Hoovering : hoe de narcist je weer in zijn web probeert te krijgen

Wat is hoovering

De breuk tussen jou en je giftige ex dateert al van een tijdje geleden. Het is een moeilijke tijd geweest, maar je bent er geleidelijk in geslaagd om los te komen van het (emotioneel) misbruik dat ze je hebben aangedaan.

Je hebt het gevoel dat je eindelijk uit het diepe dal van negatieve energie bent gekropen en op weg bent naar een gelukkig, gezond en bevredigend leven.

En dan krijg je een sms. Of een e-mail. Of een Facebook bericht.

Het is je van ex en plots komen al die oude gevoelens terug.

Afhankelijk van de boodschap die ze je hebben gestuurd, kan je beschadigd zelfvertrouwen gepaard gaan met schuldgevoelens, woede of een aantal andere overweldigende emoties.

Je kunt je zelfs afvragen of je ex echt een narcist was of dat je gewoon ‘gevoelig’, ‘dramatisch’ of ‘emotioneel’ was.

Wat gebeurt er? Je hebt net narcistische hoovering ervaren, een tactiek die de narcist vaak gebruikt om je als het ware terug binnen te zuigen in zijn web.

Het gevaar van deze manipulatietactiek is groot

Ook al ben je ervan overtuigd dat je never nooit meer terug gaat naar deze emotionele vampier en stevig in je schoenen staat, onderschat vooral niet hoe je je voelt als ze één (of meer) hoovering tactieken gebruiken.

Eerst en vooral, om te voorkomen dat je door deze trucs wordt opgezogen, is het belangrijk om de narcist zelf te begrijpen.

Een narcist kent geen regels. Wat voor jou ongebruikelijk lijkt, is voor de narcist helemaal niet zo vergezocht. Ze zullen er alles aan doen om het doel te heiligen; namelijk jou terug te krijgen. Hoovering is het middel bij uitstek van de narcist om je weer terug  te zuigen, net zoals een krachtige stofzuiger het vuil in je tapijt opzuigt.

Zodra je valt voor een van hun trucs, is hun missie geslaagd . Het gaat niet om jou, het draait allemaal om hen. En dat is de reden waarom narcisten terugkomen ; ze zitten in een ‘relatie’ met iemand  puur om wat ze eruit kunnen halen, daarom zal het misbruik steeds weer opnieuw herbeginnen, vaak erger en heftiger dan eerst.

Ze peilen door middel van hoovering of ze nog steeds invloed op je hebben en of ze erin kunnen slagen om je weer te veroveren.

Hieronder beschrijf ik een aantal hoovering tactieken die frequent worden gebruikt door de narcist en hoe je ermee om kunt gaan.

1. Doen alsof de breuk nooit is gebeurd

Dit is een van de meest voorkomende trucs die narcisten toepassen.  Het zorgt voor verwarring. Jullie zijn uit elkaar for sure. Je bent al een tijdje niet meer samen . Sterker nog, misschien ben je al op een paar dates met andere mensen geweest en heb je via via gehoord dat ook hij weer aan het daten is geslagen.

Plots krijg je echter een boeket rozen met een kaartje ‘Happy Valentine’s Day’ bijgevoegd.

Het verrast je. In een melige bui begin je na te denken over de goede tijden die jullie twee hadden. Voor je het weet, heb je hem bedankt voor de bloemen en hup, beetje per beetje word je terug naar de narcist gezogen.

2. Ze vertellen je hoeveel ze van je houden

Er is weinig meer dat een mens liever wil horen dan de woorden ‘Ik hou van jou’. Het roept een gelukzalig gevoel op geeft je het gevoel dat iemand je begrijpt en bij je wil zijn.

Narcisten begrijpen deze basisbehoefte van de mens maar al te goed zonder ze evenwel zelf te kunnen voelen en zullen de woorden ‘Ik hou van jou’ duchtig en meermaals als een wapen inzetten in het spel van hoovering.

Ze zullen je vertellen dat je hun soulmate bent en dat jullie twee samen horen. Hoe kan  iets zo diep en goed voelen als het niet meant to be is?

Deze vorm van gedachtengang voedt zich met de behoefte van een persoon om geliefd te worden en sluit aan bij het feit dat de meeste mensen een romantisch ideaal in hun achterhoofd hebben. Ware liefde hoort dramatisch te zijn. Het hoort zoals Romeo en Julia te zijn. Ware liefde is pijn, vreugde en alles daartussenin.

