HSP versus de narcist

De narcist bezit een absolute overtuiging dat hij (zij) superieur is aan andere mensen. Dat uit zich in een prangend verlangen naar aandacht, respect en vaak ook rijkdom of roem én gaat altijd samen met een gebrek aan empathie (en geweten).

Dit resulteert in een persoon die anderen zal manipuleren of gebruiken om te krijgen wat hij wil.

Hoogsensitieve personen (HSP) zijn erg gevoelig en worden snel overspoeld door prikkels van buitenaf. Ze zijn eerlijk, oprecht en voelen de energie en emoties van een ander scherp en feilloos aan. Dit zijn net eigenschappen waar de narcist niet over beschikt. De HSP’er zal deze tekortkomingen dus gaan invullen voor de narcist.

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en kan in vele gradaties voorkomen.

Mensen die ten opzichte van anderen extra prikkels registreren en veel intenser op prikkels reageren, worden ook wel een fijngevoelig, hooggevoelig, hypersensitief of hoogsensitief persoon (HSP) genoemd.

Het je kunnen inleven en verplaatsen in een ander (en bijvoorbeeld kunnen aanvoelen wat er in een ander omgaat) en hier naar handelen (bijvoorbeeld door begrip voor de ander te hebben en rekening met iemand te houden en ook door je eigen mening en gevoelens eerlijk en respectvol te delen) wordt ook wel inlevingsvermogen of empathie genoemd. Dit kan soms door de emoties die je bij iemand waarneemt te verwoorden; zo kan iemand je betrokkenheid waarnemen en zich gezien, begrepen en ondersteund voelen.

femkedegrijs.com

Wat is dan de connectie tussen deze twee, hoor ik je denken?

Op één belangrijk aspect zijn ze haast perfect tegengesteld: empathie.

Als HSP’er ben je buitengewoon empathisch. De narcist die bijna geen empathie heeft, is in zekere zin de schaduwzelf van de HSP’er.

Waarom ‘trekken’ zeer gevoelige mensen narcisten aan?

Waarom zou iemand die zorgzaam en empathisch is in de buurt willen zijn van iemand die geen empathie heeft?

Eerst en vooral, de narcist houdt -jammer genoeg- geen bordje omhoog waarop staat ‘Ik wil je gebruiken‘. Integendeel, de narcist is een volleerd meester in het charmant, vriendelijk en vleiend overkomen.

Hét perfecte masker om zijn (haar) giftige ware aard te verbergen.

De love bombing zal je het gevoel geven dat je prins op het witte paard eindelijk is aangekomen. Vanaf de eerste chat/date, overlaadt hij je met superlatieve complimenten, de meest originele cadeautjes, hippe restaurantbezoekjes en gezellige uitstapjes.

En iedereen, HSP’er of niet, kan hieraan verslaafd raken.

Wat maakt dan HSP’er anders? De narcist heeft een eindeloze behoefte aan constante aandacht, complimenten en speciale gunsten. Hiervoor zal hij vaak zijn beste acteerprestatie in de categorie slachtofferrol bovenhalen.

Omdat je als HSP’er haarfijn de pijn van de ander aanvoelt, en daarnaast een sterke drang om diegene te willen helpen, ben jij dan ook de perfecte prooi.

Dit zal snel leiden tot een eenzijdige relatie waarbij de narcist alle voordelen geniet van het geduld, de compassie, de zorgzaamheid en de liefde van de HSP’er.

De HSP’er daarentegen raakt steeds meer en meer uitgeput. Daarnaast zal deze laatste geconfronteerd worden met de narcistische woede van zijn veeleisende partner. Razernij, passief-agressieve minachting en de stilte behandeling.

Want hoeveel je ook doet en investeert in de narcist, het zal NOOIT genoeg zijn.

Hoogtijd om je oude patroon onder de loep te nemen om narcisten in de toekomst te vermijden, of de schade die ze kunnen veroorzaken te minimaliseren.

