Het taalgebruik van de narcist

Narcisten zijn meesters in het gebruiken van taal om je te misleiden, te dwingen en te verleiden. Ze hebben de gevorkte tong van een slang en gebruiken desnoods hun gif om hun slachtoffers te verlammen.

Verbaal bedrog is hun geprefereerde methode van manipulatie en ze hebben het talent om op het juiste moment het juiste te zeggen om de ander te verwarren en te kleineren.

Ze devalueren doelbewust hun slachtoffers, om zich waardeloos te laten voelen, zodat ze ze naar eigen goeddunken kunnen onderwerpen. De niet aflatende mindfuck van de narcist is ongelooflijk schadelijk voor de ontvanger; ze kunnen leiden tot angst, depressie en een hele reeks andere psychologische effecten.

Slachtoffers worden getraumatiseerd door het taalbombardement, met als gevolg een emotionele pijn waar geen einde aan lijkt te komen. Ze worden mentaal kreupel door de aanval, niet begrijpend wat er gebeurt of hoe ze eraan kunnen ontsnappen.

Dat is waarom het zo belangrijk is om jezelf te onderwijzen, met betrekking tot de vlijmende taal van narcisten, pas dan kun je het herkennen als je het tegenkomt. Kennis over hun tactiek helpt je om een ​​schild te bouwen tegen hun aanvallen en je voor te bereiden op een snelle ontsnapping als je ooit door één wordt gelokt.

Als je al misbruik hebt opgelopen door een narcist, kan een beter begrip van hoe ze werken, helpen bij je herstelproces. Dus, hier zijn enkele van de manieren waarop een narcist taal uitbuit om zijn (of haar) slachtoffer te beheersen.

Onopgemerkt verborgen misbruik

Onophoudelijke stroom van kleine, bijna onbeduidende opmerkingen. Deze zullen uiteindelijk de basis vormen voor de verbale mishandeling van de narcist.

Dit is hoe ze gewoonlijk starten met controle over hun slachtoffers uit te oefenen in de prille relatie. Heel onopvallend, zodat het niets meer dan een kleine fout in hun overigens charmante houding lijkt.

Vaak zullen ze met een vriendelijke glimlach op hun gezicht dingen zeggen als ‘Je bent een heel gevoelig ding, of niet?’ Of ‘Je hebt verkeerd begrepen wat ik zei.’ Dit is het begin van een veel langer proces, maar het wordt zelden herkend voor wat het is vanwege de schijnbare onbeduidendheid.

Dit soort verborgen misbruik zal gedurende de hele relatie worden voortgezet. In een latere fase wordt dit aangevuld met scherpere, verraderlijke aanvallen.

Het sprookje van de speciale relatie

In het begin van de relatie, benadrukt de narcist graag hoe uniek en wonderbaarlijk de speciale band die jullie hebben, is. Ze gebruiken zinnen als ‘Ik heb nog nooit iemand zo lief gehad’ of ‘Wat ik voor je voel, is zoveel meer dan gewone liefde’.

Deze speciale behandeling is de bodem waarop de zaadjes worden gezaaid voor de toekomstige tolerantie van het slachtoffer. Zo word je in slaap gewiegd, het vertrouwen groeit, in de zin dat wat jij en je narcistische partner hebben, anders is dan wat je eerder meegemaakt hebt.

Ik meende het niet/ maakte maar een grapje

Een andere manier waarop de narcist zijn slachtoffers beschimpt, is om vrijwel standaard te beweren dat ze het niet echt meenden.

Ze weten heel goed dat hun prooi gewond is geraakt door de opmerking, maar bieden hun excuses aan om hun boosaardige bedoelingen te verdoezelen. Of ze zeggen dat het maar een grapje was, maar in werkelijkheid zijn ze vernuftig bezig met het offensief zichzelf  in een dominante positie te nestelen.

Dit soort taal stelt het slachtoffer in staat om het gedrag van de narcist te accepteren en te tolereren. Het verwart hen en maakt hen onzeker of ze nu wel of niet beledigd zouden moeten zijn. Niet weten wanneer je een opmerking als een belediging moet zien en wanneer je het als een grap moet nemen, geeft gewoon de macht aan de narcist om te zeggen wat hij wil. Zo verkrijgt hij uiteindelijk carte blanche. En deze kaart zal hij gretig gebruiken.

Focus op gebreken en onzekerheden

Een narcist heeft een griezelig vermogen om iemands onzekerheden te detecteren en deze te identificeren. Ze slaan deze op in hun briljante herinnering en halen ze vervolgens boven water om ze in een perfecte timing te gebruiken tegen hun slachtoffers.

De narcist zal gretig luisteren naar je verhalen over vorige relaties of ervaringen en als de tijd daar is, een offensief lanceren, gebruikmakend van de informatie die je in vertrouwen hebt overhandigd. De narcist gedijt op de macht en controle die ze over je hebben en schromen niet om deze te gebruiken in elke situatie waarin ze denken dat het hun zaak kan bevorderen.