Maar deze vorm van ‘liefde’ is eigenlijk meer een ongezonde obsessie dan oprechte, gezonde liefde.

3. Sentimentele hoovering

Een narcist zal graag verwijzen naar de goede tijden die jullie samen beleefden in het verleden.  Ze zullen die mooie herinneringen dan ook ten volle inzetten in de strijd.

Misschien ontvang je een mail vol nostalgie en sentiment over die ene geweldige romantische vakantie samen. Of vertellen ze je  dat ze een film hebben gezien en ineens aan je moesten denken, of plots een foto tegenkwamen waarop jullie dolverliefd naar elkaar keken.

4. De ‘per ongeluk’ berichtgeving

Dit kan op twee manieren gebeuren. Ten eerste is er de ‘Oeps, deze tekst was voor iemand anders bedoeld’. Of, er is de boodschap ‘Hoi, heb je geprobeerd contact met mij op te nemen?’. In beide gevallen is dit een van de laffe, luchtige trucs die een narcist gebruikt om je in een gesprek te lokken. Als je reageert op hun sms of bericht op sociale media, heb je de bal aan het rollen gebracht. Ze reageren dan terug met : ‘Wow, het is een tijdje geleden. Hoe gaat het met je? ‘En dan voel je je onbeschoft als je niet antwoordt. Of ze zullen je vernederen door je te verzekeren dat ze je helemaal niet probeerden te bereiken en niets met jou te maken willen hebben. Voor je het weet zit je vast in een mail/berichten tsunami met deze persoon, wat een uitstekende gelegenheid is voor hen om je weer ‘op te zuigen’.

5. De crisis

Dit zal je hart bewegen. Dit is tenslotte de persoon waar je diepe gevoelens voor koesterde. Hoe giftig ze ook waren in je leven, het zien van een ander mens die door een crisis gaat, breekt je hart. De narcist zal verschillende crisissen gebruiken om je ‘op te zuigen’. Het kan gaan om een vriend of een dierbare van de narcist die in een ernstig ongeval betrokken raakte of nieuws van een ziekte heeft ontvangen. Het kan je motiveren om actie te ondernemen om hen te troosten of ze op de één of andere manier proberen te helpen. Vaak is de crisis echter overdreven of zelfs verzonnen.

6. Ze laten iemand anders contact met je opnemen

Dit is een algemene strategie van de laffe narcist. Ze willen je terughalen, maar ze willen niet het risico lopen dat hun ego wordt gekneusd door een persoonlijke afwijzing. Dus sturen ze een wederzijdse vriend of een van hun familieleden, met wie je een goede band had, om via deze manier te polsen hoe het met je gaat en jou aan te geven dat ze je missen.

7. Ze putten zich uit in verontschuldigingen

Natuurlijk zullen ze zich nooit meer als een eikel gedragen. Vanaf nu zullen ze er altijd voor je zijn en je nooit meer in de steek laten of vernederen.

Wees op je hoede, deze woorden betekenen allerminst dat ze één of andere wonderbaarlijke transformatie ondergaan hebben.

De enige persoon waar ze om geven, is de persoon die ze elke dag in de spiegel zien.

Narcisten zijn slechte verliezers! Ze vinden het vreselijk om gedumpt te worden.

Hoe durf je het uit te maken met hen? Hoe durf je te denken dat je gewonnen hebt.

Weersta deze trucs met al je kracht

De narcist zal alle trucjes uit zijn mouw schudden om je te proberen weer naar binnen ‘te zuigen’  en je weer onder controle te krijgen.

Val er niet voor.

Je bent al één of meerdere keren opgestapt. Op dit punt is het belangrijk om door te zetten. Kijk niet achterom.

Onderneem de nodige stappen om ALLE  banden met je ex  te verbreken.

Wijzig je telefoonnummer. Blokkeer mailcontact en verhinder alle contact met hem via sociale media. Zorg ervoor dat hij je niet kan vinden, breek met je gewoontes, zoek een nieuwe supermarkt en kroeg.

Maak nieuwe vrienden. Doe wat je moet doen om zo ver mogelijk bij je ex vandaan te blijven. Het is de enige manier om door te gaan op het pad van emotionele gezondheid en welzijn.

Wees sterk. Twijfel vooral niet aan jezelf en aan je beslissing.

