Waarom de narcist shaming toepast

De grootste zwakte van de narcist is zijn extreme angst om kwetsbaar te zijn. De narcist voelt schaamte voor wie hij werkelijk is, dus creëert hij een valse zelf.

Het is de taak van deze valse zelf om te voorkomen dat anderen de waarheid ontdekken, het ware zelf. De perceptie van de narcist is dat zijn ware zelf liefde onwaardig is en daarom beschamend is.

Om het echte zelf te beschermen tegen blootstelling, voelen ze de behoefte om ten allen tijde de controle over anderen te behouden en gebruiken ze shaming als een methode om anderen ondergeschikt of uit balans te houden.

Deze methode, om zichzelf superieur te voelen, zorgt ervoor dat ze niet kwetsbaar worden en dat hun geheim dus niet uitkomt.

Hoe de narcist shaming gebruikt:

Vervorming van de realiteit

Een narcist zal het verhaal van een ander vertellen, vanuit zijn eigen vertekende visie. Die is over het algemeen vervormd, met de bedoeling het geheel te overgieten met een competitieve toets en de behoefte om de andere klein(er) te laten lijken. Ze zaaien vernedering door het onderwerp van het verhaal, of ze nu aanwezig waren of niet, te verdraaien, omdat de vernedering van iemand anders als een tijdelijk pleisterpunt dient voor hun eigen innerlijke schaamte.

Benadrukken van andermans fouten

De narcist is erg goed in het identificeren en ontdekken van de fouten van anderen en nog beter in het passief agressief becommentariëren van die fouten. Dit is een manier om de ander op zijn plaats te zetten. Wanneer ze hiermee worden geconfronteerd, zeggen ze vaak: ‘Ik maakte maar een grapje,’ Je snapt mijn humor niet’. De persoon uit balans houden of trappen op de emotionele tenen wordt gemotiveerd door de behoefte zich superieur te voelen omdat superioriteit het dichtste komt bij wat ze als zelfrespect definiëren.

Slachtofferrol aannemen

Narcisten zijn getalenteerd in het irriteren van anderen en gebruiken de reactie hierop  om het slachtoffer uit te hangen. De narcist zal iemand provoceren en vervolgens deze persoon de schuld geven voor zijn of haar reactie, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor hun provocatie. Ongeacht hoe hard de narcist de andere persoon heeft aangespoord, de boze reactie op de provocatie wordt als ongepast en FOUT beschouwd. De andere persoon, die zich dan gewoonlijk slecht voelt over zijn reactie, laat de narcist dan toe ​​het slachtoffer te gaan spelen.

Schuld afschuiven

Narcisten hebben de neiging om alle schuld op anderen af te schuiven. Ze gebruiken zwart-wit-denken als een norm, en kunnen niet zien dat in de meeste situaties, als er iets misgaat, het een co-creatie is tussen alle betrokkenen, inclusief zichzelf. Ze hebben de schuld van anderen nodig. Het betekent voor hen dat ze geen enkele fout hebben gemaakt, dat ze niet onwaardig zijn en daarom zijn ze dus normaal. Dat is wat ze elke seconde van hun leven proberen te bewijzen.

Verbaal kleineren

In de meeste narcistische relaties, voelt de narcist zich de volwassene en behandelt hij de andere persoon als het kind. Deze kleinering gebeurt op verschillende neerbuigende manieren, zoals letterlijk praten, de ander een kind te noemen en aansporen volwassen te worden.

Aanvallend spel

De narcist zal persoonlijke aanvallen gebruiken om de ander in de verdediging te jagen. De andere persoon wordt op deze manier ingehaald door zichzelf te verdedigen, waardoor ze de volgende aanval zullen missen. ‘Kijk hoe defensief je bent, je moet wel iets verkeerd hebben gedaan,’ zal de narcist zeggen. Dit is een schaakmat positie. Hierdoor wordt de narcist bevestigd in zijn superioriteit en wordt de controle behouden over de ander.

Over de kwestie heen praten                                                                   

De narcist geniet ervan boven het kennisniveau van de ander te gaan staan. Zelfs als de andere persoon intelligenter is, zal de narcist in cirkels en met autoriteit spreken, om de andere persoon in een inferieure positie te dwingen. Ze maken hiervoor gebruik van verfijnde woordenschat en een fysiek neerbuigende houding. Alles met als doel de ander te kleineren en te vernederen.

Prestatie vergelijk                                                                                                       

Het maakt niet uit wat de ander heeft bereikt, de narcist deed het eerst, beter en efficiënter. Ze zullen handig de aandacht over je prestatie stelen en deze op zichzelf richten. De narcist minimaliseert de prestaties van de ander ten opzichte van deze van zichzelf. Dit zorgt voor een ‘ik kan nooit beter’ gevoel bij de ander

Eerste indruk 

Een narcist is zich zeer bewust van hoe hij eruit ziet en hoe hij bij anderen overkomt. Vaak zijn ze gekleed in designerkleding en onberispelijke verzorgd. Hun perfecte uiterlijk wordt gebruikt om anderen af te kraken.

Alles bij elkaar is schaamte de belangrijkste emotie die de narcist ervaart. Vanwege deze schaamte kan hij geen enkele vorm van kwetsbaarheid verdragen, bovendien ervaart hij geen enkele empathie. Zonder empathie zal een relatie nooit groeien en zullen al zijn relaties vroeg of laat altijd eindigen.

Bron: womanworthyoflove.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.