Een ware uitdaging: co-ouderschap met de narcist

Alle adviezen die door gescheiden ouders worden gegeven, zijn zonder twijfel goedbedoeld, maar niet van toepassing wanneer de andere helft van het co-ouderschap een narcist betreft. Je kan beleefd zijn, informatie delen, flexibel en begripvol zijn tot je een ons weegt, het zal NOOIT beantwoord worden en resulteren in een overgang naar een vriendschap.

Gesprekken over emotionele onderwerpen zoals jullie kinderen is voor de narcist dé bron van narcistische voeding om hun immens diep zwart gat te voeden.

Wees er op voorbereid dat elke interactie van jouw kant, doorspekt zal zijn van moedwilligheid. Hij is altijd te laat bij het ophalen. Hij brengt geen kleding of speelgoed terug. Hij beantwoordt nooit je vragen. Mocht je proberen te communiceren over doktersbezoeken of kinderopvang, dan is de kans zeer groot dat hij wegloopt terwijl je praat. Hij, aan de andere kant, zal meer tijd eisen met de kinderen, maar elke keer als je een extra nacht aanbiedt, is hij ‘bezig’.

Deze kleine dingen zijn ontworpen om jou te irriteren, om je te laten kraken. Dus wanneer je eindelijk ontploft en hem terechtwijst, zal hij zijn kans grijpen om jou als labiel te bestempelen. Je overdrijft. We zouden vrienden kunnen zijn als je niet zo hysterisch en labiel zou zijn , zegt hij met een droevig, uitgestreken gezicht. Wat jou alleen maar bozer maakt omdat hij het begrip vriendschap niet eens kent.

Berg al je goede intenties op want je kunt geen doorsnee co-ouder zijn met de narcist. Waar je ook om vraagt ​​zal worden geweigerd. Waar je ook emoties over laat zien, zal tegen je gebruikt worden. Hoe meer je probeert om de stabiliteit voor de kinderen te bewaken, hoe beter hij zijn best zal doen dit te ontwrichten. Van een simpele medewerking zal nooit sprake zijn.

De enige optie, als je niet gek wilt worden (was je daarom niet al gescheiden?), is een parallel ouderschap. In jouw huis en tijd met de kids doe je wat jij belangrijk vindt qua opvoeding. Je vraagt hem ​​niets. Het maakt je niet uit hoe hij zijn co-ouderschap invult, hoe moeilijk dat ook is en aanvoelt, zeker in de beginfase.

Spreek positief over hem (in het bijzijn van de kinderen), of vermeld hem helemaal niet.

Heb je opmerkingen? Vooral geen face tot face gesprekken met hem. Zet alles op mail en hou het kort. Zakelijk, geen emotie, enkel feiten. Heb je informatie nodig? Gebruik ook hiervoor de mail. Geef een deadline aan voor het antwoord, zonder antwoord binnen de dealine handel je het af zonder hem. Gaat hij daarna tekeer, dan verwijs je naar je mail. Ban alle emotie uit jullie contact.

Denk er zo over: jij bent een rots en hij is een hete wind. In 1000 jaar kan hij je misschien verslijten, maar hij wordt gelukkig  geen 1000 jaar oud. Het is dus wel vervelend, maar het raakt je niet tot weinig.

Waar het eigenlijk op neer komt, is dat jij al heel vroeg je kinderen de juiste manier toont hoe met een narcist om te gaan.

Dit is wat je kinderen MOETEN ervaren. Tenslotte worden ze (hoe pijnlijk het ook is) blootgesteld aan dezelfde hete wind.

Zorg ervoor dat ze in staat zijn zichzelf te laten gelden, zorg ervoor dat ze begrijpen dat zij en alleen zij beslissen wie ze zijn, niemand anders. Hij zal niet veranderen, en wanneer ze niet langer klein zijn en hem beginnen te ondervragen, zal hij zichzelf onthullen. Ze zullen zien wat jij zag en nog ziet, ze zullen het zelf ervaren.

Het is een moeilijke les, maar je kunt het ze nu niet vertellen want ze zullen je nooit geloven. Jouw opvoeding en manier van omgaan met de narcist is van onschatbare en primordiale waarde voor hun toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.