Hoe weet ik zeker dat ik met narcisme te maken heb?

Deze vraag wordt mij vaker gesteld, soms ook met een kritische ondertoon.

Mijn antwoord is vrij simpel en kort: er is nooit 100 procent zekerheid, tenzij de narcist zich vrijwillig heeft laten testen en de diagnose gesteld is.

Laat daar nu net het probleem liggen. De narcist vindt niet dat er een probleem is. Tenminste niet bij zichzelf.

Alle ‘problemen’ liggen extern, dat wil zeggen bij de ander(en). De kans dat hij/zij zich warm maakt om een diagnose te laten stellen is dus begrijpelijk heel klein.

Mocht het dan toch zover komen, dan zal de narcist er alles aan doen om zijn masker op te houden. Reken er dus op dat hij/zij er alles aan zal doen om de deskundige om de tuin te leiden.

De medewerking om een juiste diagnose te verkrijgen vereist een volledige en uitgesproken zelfinteresse van de narcist.

Eigenlijk is het onbelangrijk om zeker te weten of een persoon een narcist is of niet. Want een narcist zijn is bij wet niet verboden of strafbaar.

Langdurig en/of regelmatig contact met een narcistisch persoon wordt ervaren als slopend. Men voelt zich onprettig, onzeker, in de war en vooral emotioneel uitgeput.

Met als gevolg dat je sterk het gevoel hebt, jezelf in de relatie te verliezen.

Helaas, het woord narcist is tegenwoordig een modewoord. Het wordt nogal snel gebruikt voor iemand die egoïstisch handelt, eigenzinnig en/of weinig meegaand is.

Dit zorgt er ten onrechte voor dat écht narcistisch gedrag als doorsnee bestempeld wordt (ja, ik ken het, mijn man heeft dat ook, hij leeft zijn eigen leven OF dat is typisch mannelijk)

Deze opmerkingen kunnen je het gevoel geven, dat je je aanstelt, je het erger ziet dan het is, je het er maar mee moet doen. En dat is NIET de bedoeling.

Narcist of niet, als iemand – werkgever, collega, familielid of geliefde – zich herhaaldelijk slecht gedraagt tegenover jou, neem dit gevoel dan voor waar aan!

Het woord narcist is een afkorting voor een alomtegenwoordig en langlopend patroon van denken en gedrag dat stabiel is in de tijd.

Het patroon van narcistisch gedrag en tekortkomingen omvat dingen als:

 • Extreme egocentrisme
 • Onstabiele zelfwaardering
 • Weinig of geen emotionele empathie
 • Overduidelijk gebrek aan het vermogen om zichzelf en anderen te zien als een mix van leuke en minder leuke eigenschappen, in plaats van of helemaal goed of helemaal slecht.
 • Gebrek aan objectconstantie, het onvermogen om positieve gevoelens voor zichzelf en/of anderen te behouden wanneer deze persoon teleurgesteld, boos, gekwetst of gefrustreerd is.
 • Een binair en onstabiel zelfgevoel waarin ze slechts twee keuzes herkennen: of ze zijn winnaars of verliezers. Winnaars zijn speciaal, perfect, uniek, almachtig, foutloos, hebben een hoge status en recht op een speciale behandeling. Verliezers zijn waardeloos, en hebben recht op niets.
 • Extreem bezig met statushiërarchieën.
 • Hebben de neiging om de meningen van mensen die volgens hen een hoge status hebben te hoog te waarderen, in combinatie met de neiging om anderen te onderwaarderen waarvan zij vinden dat ze een lage status hebben
 • Een onvermogen om kritische feedback te accepteren en ervan te leren.
 • Moeite om fouten toe te geven en zich daarvoor te verontschuldigen.
 • Anderen devalueren en karakteriseren die hen durven te bekritiseren.

Het is eigenlijk gemakkelijker en sneller om te vertellen wanneer iemand geen narcist is:

 • Als een persoon jou op een stabiele en betrouwbare manier behandelt, zich verontschuldigt wanneer hij/zij ongelijk heeft, kan tolereren dat je het niet met hem/haar eens bent over iets, laat zien dat het hem echt raakt als je je ziek of ongelukkig voelt, en de meeste andere mensen op een zorgzame en doordachte manier behandelt.

Als je op al deze ‘voorwaarden’ affirmatief kunt antwoorden, is het zeer onwaarschijnlijk dat hij/zij een narcist is.

En luister vooral naar je onderbuikgevoel, het klopt altijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.