Voorgoed loskomen van narcisme : pel je innerlijk ui

Loskomen van de narcist is een lang en intensief proces. Zie het als het pellen van een ui. Schil voor schil, met veel tranen, bereik je de kern.

En die kern ben jij.

Er is een onderliggende oorzaak waarom je in (een) relatie(s) terecht komt waar je grenzen worden overschreden. Deze oorzaak is ook de reden waarom jij je aangetrokken voelt tot de narcist.

Je innerlijk ui pellen

In mijn praktijk zie ik grotendeels twee soort vrouwen: Enerzijds de vrouw die aan de kant gezet is door de narcist, of er niet in slaagt de stap te zetten om los te komen.

De vrouw die aan de kant werd gezet, slaagde er niet in om los te komen. En de vrouw die er niet in slaagt los te komen, wacht met grote zekerheid hetzelfde lot.

Anderzijds, de vrouw die erin slaagde zelf een einde te maken aan de destructieve relatie en op zoek is naar bevestiging of hulp om tot de kern te komen.

Het verschil tussen beide heeft te maken met het pellen van de lastige ui.

Als je weigert, of niet durft te pellen of het opgeeft na drie lagen, dan kom je niet tot het essentiële stuk die de genezing  en het totale loskomen zal tot stand brengen. Enkel verwerken dat je als vrouw aan de kant bent gezet is niet voldoende. Je moet dieper in jezelf gaan duiken om te begrijpen waarom je zolang dit emotioneel misbruik toeliet. En je uiteindelijk ingeruild werd voor een ander (slachtoffer).

Het is echt een MUST om te blijven pellen tot het bittere einde, de kern. Hoe lastig en moeizaam dit ook gaat. De kern is namelijk de werkelijke, naakte oorzaak waarom dit je overkwam. Je kunt alles lezen en leren over narcisme en hoe je ze kan herkennen aan de hand van een aantal rode vlaggen maar dit moet je écht onder ogen zien en oplossen, zo niet blijft het op je pad komen.

Helen van narcistisch misbruik gaat dus grotendeels over jou

Jezelf weer vinden na narcistisch misbruik is een zware opgave met een wondermooie beloning. De narcist heeft je namelijk volledig uitgeveegd met zijn ego gum, de kans is groot dat je zelf de potloodstrepen van je contouren niet meer ziet. Zo krachtig is hij/zij bezig geweest met jouw persoonlijkheid te verwijderen. Hoe langer je in deze destructieve relatie zat, hoe minder er over blijft van wie jij ooit was.

En als we praten over destructie, dan is dit net jouw pijnpunt. Want destructieve relaties zeggen alles over de pijn in jou. Over de belemmerende patronen van vroeger en hun onzichtbaarheid.

Een kind wordt geboren met een blinde loyaliteit naar de ouders. Ook als het door de ouders affectief verwaarloosd, geestelijk mishandeld of emotioneel misbruikt wordt. Vanuit deze ongezonde loyaliteit naar de ouders baseren we hierop onbewust onze partnerkeuze. We voelen ons aangetrokken tot partners bij wie we onze patronen van vroeger kunnen herhalen. Dat doen we onbewust omdat het vertrouwd voelt.

Gedrag dat we niet kennen, zoals affectie en affiniteit, voelt verstikkend en vreemd. Een gezonde en evenwichtige partner is te saai, omdat we dan (onbewust) de spanning en drama uit onze jeugd missen. Wat we eigenlijk doen, is de onbestreden machtsstrijd met onze ouders, met onze (toxische) partner wél aangaan.

Helen bestaat uit twee fases

Je inlezen in wat narcistisch misbruik betekent, waarom de narcist zo handelt is de eerste noodzakelijke fase. Maar hierop volgend komt een tweede niet te omzeilen fase, minstens even belangrijk en ingrijpend: Het herkennen van ongezonde patronen uit je jeugd.

Ik blijf er op hammeren dat deze twee fases onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn  om te helen en destructieve relaties in de toekomst uit de weg te gaan.

Grote schoonmaak

Een narcist dwingt ons tot groei. Ze verplichten ons tot innerlijke verandering. Ze heropenen onze goed verstopte en diep opgeborgen kist van littekens en patronen. Dat is denk ik het enige waar we ze ooit dankbaar voor moeten zijn. Want deze hel heeft ook een keerzijde. Het biedt je een kans om grote schoonmaak te houden en de 2.0 versie van jezelf te lanceren. Deze versie biedt je een nieuw levensperspectief op heel veel vlakken en zal jou uiteindelijk leiden naar de gelijkwaardige partner die je verdient.

2 gedachtes over “Voorgoed loskomen van narcisme : pel je innerlijk ui

 1. Wat een mooi stukje en ik begrijp je wel.
  Ik ben twee keer gevlucht bij twee narcisten.
  Het heeft alles met mijzelf te maken, waarom trek ik ze aan.
  Ik geloof in het goede van de mens en ik ben een helper dus dan ga je.
  Het is een heftig proces en keihard werken aan jezelf. Je moet wel, je hebt geen andere keus!!!

  Like

  1. Dank je Annemarie! Het gaat inderdaad dieper dan de ontmoeting en de verwerking hiervan.
   Het zaadje dat ons toeliet dit mee te maken en te verdragen (veeeel te lang) is al jaren geleden geplant. Dat zaadje is de kern die we moeten onderzoeken en helen.
   We moeten juist kiezen voor onszelf! Deze keer werken we hard voor ons, en dat voelt heel raar aan want we hebben dat nooit gedaan.
   Je doet het goed. ga zo verder!!! Lieve groet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.