Wees op je hoede voor onrustige relaties

Een veelzeggend kenmerk van narcisten is dat al hun relaties onrustige relaties zijn. Dit wordt ook weerspiegeld in vriendschappen, werk of schoolverleden. Kortom, alle situaties waar ze moeten samenwerken met anderen.

Je weet misschien niet meteen of iemand een narcist is, maar elke week ruzie met ze of een onrustig, uitgeput gevoel nadat je ze hebt gezien, zijn waardevolle signalen.

Vraag je vrienden om bijkomend perspectief

Het is aartsmoeilijk om de charmes van de narcist te zien als een tactiek om je in de maling te nemen. Daarom is het ook logisch dat je excuses gaat gebruiken om zijn/haar uitbarstingen of slecht gedrag te neutraliseren. Vaak hebben je vrienden sneller door dat er iets niet klopt. Ze zijn niet onder invloed van zijn giftige, verlammende manipulatie en zullen nuchter de situatie inschatten.

Pols naar de mening van een persoon die dicht bij je staat. En zelfs als het moeilijk is om aan te horen, is het een prima manier om je eigen instinct over deze persoon te toetsen.

Wees voorbereid op het ergste

Het is volledig in strijd met het natuurlijke idealisme van een HSP, maar als je vermoedt dat je met een narcist te maken hebt, moet je het ergste verwachten.

De narcist zal nooit geloven dat hij iets verkeerd doet en -heel belangrijk- hij zal nooit veranderen. Dus stel je eerlijk de vraag, als dit huidig gedrag voor altijd zou aanhouden, wil je hiermee dan doorgaan? Zou de relatie het waard zijn?

Een blik werpen op de toekomst kan je helpen om te achterhalen of deze relatie naar de toekomst een stabiel en veilig potentieel biedt. Helaas zal het antwoord hierop niet positief zijn.

Neem zo snel mogelijk afstand van de narcist

Aan het begin van de relatie staat er weinig op het spel, het zal je leven niet te veel overhoop halen. Binnen een paar maanden zal de narcist als partner er echter voor zorgen het belangrijkste aandachtspunt in je leven te worden. Vanaf dan is loskomen een hele moeilijke, lastige en pijnlijke opdracht. Hiervoor is de trauma bonding verantwoordelijk.

Oefen met het stellen van duidelijke en stevige grenzen

Narcisten haten grenzen, omdat de buitenwereld verondersteld wordt om hen te dienen. Grenzen confronteren de narcist ermee dat dit niet zo is.

Tegelijkertijd bescherm je je eigen welzijn door diezelfde grenzen.

De beste manier om een ​​grens te stellen is om deze duidelijk, direct en als een feit over te brengen. Het mag niet overkomen als een verzoek.

En dat is voor de HSP’er een hele opgave. Als hoogsensitief persoon wordt er vaak over jouw grenzen gegaan. Je staat je eigen plaats te makkelijk af om de ander het naar de zin te maken.

Elke narcist gelooft dat elke nee een ja kan worden als hij maar genoeg pusht. Je moet als HSP’er wel immens sterk in je schoenen staan om je grens niet te etaleren als iets dat je bereid bent te argumenteren.

Creëer emotionele afstand

Inzicht krijgen in de narcist is noodzakelijk. Je zal dan beseffen dat je vastzit in een vicieuze cirkel van aantrekken en afstoten.

Het heeft geen zin om ruzie te maken of er in mee te gaan, je kan namelijk nooit winnen.
Ze zijn niet in staat om hun eigen fouten onder ogen te zien, om door zelfreflectie te zien dat hun gedrag telkens weer een destructieve relatie schept. Bescherm jezelf hiertegen door afstand te bewaren tijdens woede uitbarstingen en conflicten.