Narcisten houden ervan om hun slachtoffers het gevoel te geven dat ze de narcist nodig hebben om te overleven. Nu je al een poosje gestopt ben met die relatie kun je je sterker voelen, net zoals je oude zelf, degene die je was vóór je de narcist ontmoette.

Die sterke gevoelens kunnen echter snel worden vernietigd door een narcist en zijn hoovering. Door opnieuw in contact te komen is de kans groot dat die donkere, zware, overweldigende gevoelens terug komen.

Maar weet dat je de kracht hebt om een ​​neerwaartse spiraal te weerstaan. Het voelen van die oude, negatieve gevoelens betekent niet dat je zwak bent. Hij voelt eenvoudigweg vertrouwd, een normale reactie op een weliswaar zwaar giftige, energiezuigende persoon die probeert terug te keren in je leven. Je was krachtig genoeg om uit de relatie te komen ga nu op je strepen staan en bewaak je grenzen door je ex zo ver mogelijk bij je vandaan te houden. Voel je nooit verplicht je kracht opnieuw aan de narcist te verspillen.

9 gedachtes over “Hoovering : hoe de narcist je weer in zijn web probeert te krijgen

 1. Tja, ik begrijp het verstandelijk, maar mijn gevoel niet. Ik houd van mijn Narcist, narcisten zijn eigenlijk ziek toch? Hebben een verstand van .kind van 6. Ik ben zorgzaam type en weet/voel dat mijn Narcist zich nu ook.kloten voelt. Ik heb géén zin om te kijken wie de sterkste is. Hij is Ziek, niet Ik. Daarom, over Narcisme veel kwade praat, maar je moet zieke mensen toch helpen, ?antwoord weet ik: Narcist kan niet geholpen worden en verandert niet, nee, klopt omdat ze ziek zijn en dit niet inzien. Laten wij, als Maatschappij, eens anders kijken naar een Narcist/Narcisme.

  Like

  1. Met alle respect dame, maar of jij bent ontzettend in de ontkenning of jij hebt niet te maken gehad met een kwaadaardige narcist, denk ik.
   Ik ben zelf ook een zorgzaam/ behulpzaam en over- empathisch persoon.. al deze eigenschappen zijn mij (gedeeltelijk) ontnomen omdat deze door de jaren heen extreem uitgebuit zijn. Ik heb een sterk karakter en een sterke persoonlijkheid, maar na bijna 10 jaar was daar bijna niets meer van over. Uiteindelijk raakte ik zwaar depressief, verward, heel boos en agressief.. eigenlijk compleet gevoelloos terwijl ik heel veel voelde. Totaal geen levenslust meer en ben nu 3,5 jaar later, nog steeds bezig met mijn herstel ❤️‍🩹
   Ik heb zoveel van mijzelf gegeven en ben nu zelf in gebreken en hulp behoevend. Niemand te bekennen, ik moet het echt alleen zien te doen met de restjes die ik over heb.
   Deze pijnlijke relatie heeft mij wel persoonlijk laten groeien en ik leerde mijn belangrijkste levensles.
   Hou ten alle tijden, op de eerste plaats het meest van jezelf ( gezonde manier ). En verlies of verloochen jezelf nooit niet!! De energie die je in je narcist steek is nutteloos, verspilde energie die je zelf nodig hebt.
   Als ik jou was zou ik me echt intens gaan verdiepen in deze pathologie, want jij rechtvaardig “mishandeling” onder het kopje “ziekte”. Ik ben het hier absoluut niet mee eens, want de narcisten die ik ken ontkennen alles wat ze deden, dus ze zijn zich weldegelijk bewust van wat ze doen anders doe je dit niet stiekem! Ik vergelijk het met pedofilie, deze mensen zijn nl ook ziek in hen hoofd anders hebben ze niet zulke walgelijke gedachten met onschuldige kindjes, ik vind dit triest voor hen want hier kunnen zij denk ik niets aan doen, maar om deze gedachtes daadwerkelijk uit te voeren, dat zijn bewuste keuzes en zo bekijk ik dit ook bij de narcist.
   Ze weten hoe ze een onschuldige ziel kapot maken en tot wanhoop drijven! Net zo als een pedo weet dat hij een onschuldig kind tekent voor het leven, echter interesseert het ze geen ene moer!
   Na 10 jaar ben ik door mijn grote liefde bijna dood geslagen, maar ook weerloos en zonder mobiel achter gelaten en geloof mij maar, als je dat van te voren had gezegd had ik NOOIT gedacht dat mijn narcistische liefde hiertoe in staat was !
   Ik zeg dit echt in jou belang, maar als jou partner echt een narcist is dan moet je echt veel kennis gaan vergaren, ter bescherming van jouzelf ❤️

   Like

   1. Beste Rachida,

    Ik heb jou verhaal gelezen en ik zag mezelf in jou verhaal.
    Precies dezelfde meegemaakt en ik ben geestelijk en lichamelijk gebroken door mijn narcistische man. Ik kan het niet geloven gewoon hoe hij mij al die jaren (19 jaar) mij zo heeft kunnen manipuleren.
    Ik wens je sterkte toe.

