Blauw Hart: de vele stemmen van verstoten (groot)ouders warm verenigd

Afgelopen december stond traditiegetrouw in het teken van verbinding. Voor vele kinderen en ouders een speciale maand met warme fijne momenten (denk aan Sinterklaas, kerst en oud en nieuw).

Ouderverstoting is huiselijk geweld en kindermishandeling

Voor de duizenden (groot)ouders die te maken kregen met ouderverstoting is dit echter een intrieste maand die de gapende wonde extra pijnlijk maakt. Ouderverstoting ofwel PAS is inhoudelijk nog té weinig bekend bij het groot publiek. Bovendien loert het fenomeen stigma/taboe om de hoek, waardoor je als ouder niet de mogelijkheid voelt om jezelf eerlijk en veilig te mogen uiten. Er wordt nog te vaak uitgegaan van de gedachte ‘twee vechten, twee schuld’.

Over de moeder wordt bijvoorbeeld nog te vaak als de verstotende ouder en de vader als verstoten ouder gedacht. Dit komt omdat onderzoek aantoont dat de eerder opgenoemde typische ouderverstoting, eerder regel is dan uitzondering.

Waarom wordt in onze huidige alerte en deugdzame maatschappij, dit schrijnend en wraakroepend fenomeen over het hoofd gezien? Als ervaringsdeskundige en life coach in deze problematiek kan ik met klem vaststellen dat het huidig systeem faalt. Juridisch is er geen enkele spreekwoordelijke stok achter de deur om ouderverstoting aan te pakken laat staan te (h)erkennen. Adequate kennis en expertise hieromtrent is ondermaats pover, waardoor de trauma bonding tussen het kind en de verstotende ouder volledig mis geïnterpreteerd wordt als gezonde hechting.

Blauw Hart wil aandacht voor dit zwaar en moeilijk thema

Blauw Hart plande een eerste symbolische actie in de warmste week van het jaar voor de meesten, maar de koudste voor verstoten (groot)ouders en de kinderen waar Blauw Hart voor staat.

De warmste week die symbool staat voor gezin, warmte en verbinding, staat in schril contrast met de realiteit van de getroffen ouders. Hen wordt het recht ontnomen vader of moeder te zijn van hun kind. En niets of niemand die hierin slaagt dit hels onrecht te (h)erkennen en de gepaste methodiek toe te passen.

Het gebrek aan inzicht en expertise in ouderverstoting door het gerecht en hun medewerkers liggen altijd mee aan de basis van de problematiek. In additie hierop zorgen de omslachtige en lange procedures voor extra leed voor betrokken partijen. Immers, de verstotende ouder krijgt ruim de tijd om zijn/haar conditionering op het kind verder uit te breiden.

De tumor van ouderverstoting woekert stil maar zeker verder in het brein van het onschuldig en getroffen minderjarig kind.

Blauw Hart voerde een eerste symbolische actie, als aanzet voor vele volgende

Op 10 verschillende locaties in België, Nederland en Duitsland stonden op de trappen van familierechtbanken sinterklazen en kerstmannen.

Naast de getroffen (groot)ouders zijn ook advocaten vragende partij voor een verbetering van de huidige werkwijze. Ze erkennen het probleem en herkennen dat het huidig juridisch stelsel juist ouderverstoting consolideert.

Blauw Hart streeft concreet naar:

 • Het snel inzetten van verplichte en correcte ouderschapsbemiddeling met rapportage.
 • Een geïmplementeerde EARLY WARNING systeem voor het gevaar van ouderverstoting bij elk (vecht)scheidingstraject.
 • De evaluatie en verbetering van de wet anno 2006, die het gelijkmatig verdeeld verblijf hanteert als ultieme voorkeurregeling.
 • Het beheer van het dossier door één en dezelfde rechter, hierbij bijgestaan door een pedagoog.
 • Invoeren van maximumtermijnen en afvoeren van het juridisch verlof in familie-en jeugdrechtbanken.
 • Grondig en correct (evt. forensisch) onderzoek binnen een aanvaardbare termijn.
 • Verlichting van de werkdruk voor het gerechtelijk apparaat.
 • Het invoeren van een standaard dwangsom of een andere gepaste maatregel die consequent wordt toegepast wanneer een ouder weigert de verblijfsregeling volgens het vonnis toe te passen. Het is overduidelijk gebleken dat de huidige straffeloosheid in het voordeel van de verstotende ouder werkt.

Blauw Hart heeft hierover contact met de minister van Justitie en verdere acties staan gepland om het draagvlak van ouderverstoting te vergroten, zowel bij het grote publiek als bij het justitieel apparaat en beleidsmakers.

Beluister hier het betoog van een initiatiefnemer van Blauw Hart

‘Een blauw hart staat symbool voor loyaliteit en zal ingezet worden als een kwaliteitslabel voor onze familie-en jeugdrechtbanken. Het hart kan worden gegeven aan daar waar de uitspraken gestoeld zijn op een grondig onderzoek. Dit houdt in dat ALLE partijen écht gehoord worden, er geen discriminatie heerst tussen vader en moeder, het niet respecteren en uitvoeren van een vonnis door de verstotende ouder EFFECTIEVE gevolgen krijgt, het gelijkmatig verdeeld verblijf als voorkeursregeling écht gehanteerd wordt en bovendien daar waar ouderverstoting erkend en herkend wordt en op een adequate manier aangepakt wordt”.

Contact zoeken met Blauw Hart kan via mail blauwhartinternationaal@gmail.com

Bron: Blauw Hart Internationaal, Stella Nova Coaching

2 gedachtes over “Blauw Hart: de vele stemmen van verstoten (groot)ouders warm verenigd

  1. Het is nodig. Ze zijn mijn middelste zoon aan het brainwashen. 7 jaar geleden ontsnapt uit een gruwelijke huwelijk. Mijn oudste dochter toen 15 jaar is door haar stiefvader en echte opgestoken geweest en wow me na haar alleen op te voeden niet meer zien. De lastercampagne ging maar door. Nu zijn ze bezig met mijn middelste zoon 14 jaar. De jongste van 9 jaar komt zoals normaal blijft vaak langer. Er is een EOT heb nu 2 en half maand geprobeerd met bemiddeling. Tot vergeefs in zijn ogen mankeert hij niks. Ik daar in tegen “sex dated, drugs, drank, kinderen achterlaten!” Kom te weten dat ik een ongelooflijke druk leven heb.

   Gelukkig heb de laatste 7 alles laten bekrachtigen. Bewijzen juridische, medische en hulpverleners.
   “Now it time to get my son back.”

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.