Je zal het vast heel vaak hebben geprobeerd, in de hoop hem/haar, uit te leggen waarom je je ongelukkig voelt, of in een zoveelste poging om de scheeflopende relatie recht te trekken.
De antwoorden van de narcist voelen aan alsof elke logica, rationaliteit en relevantie voor het eigenlijke onderwerp volledig ontbreken. Als dit gebeurt, heb je te maken met de woordensoep van de narcist. Standaard aanwezig in zijn menu. Je kunt zelfs gerust stellen dat deze soep heel vaak opgediend zal worden, en dat jij deze niet smaakvol zal vinden.
Het is een onderdeel van de gaslighting tactiek.
Woordensoep is een grote rode vlag. De woorden kunnen grammaticaal correct zijn, maar de zin komt verward over, waardoor het onmogelijk is er enige betekenis uit te halen.
Het gebruik van woordensoep betekent dat:
- De discussie nergens naartoe zal leiden
- De relatie nooit zal slagen (onmogelijk, aangezien het vermogen om zich in te leven en samen te werken aan een oplossing niet aanwezig is).
- Geeft duidelijk aan dat je gesprekspartner pathologisch narcistisch is .
Doel van de woordensoep
De narcist gebruikt zijn woordensoep om zijn partner te frustreren, te verwarren en te verzwakken, wat uiteindelijk zal leiden tot onderwerping . De narcist gebruikt deze tactiek wanneer hij voelt dat hij de controle over zijn partner verliest, of soms uit pure verveling.
Je denkt dat het confronteren van deze persoon je in de toekomst een betere relatie zal opleveren omdat je gelooft dat ze hetzelfde vermogen hebben tot empathie en begrip als jij. Niet dus.
De narcist is een expert in het creëren van conflict uit het niets. Elke mogelijkheid om onenigheid (conflict) en verwarring te creëren zal hij met beide handen gretig aanpakken.
In gezonde relaties tussen emotioneel volwassen mensen, zal een discussie tot een oplossing leiden. Dit gebeurt niet met de narcist, die moet en zal winnen, omdat hij de emotionele volwassenheid van een kind heeft. It’s a game.
Woordensoep is vermoeiend, gekmakend en slopend. Als je nog steeds betrokken bent bij de narcist, kunnen de volgende strategieën jou helpen:
1) Onthou dat dit een spel is, dat er niks mis is met jou. En blijft dit ook GELOVEN.
2) Corrigeer wel, capituleer NIET. ‘Laat ons stoppen met deze discussie. We begrijpen elkaar niet.’ En hou je bij deze beslissing. Zeg dit luchtig en rustig. (Dit zal geen makkelijke opgave zijn, maar blijf oefenen en proberen!)
3) Loop resoluut weg en ga iets anders doen.
Woordensoep is emotioneel misbruik. Het zorgt voor een situatie zonder winstoogmerk voor de partner. De narcist is enkel geïnteresseerd in conflict en uitdaging, niet in communicatie.
2 gedachtes over “De toxische woordensoep van de narcist”