    Like

 2. Hoi Nelly,
  Ik deel jouw mening voor een gedeelte. Narcisten zijn idd ziek. En ja, jij bent nu nog gezond maar uiteindelijk wordt jezelf ziek.
  Want zij laten jouw doen twijfelen aan jezelf.
  Gaslighting, manipuleren, liegen kleineren.
  En ik betwijfel eigenlijk of ze het echt niet door hebben.
  Want zijn eigen gevoel kent die heel goed of mij op mijn punten wijzen als ik hem gekwetst hebt. Dan zou je denken dat ze het andersom ook begrijpen.
  Maar als je daar wat van zegt dat zij jou ergens mee gekwetst hebben zien ze het als kritiek en verdraaien het zo dat zij gekwetst zijn en slachtoffer. Met nodige woorden val van kleineren en belachelijk maken erbij. Omgekeerde wereld!

  Zo relatie van eenzijdig begrip, empathie en sociaal emotioneel volwassen zijn. Samen oplossen enz is niet vol te houden. Want je cijfert jezelf steeds weg. De partner gaat over gezonde gestelde grenzen heen x op x . En gaan steeds verder.

  Waar bijf jij? Of wat ben jij waard?
  Verdien je niet beter en een veel leukere relatie met wel die gelijkwaardigheid, liefde, sociale emotionele verbinding, vertrouwen en respect.
  Je verkiest jezelf onder het mom hij is ziek en accepteer gedrag wat niet kan.

  Is hij ziek. Erkent hij dit? Dan zal hij hulp moeten gaan zoeken. Zodat hij jou ook kan begrijpen en gaat leren rekening te houden met jou.
  En dat willen ze niet. Dus volgens mij beseffen ze heel goed wat ze doen en wat het doet met jou.
  Ze hebben twee uitspraken. 1 met dat ze het weten dat niet goed is en 2 weer goed praten van…
  Dus zo ziek zijn ze dan in mijn ogen niet!

  Ik ben wel klaar om maar steeds het hand boven het hoofd te houden. Met hij is ziek, hij heeft dit, hij moet het nog leren. Ze willen niet leren. Ze vinden het prima zo!
  Als ze echt van je houden moeten ze ook beseffen en willen dat de psychische toestand en welzijn in de relatie van de partner een belangrijk goed is.
  En zoeken ze hulp en gaan aan het werk ermee.
  Iedereen die ziek is en dit Erkent kan geholpen worden.

  2 jaar bezig en de relatie gaat niet vooruit. Je bouwt niks op. Geen fundering of toekomst niks. Alles wat zo mooi begon eindigd in achteruitgang en afbraak van de relatie. En ja zij zijn zielig. Dat is precies hoe ze het spelen. Spelen op jouw empathie en gevoeligheid.

  Ze zijn niet ziek. Zieke mensen beseffen dat ze hulp nodig hebben. En nemen stappen tot beter worden.
  Het is gewoon geen verantwoordelijkheid willen dragen voor hun gedrag. Jij moet alles pikken, dragen en oplossen en zij zijn het slachtoffer en houden zich voor de domme met hun zogenaamde 6 jarige leeftijd voor te doen!
  Liegen en bedriegen. Manipuleren en kleineren.
  Mind fuck!
  Bah….

  Like

   1. Ik leef prisies dit omschrijving wordt nu bijna 3 half maand ik weg ben en sinds 5 dagge begint het verhaal zoals u omschrijving voormij en drama de 1 zeg dit de ander zeg dat verschrikkelijk sta op punt van crisis opname omdat ik het alleen met mijn mama en kindere nie meer aan kan en ik ben pas sep 50 geworden wat en leven

    Like

 3. Mijn man is ook narcist maar me stikken terwijl ik slechte uitslag van men baarmoeder krijg gsm uitzetten zijn echt zieke mensen verschrikkelijk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.