Hoe kan ik snel ontdekken of ik met een narcist te maken heb?

De titel van dit artikel is een veel gestelde vraag. Vooral gesteld door vrouwen (ook mannen) die eerder ten prooi vielen aan een narcist.

Nadat je eindelijk losgekomen bent, en je jezelf weer op de rit hebt, is het heel logisch langzaam opnieuw te gaan dromen van de liefde.

Het is een primaire behoefte van de mens om zich te hechten aan iemand. Psychologisch en emotioneel ben je veel beter bestand tegen moeilijkheden als je (een psychisch gezond) iemand hebt om op terug te vallen.

Hoe herken ik een narcist

De gemiddelde narcist is zich weinig bewust van de impact van zijn gedrag op anderen. Het lijkt wel alsof hij is gestagneerd in zijn ontwikkelingsniveau. De narcist kun je het beste vergelijken met een acteur. Hij speelt letterlijk een rol. De rol die het scenario (jij) hem oplegt. Hij kopieert het liefdevolle gedrag dat hij van de buitenwereld heeft afgekeken. Even wil hij wel doen alsof hij liefdevol is, maar het is een opvoering. Het is misleiding.

Vragen aan de narcist of hij een narcist is, heeft geen zin. Vragen stellen om het te weten te komen ook niet. Zie de narcist als een mutant. Ze kijken af hoe ze zich moeten gedragen, verbeteren hun kansen door de juiste antwoorden ze geven.

Ze verfijnen voortdurend hun acteerprestaties waardoor de kans op een Oscar zelfs mogelijk is. Hun ware aard ligt achter slot en grendel. De sleutel is al decennia geleden weggegooid.

Je zal er dus op een andere manier moeten achterkomen. Er zijn veel kenmerken die hierop kunnen wijzen, maar de belangrijkste zet ik even op een rij.

Wat is een rode vlag?

 • Love bombing: Hij bombardeert je letterlijk met appjes, aandacht, tripjes, cadeautjes. Zo proberen ze je binnen te halen. Je overladen met aandacht is een manier van controle over je uitoefenen. Het voelt aan alsof je een prinses bent, maar helaas is dit een slecht teken, en is hij zeker niet jouw prins.
 • Naast de love bombing gaan ze je ook langzamerhand kleineren en onderuithalen. Stel dat je aangeeft iets niet fijn te vinden, dan blaast hij je feedback ontzettend op.Hij vergroot het zo uit dat je je schuldig gaat voelen. Hij zal alles op jou afschuiven. Kort samengevat: Als hij aan jou kleeft, dan zegt hij dat jij aan hem plakt.
 • Duidelijk ontbrekend inlevingsvermogen en ongevoeligheid voor emoties, is een zeer grote, veelvoorkomende rode vlag bij de narcist. Hij is niet bereid om te luisteren naar ‘klachten’ van anderen (geeft duidelijk blijk van ongeduld, ergernis of onverschilligheid), negeert de problemen van anderen (alsof hij hun problemen niet ziet).
 • Heeft een zwakker gedragscontrole: Is lichtgeraakt en/of opvliegend; voelt zich gemakkelijk aangevallen, reageert fel op mislukkingen, frustraties en onbenulligheden.
 • Last but NOT least, de narcist heeft een groot ego. In een gesprek zal alles over hem gaan. Hij toont weinig of geen interesse in jou, je werk, of je verleden. Hij voert een monoloog op, waar hij aandacht en feedback van jou verwacht en niet andersom.
 • Veel woorden, weinig daden. Ze zijn te goed met woorden, en te zwak met daden. Laat je niet overrompelen door verbale charme. Ga door de knieën voor daden.

Gebruik je ogen én je gevoel

Enkel je ogen en je gevoel kunnen je helpen om er snel achter te komen of je nieuwe vlam een narcist is. Let op hoe ze omgaan met de mensen rondom hen, hoe ze praten over exen, vriendin en familie.

Zet je buikgevoel op maximum, niet je verstand. Ratio zal je niet helpen, het zal je alleen maar in de war brengen. We hebben als empaat de neiging alles zachter te maken, een reden aan te halen voor een bepaald gedrag of situatie. Dus enkel intuïtie zal je helpen. En als empaat heb je die zat.

Heb je al een narcistische relatie achter de rug, en kwam je tot het besef dat je partner een narcist was, dan kun je vertrouwen op die kennis. Eenmaal je weet wat narcistisch misbruik is, gaan de belletjes sneller rinkelen. Sneller, ja. Want elke narcist is weer anders, zelfde trekjes maar andere camouflage.

Het is soms vanaf de eerste date duidelijk te zien, soms is het subtiel aanwezig, bij anderen juist heel uitgesproken.

Conclusie: Je moet even meedraaien op de ‘set’ om de acteur te ontmaskeren. Helaas staat het niet op zijn voorhoofd af te lezen (hoe geweldig zou dat zijn).

Wat als je checklist klopt?

1. Eis geen verandering, die zal er niet komen. Je kan van een peer nooit een appel maken.

2. Speel geen spelletjes. Hard to get spelen zal hem/haar niet plots omtoveren in iemand met wie je een gezonde relatie kan opbouwen. Een relatie is geen spel, weiger in game modus over te gaan.

3. Zeg gewoon dat de relatie niet werkt. Verwijten maken heeft geen zin en zorgt net dat je in de destructieve rollercoaster terecht komt.

4. De laatste cruciale stap: vertrek, kijk niet achterom en hoop niet op verzoening. In heel veel gevallen zal hoovering van toepassing zijn. Dit is een zware bevestiging dat je met een narcist te maken hebt. Reageer niet!

2 gedachtes over “Hoe kan ik snel ontdekken of ik met een narcist te maken heb?

 1. Weet je, weinig mensen zien dat het valse mensen zijn.
  Juist een discussie gehad met de huisbazin, terwijl de werkman erbij is! Begint ermee te moeien, maar hij ziet niet wat voor een valse kreng ze is!
  Zo leep, achterbaks!
  Als je door hebt hoe iemand echt in elkaar zit, krijg je nog weinig steun van mensen, gewoon omdat zij het niet zien😑🙄

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.