Hoe herken je manipulatie?

Als er iets is, naast de vele andere kenmerken, waar de narcist de gouden medaille voor wint, dan is het manipulatie.

Manipulatie is niets minder dan emotionele chantage. De narcist geniet ervan je te irriteren en op te hitsen. De gevoelens en diepe gedachten die ze je ooit ontlokt hebben in vertrouwen, worden dan als wapen tegen je gebruikt. Emotionele chantage staat gelijk aan emotionele druk op iemand uitoefenen

Hoe herken je manipulatief gedrag?

  • Ze spelen in op je schuldgevoel om zo tot hun doel te komen.
  • De complimenten die ze je geven zijn onnatuurlijk aangedikt en over the top, m.a.w niet gemeend.
  • Wanneer je ze confronteert met iets, grijpen ze naar een feit uit het verleden waarbij jij iets fout deed en halen ze zo de aandacht bij hen vandaan. Jij komt ineens in de schijnwerper-modus te staan. Hierdoor worden de rollen omgedraaid en ben jij de ‘schuldige’.
  • Ze gebruiken jouw woorden tegen jou. Alles wordt verdraaid, uit de context gerukt en in hun voordeel ingezet. Voor je het weet, ben je jezelf aan het verdedigen en dat is precies wat ze willen en bovendien gretig van smullen.
  • Ze gedragen zich koud en kil, afstandelijk en ontnemen je spullen als je niet ‘luistert’. Autosleutel, kredietkaart, juwelen, geld. Je wordt gestraft omdat je niet volgzaam bent.
  • Ze zeggen de vreselijkste dingen tegen en over je, en gaan deze vervolgens afzwakken als een grapje. Ze beschuldigen je van overgevoeligheid of proberen je te overtuigen dat je dingen niet goed begrepen hebt.
  • Manipulators zijn ook grote leugenaars. Ze bewerken en verdraaien de waarheid met veel overtuiging om zo te krijgen wat ze willen.

Dynamiek

Tegenover iedere persoon die misbruik maakt van manipulatie staat ook een persoon die zich laat manipuleren. Deze persoon laat dus toe dat de ander dit doet. Waarom geven we toe aan iets wat we eigenlijk niet willen? Daar staat altijd een zwakke plek tegenover, zoals gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde, angst om alleen te zijn, groot verantwoordelijkheidsgevoel. Kortom, verandering.

We zijn allemaal bang voor verandering, de meeste onder ons zijn er zelf bang van.

Dezelfde zwaktes houden ons ook bij de narcist. De kracht die nodig is om hieraan een einde te maken ligt dus bij jezelf. Ga op zoek naar het waarom van je angsten, lage eigenwaarde of gebrek aan zelfvertrouwen.

Het is van groot belang deze onder ogen te zien, te erkennen en hieraan te werken. De narcist valt niet te veranderen, de verandering begint bij jezelf. Duik dus naar binnen. Daar ligt de sleutel tot alles in je leven, dus ook je relaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.