Lopen op een mijnenveld: de relatie met de narcist

De narcist velt elke relatie

Lichtgeraakt, boos, egocentrisch. Niet in staat om de ander te accepteren, constant in conflict modus, geobsedeerd door zijn imago. De pathologie van NPS, zit verworven in de persoonlijkheidsstructuur en heeft een rechtstreekse nefaste invloed op iedere relatie die de narcist aangaat.

De narcistische persoon veroorzaakt verschillende problematische functies in het koppel:

1. De buitensporige prikkelbaarheid is aanhoudend aanwezig en duikt soms sterk op. Deze agressieve reacties (fysiek en/of verbaal) beïnvloeden sterk de kwaliteit van de relatie.

2. De superioriteit bij een narcistische persoon gaat vaak verborgen achter een valse gewillige façade. In het koppel zaait dit vals gedrag verwarring en onrust. Aan de oorsprong van de drang naar superioriteit ligt een narcistische blessure. De narcist zal dit gevoel proberen te compenseren ten koste van de ander door destructieve, repetitieve conflicten te genereren.

3. De prioriteit om zichzelf lief te hebben, moedigt de narcist niet aan om veel aandacht en energie te ontwikkelen om zijn/haar partner diepgaand te begrijpen. Het is voor de narcist zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om zich over te geven aan de liefde van de ander. Deze verbinding wordt als ‘gevaarlijk’ beschouwd. Empathie, een affectieve ervaring die iemand in staat stelt de emotionele toestand van iemand anders te voelen, is onontwikkeld waardoor de wensen van de ander niet in overweging genomen worden. Zolang in zijn/haar behoeften wordt voorzien, kan het hem niet schelen hoe het met een ander gaat. Zo simpel is het.

4. De opvliegende aard van de narcist zorgt ervoor dat hij/zij van elk houtje vuur maakt. Deze narcistische woede is doordringend en onbegrijpelijk voor de partner. De functie van deze woede is zuiver defensief en dient om de ware verlangens te onderdrukken. Het frequent, systematisch gebruik van het wapen dat verwijt heet, schept telkens weer een afstand tussen het koppel dat uiteindelijk leidt tot verwijdering en eindeloze projecties, gevolgd door hoovering door de narcist.

Doorbreek de cirkel

Een vicieuze cirkel die pas stopt als JIJ eruit stapt, en hiermee bedoel ik niet zozeer fysiek maar emotioneel. Je bent en blijft levenslang de prooi van de narcist, daarom is het zo cruciaal om als slachtoffer écht te genezen van narcistisch misbruik. Als dit jarenlang doorgaat, is de gezonde zelfliefde van het slachtoffer van een narcist echt aangetast. Je zal dan hoogstwaarschijnlijk worstelen met depressies en fysieke problemen.

Samen kom je er nooit uit. Loskomen is jezelf als prioriteit gaan beschouwen (hiervan kun je van de narcist iets leren!). De focus ligt op jezelf en op je eigenliefde. Het betekent ook dat dit een solo opdracht is. Ga niet te rade bij de narcist voor steun of advies. Deze weg zal je alleen moeten bewandelen. Daar start het loskomen, een zeer zware opgave, want je hebt vaak al jaren al je liefde en energie in deze man/vrouw geïnvesteerd. Ik raad je aan om langzaam af te bouwen, en zo goed en zo kwaad mogelijk je gevoel te beschermen.

Ieder begin is moeilijk. En dit wordt je moeilijkste opgave.

Maar ik beloof je dat het uitzicht op het einde wondermooi is!

Een gedachte over “Lopen op een mijnenveld: de relatie met de narcist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.