Jingle Bells en de narcist

Waarom lijkt het of de narcist speciale gelegenheden haat en opzettelijk belangrijke gebeurtenissen ruïneert?

Hier zijn 5 redenen waarom de narcist er een gewoonte van maakt om ervoor te zorgen dat de dagen die voor jou het meest betekenen, vervuld worden van ellende.

1. Narcisten denken dat ze de zon zijn en dus dat de wereld rond hen draait

Geef je iemand anders aandacht? Hoe durf je! De narcist zal je straffen omdat je je aandacht op iemand of iets anders legt. Door jou vlak voor de speciale gebeurtenis emotioneel te saboteren, worden twee doelen bereikt door de narcist: Ten eerste dwingt hij jou hiermee om de aandacht terug naar hem/haar te leggen. Ten tweede, deze aanvaring drukt alle vonken van vreugde uit die je voelde voor die bepaalde gebeurtenis. Je mag simpelweg niet gelukkig zijn.

Als de narcist niet in staat is geluk te ervaren (en dat kunnen ze niet), dan zal degene die het dichtst bij hem/haar staat, ​​het vermogen ontnomen worden om van geluk te genieten.

2. Narcisten kunnen zich niet emotioneel verbinden

Speciale gelegenheden geven families de gelegenheid om dichter tot elkaar te komen, om zich dus te verbinden. Dit is nu eenmaal emotie en daar vecht de narcist tegen. Om emotioneel afstand te nemen tijdens bijzondere gelegenheden, zullen ze vaak hun toevlucht nemen tot het creëren van chaos. Terwijl ze toekijken hoe hun partner, wanhopig een poging onderneemt om deze speciale gelegenheid gezellig te houden, doen ze hun best dit te doen mislukken. In tegenstelling tot gezonde mensen die plezier ervaren in het delen van gezelligheid en genegenheid, vindt de narcist plezier in het wegnemen van vreugde bij anderen. De narcist wordt hierdoor van narcistische brandstof voorzien.

3. Speciale gelegenheden vereisen dat je ‘geeft’, of het nu een geschenk is of gewoon je aandacht

Een narcist geeft niet. Elke relatie met de narcist zal altijd eenzijdig zijn, waarbij één persoon alles geeft om de narcist gelukkig te houden.

4. Speciale gelegenheden betekenen vaak tijd doorbrengen met familieleden of vrienden

De narcist wil het risico niet lopen dat jij je zou uitlaten over de toxische, destructieve relatie. Je zou immers iemand in vertrouwen kunnen nemen en/of om hulp vragen, of je uitlaten over wat er achter gesloten deuren gebeurt. De narcist kan het zich niet veroorloven dat iemand je duidelijk zou maken dat de realiteit, waarvan hij/zij je conditioneert, niet de echte realiteit is, maar eerder een verwrongen manier is om dingen te zien. Ze verkiezen ervoor speciale gebeurtenissen te verzieken in de hoop dat  familie/vrienden wegblijven, zodat ze je kunnen isoleren.

5. Narcisten houden van feestdagen ruïneren omdat …

…ze hiervan simpelweg genieten. Het leven is voor de narcist een spel en het doel is altijd narcistische voeding. Naarmate de feestdagen dichterbij komt, en je er vol verlangen naar uitkijkt, stijgt zijn/haar verlangen om jouw pret te bederven. En als je dan eindelijk, na talloze sussende pogingen je kalmte verliest, en woest wordt over zijn/haar pogingen om alles te verpesten, is dit precies het moment waarop ze je vol onschuld aankijken en JOU de schuld geven. Lukt dit, en vraag je je af of het allemaal niet jouw schuld is, dan stroomt de narcistische voorraad gretig door hun aderen. Als je goed kijkt, zul je een narcistische grijns opmerken, omdat ze de vreugde die ze voelen nauwelijks kunnen onderdrukken. Missie geslaagd, je voorpret is verpest.

Ook als is de narcist nu je ex, dan nog zal hij/zij je via de kinderen proberen te raken tijdens de feestdagen. Bijvoorbeeld door een bittere discussie op te starten over de verdeling van de feestdagen. Alhoewel hij/zij niks heeft met kerst, zal hij met plezier de kinderen opeisen om ermee te pronken bij zijn familie en zo het perfecte plaatje op te hangen. Of een reis naar de zon boeken. Of simpelweg zich niet aan de afspraken houden en uren later de kids afleveren op jouw kerstavond.

Probeer de narcist vooral niet in de festiviteiten te betrekken. Dergelijke pogingen zal bij hem/haar alleen maar meer woede en conflict oproepen. In plaats daarvan, laat de narcist mokken, ondergedompeld in complex zelfmedelijden, ziedende afgunst en martelaarschap. Ga naar buiten, vier samen met je vrienden en familie. Want veranderen zal de narcist niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.