Perfecte uitvoering van gaslighting in het Australische Blind Getrouwd

Kijk jij ook naar het down under format van Blind Getrouwd? Het immens populaire Married at First Sight is een pittige mix tussen onze eigen zedige versie van Blind Getrouwd en het losbandige Temptation Island.

Een veelbesproken figuur in de lopende reeks op Vitaya (ook te bekijken via VTM GO) is Mike. Zijn vrouw Heidi ondergaat een tactiek die gaslighting heet.

Juist, Mike vertoont zware narcistische trekken. We laten hier even in het midden of de reeks echt is of gespeeld. Mike is gewoon een goed voorbeeld van hoe gaslighting wordt toegepast.

We zien duidelijk hoe zijn eega haar best doet zichzelf te ‘repareren’ en hoe alles wat ze zegt, tegen haar wordt gebruikt.

Heidi, die een moeilijke jeugd en pleegzorg achter de rug heeft, heeft een muur rond zich heen gebouwd. Ze blijft moeite hebben met vertrouwen.

Op veel begrip van Mike moet ze echter niet rekenen. Hij gebruikt net haar kwetsbaarheid om haar nog meer de grond in te boren. Wat resulteert in onzekerheid, verwarring én een ongelofelijke inzet van Heidi om de toxische relatie recht te trekken. Bingo voor Mike.

Je merkt dat Heidi bij momenten helder nadenkt en rationeel begrijpt dat wat hij doet, niet klopt. Maar zijn overweldigende charisma en de trauma bonding hebben hun werk al gedaan.

Heidi blijft haar best doen om zichzelf te repareren en te stoppen met ‘klagen’ over alles.

Mike is slim, aantrekkelijk, mondig, zelfverzekerd en zeer eigenwijs.

Een magneet voor vele vrouwen.

Deze combinatie voelt als een uitdaging, het houdt je scherp, en in eerste instantie houdt het de spanning hoog. De adrenaline vloeit als nooit te voren.

Onder deze zelfverzekerde buitenkant schuilt echter geen marshmallowy binnenkant. Geen ruwe bolster, blanke pit at all. Hoelang je ook probeert, het komt nooit tevoorschijn.

Veel vrouwen voelen zo een man aan als een project, overtuigd dat ze hem kunnen veranderen als ze maar genoeg liefde en aandacht in hem investeren. Genoeg vertrouwen geven. Het enige wat helaas wél zal gebeuren is dat jouw vertrouwen aan diggelen wordt geslagen. Het kost je vervolgens jaren om weer alle stukjes van de grond te rapen.

Mike zal iedere ex-prooi van de narcist triggeren. Dit is wat we allen meegemaakt hebben. Het staat heel dicht bij onze eigen ervaring. Het geeft je een bittere smaak in de mond.

De blik en de machteloosheid van Heidi zijn een spiegel van de mijne indertijd. En als ik zie hoe ze de relatie steeds opnieuw een kans geeft om te laten slagen dan wil ik schreeuwen ‘stop ermee’, je buikgevoel zit goed. Je verstand rationaliseert het.’

Ik ben er uiteindelijk mee gestopt, maar ik wou dat ik het jaren eerder had gedaan.

Alle waarschuwingssignalen zijn er voor Heidi, maar niemand anders in de show lijkt ze te doorzien, zelfs de experts niet.

Mike regelt een ‘romantische’ date voor Heidi op een groot schip, terwijl Heidi boten haat, en hij bovendien haar paniek en ongemak tijdens een eerdere date op een boot ervaarde. Maar Mike houdt van boten, dus wat is het probleem? Waarom kan ze niet gewoon een teamplayer zijn?

Mike gebruikt iedere handdoek in het appartement en laat ze vervolgens allemaal druipnat achter op de vloer, waar Heidi begrijpelijkerwijs een probleem mee had, vooral toen ze net uit de douche stapte en er geen enkele handdoek meer was.

‘Waarom maakt ze zich zo druk om handdoeken?’, vroeg Mike zich af, en de drie zombies op de sofa, zogenaamde experts, gingen mee in zijn manier van denken. Ook een goed voorbeeld hoe hulpverleners die geen persoonlijke ervaring hebben met narcisme, de gaslighting en manipulatie niet doorzien. Erger nog, ze vuren hun pijlen af op het slachtoffer.

Laat me even duidelijk stellen. Het gaat niet om een paar onbenullige handdoeken.

Het gaat om de verveling van Mike tijdens het pijnlijke verhaal van de jeugd van Heidi, het herhaaldelijke egoïsme van Mike en de gaslighting die hij gebruikt tegen haar.

Mike leeft op conflict. En al die tijd aarzelt Heidi tussen haar best doen om zich te ‘herstellen’ en haar buikgevoel, terwijl ze wanhopig rond zich heen kijkt naar een spoortje begrip van iemand.

In de ‘echte’ wereld zou Heidi vriendinnen of familie hebben die haar hopelijk wel zouden steunen en haar zouden vertellen dat het inderdaad belangrijk is dat een man rekening houdt met haar. Het is NIET oké als je partner negeert dat je je niet comfortabel voelt op een boot, maar zichzelf belangrijker vindt bij het maken van die keuze. En het maakt in godsnaam wel uit, dat als je je openstelt door je meest pijnlijke herinneringen te delen met je partner, je merkt dat hij zich verveelt.

Narcisten hameren erop een ​​compromis te sluiten of geven aan dat het belangrijk is dat je je verontschuldigt, maar ze doen het nooit zelf.

Ik was een Heidi, ik probeerde jaren mezelf passend te maken voor de gietvorm die mijn partner voor mij in gedachten had en het bracht me nergens. Behalve steeds verder van mezelf. En bovendien een schaduw van wie ik ooit was.

Benieuwd naar Mike en zijn gaslighting?

Hier kun je de volledige reeks van seizoen zes bingewatchen.

Kijk en leer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.