De maskers van de narcist

Vraag jij je ook af hoe de narcist erin slaagt zo normaal over te komen in de buitenwereld, terwijl hij/zij achter gesloten deuren disfunctioneel is?

De narcist heeft een ongelooflijk, verbazingwekkend vermogen om zich naar de buitenwereld aan te passen en zich te gedragen als een psychisch gezond persoon die een alledaags leven leidt. Gecamoufleerd gedrag is nu eenmaal het grote talent van de narcist!

De narcist is een levende en pratende tegenstrijdigheid. Hij laat iedereen zien, hoe charmant, charismatisch, geestig, extravert hij is maar de enige persoon die écht ziet hoe de werkelijke narcist in elkaar steekt, is (zijn) de perso(o)n(en) die dag in, dag uit met hem samenleven.

De kameleon persoonlijkheid die zich aanpast aan elke omgeving, of het nu positief of negatief is, die zo geweldig is in zich aan te passen, is fake. Dit kost de narcist veel energie en dat zal zijn innercircle goed merken. Eenmaal uit het oog van de buitenwereld, zal hij alle frustraties loslaten op jou (en de kinderen).

Wat de narcist eigenlijk doet is de hele wereld bedriegen, inclusief jou. Door zijn conditionering heeft hij jou zover gebracht dat je zijn leugens voor waar aanneemt.

Het kost daarom enorme moeite en energie om de narcistische cirkel van misbruik te doorbreken. En als het je eindelijk lukt, dan blijk je de enige te zijn die het kan zien. Dit zal een onzekerheid in jou boven brengen, een nieuwe valkuil die de narcist gretig tegen jou zal gebruiken.

Hij zal je erop wijzen, hoeveel liefde hij je in het begin gaf en je zal twijfelen. Want in jouw wereld is zijn wie je bent, een consistentie die geen uitzondering kent. Hoe anders is het bij de narcist!

Ongezond, immoreel, inconsistent, onbekwaam, bewust onbeschikbaar, onaangepast, corrupt, ontkennend, bedrieglijk, profiterend, en we kunnen hier nog tientallen andere adjectieven aan toevoegen.

De narcist is een manipulator en oplichter, niet in staat zich oprecht en diepgaand te verbinden met een andere persoon. In zijn beleving draait alles om hem, interesse in anderen zal zich nooit spontaan en gemeend manifesteren, maar altijd het gevolg zijn van een doel.

In haar boek Geboeid door narcisme, beschrijft Diane Ruthgeerts de maskers van de narcist als volgt:

De maskers van de narcist zijn bedoeld voor afleiding en effect. Ze zijn geheel afhankelijk van wie op dat moment bij hem is en wat hij wil bekomen: aandacht krijgen, verwarring zaaien, diskwalificeren. Het specifieke doel is wellicht niet zozeer de ander pijnigen- al doet hij dat – als wel zijn kwetsbaarheid doven. Aangezien het zelfbeeld bij narcisten fragiel en niet coherent is, moet hij dit voortdurend stutten en aanpassen aan de context. Dit maakt dat hij binnen de fractie van een seconde moeiteloos kan switchen van het ene masker naar het andere. Je kan de maskers zien als metaforen voor bescherming: een hulpmiddel om zich in te kapselen. Een diepgewortelde en onbewust gebleven angst om, zoals in de kindertijd in de kou te staan, zou wel eens de basis kunnen zijn voor de strategieën en maskers die hij ontwikkelt.

De 6 maskers van de narcist

Het slachtoffer

Dit is het soort persoon dat altijd het slachtoffer is van de situatie. Iedereen is gek, ze slagen er nooit in een goede baan te vinden, de juiste partner te treffen, ze hebben geen vrienden omdat iedereen zo jaloers is op ze, enzovoort. The neverending story.

Ze hebben niet het vermogen om inzicht in zichzelf te krijgen en het effect te onderkennen van hun gedrag op anderen. Ze houden dus dezelfde ingesteldheid vast: wat er ook gebeurt het is niet hun schuld, het is de schuld van de ander. Ben je een kwetsbaar persoon, dan ben je een potentieel doelwit.

De geweldige minnaar

Het leven van deze narcist draait om de eigen seksuele bevrediging. Het aantal seksuele veroveringen is voor hem een teken van zijn aantrekkelijkheid en succes. Deze factor boost zijn ego.

Hij is een meester in charme en vleierij, en gebruikt dit volop als wapen om slachtoffers te veroveren. Ze worden gedumpt als de spanning van de jacht en de voldoening van zijn succes is weggeëbd en de relatie enigszins saai wordt in zijn beleving.

Dit masker vermomt het toekomstig hartzeer dat hij zijn slachtoffer zal toebrengen. Hij zal zijn verleidelijke maar o zo giftige dampen gebruiken om het slachtoffer te bedwelmen. Hij lijkt in eerste instantie de ideale date, maar alles is gebaseerd op eigen verlangens en ego.

De workaholic

Deze narcist is de beste in zijn werk, topprestaties verzekerd. Niemand is even bekwaam, verantwoordelijk, betrokken en succesvol in zijn werk dan hij.

Hij kan er eindeloos over praten, ongeacht de functie van deze narcist. Ook al is hij een doorsnee bediende, hij praat als de eigenaar van een multinationaal bedrijf.

Als je met zo een persoon op je werk te maken hebt, let dan op. Als ze zich bedreigd voelen, zullen ze je waarschijnlijk meedogenloos pesten of proberen van je af te komen door middel van een lastercampagne.

De reddende engel

Deze narcist redt de andere persoon uit een moeilijke situatie. Nadat hij de loyaliteit van de ander heeft gewonnen, wacht de narcist geduldig af tot deze persoon hem confronteert met een gebrek aan verantwoordelijkheid. De narcist zal zich dan gelijk terugtrekken. Het abrupt verbreken van liefde en aandacht is zo drastisch dat de andere persoon zich schuldig voelt en de verantwoordelijkheid op zich neemt zodat de narcist zou terugkeren. Eenmaal terug zal de narcist de andere persoon ervan beschuldigen de eerdere redding niet te waarderen. Het slachtoffer voelt zich hierover emotioneel slecht en zal vanaf nu telkens bezwijken voor de wensen van de narcist.

Het hooghartige kind

Deze narcist zal net als een klein kind stampvoeten en in een driftbui uitbarsten als hij niet krijgt wat hij wil of niet naar zijn zin behandeld wordt. Hij ziet zichzelf als een soort god en zal zich omringen met mensen die, volgens zijn criteria, inferieur zijn, om de fantasie te behouden dat hij de beste is, de nummer één.

De goede-daden-man

Dit soort narcist wijdt zijn leven aan ‘het helpen van anderen’. Hij zal uitspraken doen als ‘Ik ben de meest behulpzame persoon die ik ken’ of ‘Ik sta bekend om de goede daden die ik heb gedaan’.

Dé ultieme manier om anderen te beheersen, in het bijzonder zijn partner. Deze rol wordt meestal gebruikt door verborgen narcisten, die zich daarop beroepen wanneer ze zich onder druk voelen. In dit geval zullen ze de slachtofferrol tot het uiterste spelen. Ze zullen opnoemen hoeveel goede daden ze al hebben verwezenlijkt. Hierdoor zal je je bezwaard voelen en twijfelen aan je ‘beschuldigingen’. Net wat de narcist wilt!

Een gedachte over “De maskers van de narcist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.