier omheen zijn dan ook slapeloosheid, woedeuitbarstingen en concentratieproblemen.

Hoe verwerk je emotioneel misbruik?

Er is geen magische pil, geen geheim middel, geen toverdrank om de pijn weg te laten gaan. Alleen tijd, therapie en (zelf)inzicht zullen je helpen.

Narcistisch misbruik verwerken is zo’n lang proces dat de tijd die eraan wordt besteed bijna lijkt op een eeuwigheid.

Meer nog, als je uit deze relatie een kind(eren) hebt, dan zal je ook de pijn voelen die jouw kind(eren) is/wordt aangedaan. De schade die het waardeloze gedrag van de narcist aan jullie kind(eren) heeft toegebracht.

Want helaas, hoe schrijnend het ook is en hoe graag je dit had willen voorkomen, je kind(eren) hebben vanuit de voorste rij alle misbruik gezien wat hij/zij je toebracht.

En als ook jouw kind(eren) de leeftijd en de kracht bereiken om te beseffen dat zijn/haar liefde, geen echte liefde is zal ook de narcist hem/haar emotioneel beledigen. Dan is wat jij geleerd hebt tijdens je herstel, precies wat je dan ook aan je kind(eren) kunt overbrengen. Jij bent dan diegene die ze kunt helpen met steun en inzicht. Want niemand anders weet beter dan jij hoe het voelt en welk verwoestend effect het teweeg brengt.

Het schuldgevoel dat je voelt om je kinderen vast te houden in zo’n situatie is bijna ondraaglijk, maar ook na de scheiding staan we machteloos over hoe de narcist met onze kinderen omgaat.

Alleen tijd kan ons genezen. We moeten onszelf vervullen met eigenliefde en steun die we krijgen van lotgenoten en therapie. Onze gekwetste en vergiftigde zielen moeten we van binnenuit gaan genezen.

De narcist heeft de gewoonte om herhaaldelijk basisgrenzen te overschrijden. Hij zal er dus niet voor schromen jouw grenzen te overtreden. Daar heeft hij/zij lak aan. Het enige dat hem/haar interesseert is wat hij/zij wil: Conflictsituaties creëeren (=narcistische voeding), je wereld binnendringen, controle over je terugwillen, je proberen te verleiden tot seks, je afhankelijk te houden via geld en/of hulp…

Het genezingsproces kan pas volledig  ingaan vanaf het moment dat je fysiek afscheid van de narcist neemt. Dan is het van immens belang dat je duidelijke grenzen stelt naar de narcist, om je emotionele veiligheid te beschermen.

Wijk er in geen geval van af. Hoe intens de hoovering ook is.

Zorg daarom dat alle contactkanalen afgesneden worden. Vermijd zoveel mogelijk plaatsen waarvan je weet dat de narcist ze ook frequenteert. Kwel jezelf niet met het kijken van foto’s, het luisteren naar jullie liedjes en vermijd ook om langs zijn huis te rijden. Wees lief voor jezelf. Bescherm jezelf. Dat is een mooie vorm van zelfliefde.

Een hele belangrijke helende sleutel in het proces, is de tijd die je aan jezelf besteedt en die je zal helpen de emotionele wonde op je ziel te genezen. Je zal je traag maar zeker, weer jezelf gaan voelen.

En dat is het beste gevoel van de wereld, vooral nadat je door een emotionele oorlogsvoering bent gegaan.

Sta op en ga aan jezelf werken. Wees zacht en vriendelijk voor jezelf. Het belangrijkste is, vergeef jezelf omdat je niet wist dat je samen was met een misbruiker. Niemand van ons, (ex) slachtoffers, wist meteen dat hij/zij te maken had met een verborgen narcist, omdat dit type echt laag onder de radar vliegt. En tegen de tijd dat je er achterkwam, was de schade al aangericht.

Stop met piekeren over de narcist, terwijl ze zich niet druk maken over jou.

Stop om jezelf de schuld te geven voor alle schade die is aangericht en het afschuwelijk gedrag van de narcist.

Het was niet jouw schuld en er was niets dat je had kunnen doen om hem/haar van jou te laten houden. Je was bij voorbaat kansloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.