En nu, hoe herstel je van narcistisch misbruik?

Helen

Je weet nu dat je slachtoffer bent van narcistisch misbruik. Je hebt je stevig ingelezen in de pathologie. Nu kun je beginnen aan je herstel. De terugkeer naar je eigen identiteit is begonnen.

Hou er rekening mee dat je onderweg, valkuilen zal tegenkomen. Het zal geen rechte weg zijn. Geef niet op, er is een finish, en zoals in loopwedstrijden ook het geval is, de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Blijf de pathologie zien achter de narcist

De narcist SPEELT een normaal iemand. Dat is de kern van zijn/haar narcistisch misbruik. Hou jezelf voortdurend het gedrag gekoppeld aan de pathologie voor. Pas op deze manier zal je begrijpen dat alle investeringen om deze relatie te doen slagen vruchteloos en zinloos waren. Jij kan iemand met een onbehandelde persoonlijkheidsstoornis NIET redden.

Geen contact (of zo min mogelijk)

De regel is NO CONTACT. Niet haalbaar helaas als je in een co-ouderschap zit met een narcistische ex. Of misschien is de narcist wel een dicht familielid. In dit geval zal je moeten leren niet meer te gaan HAPPEN. De narcist wil jouw reactie, en het liefst een heftige reactie. Argumentaties hebben geen zin. Zie het als een vislijn waar een aas aan hangt. Je bent geen vis, dus bijt niet!

Blijf lezen over de pathologie

Kennis, is macht. Inzicht is kracht.

Als je de pathologie écht begrijpt dan weet je dat jouw sterk ontwikkelde empathie niet van toepassing mag zijn op de narcist.

Dat stuk MOET je nu juist uitschakelen! De trauma bonding, die ontstaat door de emotionele mishandeling is ongelooflijk complex. De narcist is tegelijkertijd degene die je mishandelt, maar ook degene die je weer dat ‘wow’ gevoel kan geven.

Het Stockholm-syndroom treedt op wanneer je in een bedreigende situatie geen enkele manier ziet om te vluchten (ongeacht of die er wel is). Vanuit een overlevingsdrang ontwikkel je dan liefde en dankbaarheid voor degene die jou kwaad doet. Je móet wel overleven, dus dan maar op deze manier. Je kunt echt gaan geloven dat je van de ander houdt, terwijl dit in feite voortkomt uit niets meer dan angst en conditionering.

Leer dus de taal van de narcist herkennen: chronische manipulatie, projectie, gaslighting, devaluatie en hoovering. Dit zal zich eindeloos blijven herhalen tot de cirkel doorbroken wordt.

ROUWPROCES AANVAARDEN

Herstellen van narcistisch misbruik kun je vergelijken met een rouwproces. Naast opluchting en woede is er ook verdriet. Je rouwt om de partner, die in het begin de ware leek te zijn, maar dat niet was. Om de relatie waar je je ziel en zaligheid in stak en achteraf een luchtbel bleek te zijn. Maar je rouwt ook om het verlies van je identiteit. Je zal je vaak heel eenzaam voelen en de afhankelijkheid die je had van de narcist missen. Weet dat dit een onderdeel van het rouwproces is.

Tenslotte, blijf trouw aan jezelf. Luister naar je lichaam, naar je buikgevoel. Beweeg, ga naar buiten. Hou vooral contact met de realiteit. Daar hoort de narcist NIET bij.

Zoek hulp, wees lief voor jezelf. Je bent niet zwak, je bent menselijk. De narcist heeft jou net gekozen om je kracht.

Deze kracht zal jou nu redden.

Een gedachte over “En nu, hoe herstel je van narcistisch misbruik?

  1. zo herkenbaar alles wat ik lees.ik ben nu bijna 2 jaar uit de relatie met de narcist maar ervaar elke dag de gevolgen er van.wat ik ook doe ik blijf terug vallen.ik heb geen enkel contact meer met hem.ik denk dan ook heel vaak’;wanneer kan ik weer van het leven genieten?waarom blijft dit rot gevoel ?zie het leven soms niet meer zitten.ik ben niet alleen hier in.maar ik word het zat dat hij nog steeds mijn leven beheerst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.