Valse lof en harde kritiek

Overkomen als leuk, sympathiek en charmant is een vaardigheid die de meeste narcisten feilloos beheersen. Ze kunnen anderen verheerlijken wanneer het hen uitkomt, maar geen enkel woord ervan is oprecht en eerlijk. Ze gebruiken valse lof om anderen te manipuleren en om de kritiek die daarop zal volgen te verzachten. Uitspraken als ‘Ik hou van je jurk, maar het vleit je figuur echt niet’  lijken misschien oprecht, maar zijn het allesbehalve. Het compliment is niets minder dan een leugen , iets wat ze niet interesseert maar enkel hun doel dient. Een duidelijk voorbeeld van impliciet misbruik; iets dat misschien op het eerste zicht niet negatief lijkt voor zowel het slachtoffer als de toeschouwers, maar dat een cumulatief en schadelijk effect heeft op het zelfrespect van de doelwitten.

Projectie

De gemene en kwaadaardige gedachten en acties die de narcist uit, zijn zaken die ze absoluut niet in zichzelf willen zien. Om dit te omzeilen en te ontkrachten, worden deze op hun slachtoffer geprojecteerd en zodoende wordt het probleem naar iemand anders verplaatst. Ze ontketenen een spervuur ​​van woorden die in feite bedoeld zijn om de ander te overtuigen van hun wandaden. Zelfs wanneer ze beschuldigingen uiten zoals ‘Je bent paranoia” of “Je bent een controlefreak’  spiegelen ze feitelijk hun eigen problematiek. Ze herhalen dit keer op keer, met zo’n overtuiging dat de andere persoon denkt dat ze deze eigenschappen daadwerkelijk bezitten.

Gaslighting

Hoe meer de narcist zijn slachtoffer in de war kan brengen, hoe makkelijker het wordt om deze te kneden. Ze zaaien en creeëren verwarring en twijfel met als doel de prooi langzaam te overtuigen dat ze hun verstand verliezen. Door de waarneming van de realiteit voor de ander te vervagen, kan de narcist effectief zijn eigen script schrijven en bijna met zekerheid onderschrijven, dat het als waarheid zal worden geaccepteerd. Ze zullen voortdurend het geheugen van hun slachtoffer in twijfel trekken en deze voorhouden ​​dat de gebeurtenissen anders zijn dan wat deze beweren. Ze onthouden informatie of manipuleren de waarheid om twijfel en verwarring bij de ander te creëren. Het doel is om het slachtoffer steeds afhankelijker te maken van hen.

Een voorbeeld: ‘Bedankt dat je vanmorgen het vuilnis buiten gezet hebt’, hoewel ze zich er volledig van bewust zijn dat ze het zelf hebben gedaan. Wanneer de andere persoon antwoordt door te zeggen dat niet gedaan te hebben, zal de narcist  aandringen dat ze het wél gedaan hebben, en dat ze het zeker niet zelf gedaan hebben. Wanneer dit zich  zich keer op keer herhaalt,  kan dit ongelooflijk desoriënterend en schadelijk zijn voor het slachtoffer.

Het slachtoffer mentaal uitputten

De narcist zal je voorhouden nooit problemen te hebben met mensen buiten de relatie. Ze zullen dingen claimen zoals ‘Jij bent de enige persoon met wie ik dit probleem heb’ of ‘Niemand anders lijkt me zo verkeerd te begrijpen zoals jij’ (in feite een projectie) om het slachtoffer te laten geloven dat het probleem bij hen ligt. Dit verzwakt het zelfvertrouwen van de tegenpartij en maakt ze kwetsbaarder voor toekomstige manipulatie.

Stilte, volume en toonhoogte

Het meest krachtige taalgebruik dat een narcist kan gebruiken, is de stille aanpak. Tijdens een confrontatie kunnen ze er eenvoudig voor kiezen om te fronsen, hun hoofd te schudden of zich af te wenden. Als alternatief kunnen ze het volume van hun stem wijzigen om de manier waarop ze hun boodschap overbrengen, te veranderen. Ze kunnen luider of juist stiller worden. Ze kunnen ook de toon waarop ze spreken, veranderen om een ​​andere betekenis aan hun woorden te geven

Deze manipulaties van taal zijn ontworpen om invloed en controle over het slachtoffer uit te oefenen. Een narcist gebruikt deze mainipulalties om zijn uitputtingsslag voort te zetten; de ander door een non-stop aanval te verzwakken.

Het identificeren van deze tactieken is slechts de eerste stap om ze te overwinnen en jezelf te bevrijden van de greep die een narcistische misbruiker op je heeft. Eenmaal je de tactieken van de narcist doorhebt, kun je ook werken aan je reactie. Hiervoor verwijs ik graag naar dit eerder verschenen artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.