Oefen in het voelen van een ander soort mededogen

Kom tot het besef dat het gedrag van de narcist wordt gemotiveerd door een uiterst fragiel zelfrespect. In tegenstelling tot wat de narcist laat uitschijnen door zijn dominant en arrogant gedrag, is hij diep vanbinnen vreselijk onzeker en voelt hij geen enkele zelfliefde.

Haal dit beeld naar boven als je weer eens op ontploffen staat of diep verbolgen bent om het zoveelste voorval.

Niets wat de narcist zegt of doet heeft met liefde te maken. Maar alles met controle, macht en afgunst. Jouw liefde zal hem niet redden.

Het zal jou wél redden als je deze liefde in jezelf stopt. Focus jezelf op je eigen pad en kijk wat je mist in jezelf, waarom je in zo’n relatie zit/zat, wat diegene in jou opvulde en hoe je dat zelf weer kan opvullen.

7 gedachtes over “HSP versus de narcist

  1. Mooi stuk, zo duidelijk. Ja ik wordt sterker, maar losmaken met kinderen e nn hulpverlening. Hulpverlening ziet het nu eindelijk na 2 jaar. Ook door mijn verandering naar zelfliefde en acceptatie. De kinderen hebben nog intern veel last.
   Maar we helen langzaam, maar helen doen we met liefde voor ons zelf.

   Geliked door 2 people

   1. Hoe is het je gelukt het de hulpverlening in te laten zien? Hier ook een kind die er aan onder door gaat, maar elke hulpverlening geloofd het verhaal van mijn ex.

    Like

 1. Hallo Stella,
  Dank voor je website en sharing!!
  Herkenbaar en duidelijk beschreven. Ik herken echter nooit wat ik zelf heb ervaren en ondergaan.
  Wel de relatie met de narcist, beschreven gedrag etc etc en gevolgen maar nog nooit heb ik ergens iemand iets horen zeggen of ervaringsverhalen gelezen van mensen die een dergelijke relatie, met alle gevolgen van dien met hun oudere broer hebben (die ook nog vindt dat hij eigenlijk een vrouw is). En daar al vanuit mijn vroegste herinneringen onder druk door sta en nog steeds gemanipuleerd wordt nu ik bijna 48 ben.
  Gelukkig begint besef en pijnlijke inzichten langzaam door te dringen na tecente opnames bij traumacentrum en veel EMDR.
  Mocht je mensen kennen die mijn relatie met de narcist herkennen hou ik me aanbevolen indien er openheid is om hier mee te delen.
  Vriendelijk dankjewel voor je website die steunt! Tanja

  Like

  1. Jouw getuigenis kan ik anoniem publiceren in de rubriek Van Gos los. Deze getuigenissen helpen anderen en zorgen voor herkenning. Op deze manier kun je misschien lotgenoten vinden. Dank je voor het compliment. Ik ga gewoon door. Voor al diegene die nog inzicht en hulp nodig hebben.

   Like

 2. Geweldig artikel, weerom!
  Heel veel duidelijkheid en een opsomming van verschillende puntjes waardoor het helder wordt.
  Dankjewel, want we hebben dit nodig: duidelijkheid.
  In het land der blinden is eenoog koning 😉😊.
  Groetjes, Anne

  Like

 3. Een half jaar geleden heb ik mijzelf bevrijd. Zonder huis met helemaal niets ben ik op een ochtend weggegaan. Ik had niet in de gaten dat ik jaren samen leefde met een narcist. Egocentrisch, jaloers, aandacht en bewondering vragen, mij isoleren van kinderen, vrienden en familie, hele slechte sex, gierig en ijdel. Hij haalde regelmatig verbaal keihard uit en dan even later weer heel gewoon doen. Het was walgelijk. Ik heb alle contact verbroken, nergens meer op gereageerd.
  Ik ben nu heel gelukkig en geniet iedere dag van mijn vrijheid.
  Iemand (in dit geval mijn kind) moet je er op wijzen dat jouw relatie niet klopt.
  Ik hoop dat jou dat ook gaat gebeuren want het zelf zien, is heel moeilijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.