Gevangen in de arena van de narcist

De verzwakte prooi

Het is algemeen bekend dat narcisten hun pijlen richten op hoog empathische mensen,  die bovendien vaak net werden geconfronteerd met een grote verandering in hun leven.

Had jij ook net een significante verandering ondergaan toen de slang in je leven gleed?

  • Recente echtscheiding of relatiebreuk
  • Recent overlijden van een geliefd persoon
  • Recent verhuisd naar een nieuwe omgeving
  • Nieuwe job
  • Herstellend van ziekte
  • Andere ingrijpende levensverandering

Heel veel (ex)- prooien van de narcist die ik in mijn praktijk coach, hebben hem/haar niet toevallig ontmoet tijdens een mentaal zwakkere periode in hun leven.

De vrouw/man die al jaren eenzaam in een aflopende relatie zit, of net aan de kant werd gezet door haar/zijn partner. Ben je al langer alleen, dan ben je ook zeker een gewilde prooi.

Als je dan ondergedompeld wordt in een instant love bombing tactiek, dan voel je je in eerste instantie herleven. Je krijgt tonnen energie binnen, het lijkt of het leven je eindelijk toelacht.

Gevangen in de narcistische arena 

De narcist heeft hele fijne, super ontwikkelde voelsprieten voor empathische mensen. Net als een woestijn snakt naar water, snakken deze mensen heel erg naar liefde, begrip en aandacht. Dit zal de narcist in de beginfase, jou allemaal en nog veel meer geven.

Tot hij het gevoel krijgt dat je volledig in zijn mini narcistische arena vastzit en je nu voor zijn portie aandacht moet zorgen.

Gevoelsgladiator

Vanaf dan zal jij de keizer behagen. Hij zal smalend toekijken hoe jij je uiterste best doet om in zijn gratie te vallen. Een gevecht op leven en dood, tussen jou en hem, voor zijn vermaak.

Jij bent vanaf nu een gevoelsgladiator uit vrije wil. In het begin zul je overtuigd zijn dat jouw vechttechniek jou de hoofdprijs zal bezorgen, een harmonieus leven met de keizer. Wat je echter niet beseft is dat er nooit iemand wint in de narcistische arena. De narcist geniet van jouw uitputtingsslag. Dat is voor hem puur amusement.

Jullie intenties zijn compleet tegenovergesteld. Jij vecht voor liefde en hij laat je vechten voor zijn vermaak.

Net omdat je verzwakt in de arena terechtkwam, zal het vechten jou zwaar vallen en de uitputting zal je dwingen tot rust. Dit is precies wat de narcist wil.

Een verzwakte prooi slikt meer van zijn welbespraakte onzin en zal uiteindelijk settelen. Want de energie ontbreekt je om de arena te verlaten. En dat is nou net de enige uitweg naar vrijheid en genezing.

Als je langzaam tot het besef komt, dat jouw energie (in de hoop hem zover te krijgen dat hij jouw standpunt begrijp), geen zoden aan de dijk zal brengen, dan zal je deze energie eindelijk gebruiken om je voor te bereiden op de finale.

De ultieme ontsnapping. Hoe pak ik het dan wel aan?

  • Lees, blijf lezen en herlees alles over de pathologie van de narcist.
  • Verzamel en bewaar al je energie en kracht, je zal deze hard nodig hebben voor het uitvoeren van de ontsnapping uit de narcistische arena. Vermijd conflict, laat je niet meeslepen in confrontaties, ruzies en argumentaties.
  • Zoek steun in je omgeving, kies voor coaching. Kies voor mensen waar je intuïtief het volste vertrouwen in hebt. Laat je helpen en ondersteunen!
  • Breng je financiën op orde, of zoek uit waar je staat. Menig narcist zal jou financieel afgesneden hebben om jou tot stilstand te brengen, mocht je ontsnappingsplannen koesteren.

Last but not least, besef dat je pijn zal ervaren bij het afscheid. Het hoort erbij en het zal ook overgaan. Deze pijn zal je kwetsbaar maken voor hoovering. Let dus goed op!

Rouw, maar blijf niet te lang hangen. Blijf ook in die periode lezen.

Blijf je realiseren dat hij/zij ziek is en niet zal genezen.

Een narcist is geen gezond mens. Hoe overtuigend en normaal hij/zij kan overkomen.

Je kan nooit je pantser afzetten, want je blijft voor eeuwig de prooi.

Maak je sterk, zo sterk dat je nooit meer terugvalt voor het lege omhulsel van de narcist. Schakel emotie uit als je met hem/haar te maken hebt. Zie het masker, de leegte, het ontbreken van de ziel. Doorzie en benoem alle tactieken die hij tegen je zal gebruiken. Ontleed het tot op het bot.

Je zal je uiteindelijk realiseren dat de narcist een simpele robot is, die niet in staat is een diepere verbinding te ontwikkelen.

Nooit, never.

Geef een reactie