De nieuwe relatie van de narcist en hoe hiermee om te gaan

Waarom is hij wel gelukkig met haar?

Op hele regelmatige basis, krijg ik volgende vraag:

‘Het gelukkig samen zien van mijn narcistische ex met zijn nieuwe prooi terwijl ik depressief ben, voelt vreselijk aan’.

Als je deze zin ook bij jou speelt, wordt het tijd om je geheugen op te frissen.

De belangrijkste oorzaak van NPS is het ontbreken van emotionele/affectieve empathie, wat betekent dat deze niet ervaren of gevoeld wordt zoals een doorsnee persoon dit aanvoelt.

Wat is geluk? Geluk is het gevoel dat je voelt en leeft.

Hoe is de narcist verondersteld om gelukkig te zijn, wanneer hij simpelweg niet in staat is om geluk te voelen? Bedenk dus dat de bovenstaande zin volledig in tegenstelling staat met de logische denkwijze.

Je kent de pathologie van de narcist als geen ander, je hebt het namelijk aan de lijve ervaren. Je laat je vangen in het invullen van een illusie, terwijl je verstand duidelijk beter weet.

Geprogrammeerd brein

Wat is er hier aan de hand? Je emoties zijn uit balans door de verwarring die de narcist schepte, waardoor je verslaving de bovenhand haalt en de hunkering voedt. Je bevindt je nu in een gezondere positie dan ooit, maar dit besef wordt onderdrukt door je verslaving.

Je voelt je depressief en teneergeslagen als gevolg van de rollercoaster van de mishandeling. Eigenlijk een rechtstreeks gevolg van het kunnen voelen. De narcist is leeg, omdat hij niet kan voelen. Niet met jou en ook niet met zijn nieuwe prooi. Er is GEEN aan/uit knop voor gevoel namelijk.

Je denkt nu dus na op de manier waarop je je hersenen geprogrammeerd hebt om na te denken. Daar zorgde de narcist en zijn mentale misbruik voor.

Jouw denken verschilt van de werkelijkheid. Je denkt op de manier waarop een verslaafde denkt.

Door keer op keer (emotioneel of fysiek) terug te gaan naar de narcist wordt op dat moment de pijn verzacht, echter de verslaving wordt alsmaar groter. Dan weer is de narcist de gemene Mr Hyde en plots komt de zachtaardige Dr Jekyll weer tevoorschijn. De man die je vernedert en met disrespect behandelt is ook dezelfde persoon die je weer gelukkig kan laten voelen als hij zijn Dr Jekyll masker opzet. Heel logisch dat ons brein hiermee sukkelt. De ‘verzoening’ geeft een buitengewoon sterk gevoel van genot, waardoor de hersenen zéér snel leren en onthouden dat dit een stof is die een extreem hoge beloning oplevert. Zo worden we geconditioneerd om weer op zoek te gaan naar deze stof, én naar signalen die duiden op de aanwezigheid ervan. Kortom, je bent (relatie)verslaafd.

Bovendien zorgt het beloningssysteem ervoor dat de herinnering aan deze beloning opgeslagen wordt in ons geheugen, waardoor het brein na herhaaldelijk gebruik van de belonende stof nog zeer lange tijd het plezierige effect onthoudt – zelfs als iemand de stof al heel lang niet meer heeft gebruikt.

Gelukkig kan het brein worden ‘gereset’ en geleerd om weer de waarde van andere beloningen te ervaren.
Bedenk, hoewel je ex en zijn nieuwe prooi eruit zien alsof ze op wolkjes wandelen, de eerste barstjes van zijn pathologie al aanwezig zijn. En terwijl je het gevoel hebt dat de nieuwe partner veel beter is dan jou, de echte waarheid is dat de narcist simpelweg kickt op het feit dat de nieuwe prooi nog vol van aanbidding is, omdat ze de narcist nog niet kent. Ze kent de persoon nog niet achter het masker.
Herinner je hoelang jij erover deed om hier achter te komen. Onthou dat de narcist niet verandert. Een pathologie is niet ineens wonderbaarlijk genezen.

De niet-narcistische partner bepaalt de duur van deze ‘relatie’. Het kan heel cru klinken, maar zijn/haar uithoudingsvermogen is de lijm van deze gedoemde verbintenis.

Ga niet zitten wachten op de breuk. Het is verleidelijk te concluderen dat de breuk tussen hen, jou de bevestiging zal geven dat je juist zat. Maar dan zoek je de bevestiging buiten jezelf, terwijl de bevestiging van binnenuit voelen de echte heling is.

2 gedachtes over “De nieuwe relatie van de narcist en hoe hiermee om te gaan

    1. Inderdaad, na een breuk van 9 jaar zit ik ook nog vast aan dat gevoel. Terwijl ik als een alleenstaande moeder verschillende moeilijkheden moet doorstaan, leidt hij een luxeleven en houdt die relatie tot op heden wel stand… 🤨bedankt voor deze site want het heeft me enorm bemoedigd omdat ik al jaren zoek naar antwoorden op de problematiek die ik ook met hem heb meegemaakt!!! 👍Ik zal deze unieke site nog regelmatig lezen tot ik mezelf heb gebrainwast 🙄 tot ik met geen verkeerde conclusies meer zit. 😊

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.