De betekenis van de stilte behandeling: veelgebruikte manipulatietactiek

Een veel gebruikte tool van de narcist is de stilte behandeling. Deze wordt ingezet om je te straffen. Je wordt dagen tot zelfs weken genegeerd, tot de narcist voelt dat hij weer volledig in controle is over jou. En dat voelt hij pas als je zo verward en verwoest achtergelaten bent, dat je hem smeekt om terug te komen. Misschien doe je dat door hem te bellen, of ontelbare berichten te sturen. Jezelf te excuseren, terwijl je niets misdaan hebt. Je bent zo verslaafd aan hem dat hem niet zien of horen jou zware afkickverschijnselen bezorgt. Je bent totaal geestelijk afhankelijk van hem geworden.

Voor de narcist staat deze stilte behandeling gelijk aan MACHT. Ze slaan je zo plotseling van het voetstuk af dat je niet genoeg tijd hebt om je emoties te verwerken. Ze doen dit met opzet.

Narcisten hebben geen relaties, ze hebben gijzelaars. Ze willen sterk lijken en het gevoel hebben niemand nodig te hebben. Dat uiten ze ook vaak. Ze vinden zichzelf succesvol en zelfvoorzienend.

Prince charming…maar niet heus

Elke nieuwe verovering van de narcist (dus ook jij) wordt in het prille begin op een onrealistische manier geïdealiseerd. Hij conditioneert elke nieuwe prooi met zeer indirecte, bijna subliminale boodschappen. Hij zal je vertellen hoe vreselijk zijn ex was. Hoe onleefbaar het was, hoe ze hem bedroog en je zal hem meteen geloven. Met de tranen in zijn ogen zal hij jou vertellen hoe kapot hij ervan was. Want de narcist blinkt uit in manipulatie en liegen.

Hij zal je onderhuids en subtiel aangeven hoe je je moet kleden, hoe je moet praten, hoe je te gedragen. En zal er nog in slagen ook.

Drugsdealer

In zekere zin zijn narcisten net drugsdealers. Een dealer geeft om geld, terwijl de narcist geeft om hoe hij zich zal voelen en hoe vaak en hoe lang hij zich kan voeden met je emoties. Zelf mist de narcist gezonde emoties, net zoals de dealer een geweten mist.

Ze laten je verslaafd raken aan een verbluffende, nog nooit eerder beleefde liefde, terwijl ze je heimelijk onderhuids vertellen: ‘Als je meer van dit wilt, moet je precies doen wat ik van je verwacht.”

Wanneer de euforie daalt, echte hevige verliefdheid duurt gemiddeld 3 maanden, begin je weer een ‘normaal’ mens te worden met normale reacties en emoties. Ze raken van streek als ze de veranderingen in jou zien. Waarom ben je niet meer onder de indruk? Waarom is jouw hele bestaan niet meer gebaseerd op het voldoen aan zijn eisen?

Dat is wanneer de eerste stilte behandeling uit de kast gehaald wordt. Ze reageren als een gekwetst, klein kind dat geen idee heeft hoe zijn emotie te benoemen. Hij kan niet op een volwassen manier met je praten. Hij schopt en kwetst je, stampvoet en eist dat de hele wereld moet veranderen! Als je hem niet geeft wat hij wil, zullen de driftbuien en dus de stilte behandelingen aanhouden. Het patroon zal tot het einde van jullie relatie aanhouden.

Straf

De narcist kan het namelijk NIET hebben dat je je uitspreekt, niet aan zijn eisen voldoet, hem overstuur maakt, hem niet aanbidt, een eigen mening en emotionele behoefte hebt. Kort samengevat, vraagt om een wederkerige relatie.

Ze straffen jou, om hun eigen falen.

Geen perfectie, geen liefde. Geen aanbidding, geen aandacht.

Een narcist is niet in staat tot het aangaan van intieme relaties, hij is alleen op zichzelf gericht en relaties zijn een object. De narcist zal om zijn perfecte zelfbeeld in stand te houden, altijd schuld en gevoelens van onvrede bij de ander leggen (projectie); hij kan geen verantwoording nemen voor zijn eigen gedrag. De narcist schuwt geen enkele leugen om grip te houden op de situatie. Hij zal mensen (ook kinderen binnen het gezin) tegen elkaar opzetten (verdeel en heers). De narcist zal zijn partner en kinderen isoleren.

De narcist zal om macht te hebben, verleiden zodat men in hem gelooft en vervolgens verwarren en diskwalificeren, zodat men op hem gericht blijft.

Bron: Quora.com, de-apate

5 Replies to “De betekenis van de stilte behandeling: veelgebruikte manipulatietactiek”

  1. Absoluut waar, ook ik heb het onderga en ben nog steeds bezig met mezelf terug bij elkaar te puzzelen. Die verslaafdheid is verschrikkelijk. Je weet dat je veel beter af bent zonder hem, en toch kan je hem niet missen (of dat gevoel heb je toch).

    Like

  2. Jasmien, kijk of er een zelfhulpgroep is in de buurt bij jou, het heet Norwood groep, in Nederland zijn er deze groepen o.a in Breda. Robin Norwood heeft een boek geschreven dat heet: als hij maar gelukkig,was een eyeopener voor mij. Heb een vriendin die in deze situatie zit, ze wordt langzaam wakker! Samen sta je sterker en zoals met elke verslaving, alleen cold turkey helpt al het andere is nutteloos, sorry dat ik het zeg.

    Like

  3. Moet het blijven pikken dat hij liegt over afspraken met andere vrouwen? Ik kom het telkens te weten en hij zegt dat het niets voorstelt. Het is zo vermoeiend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.