De echte reden waarom je de narcist ‘mist’ en wat te onthouden als je dat doet!

En plots…

Tijdens de No Contact rule of zelfs een hele poos na de breuk met de narcist overvalt het je ineens. Of je nu dertig dagen of een heel jaar geen contact meer gehad hebt met de narcist, het oude vertrouwd verlangen zal toch van tijd tot tijd opduiken. Het is een irrationeel en destructief verlangen, maar het is onvermijdelijk.

Vergeet niet dat je verslaving aan de narcist al vroeg ontstaan is. Namelijk tijdens het prille begin van de relatie.

Liefdesbombardementen zorgden ervoor dat je volop fantaseerde en de hoop koesterde samen een mooie liefdevolle toekomst tegemoet te gaan.  Dit creeërt en verstevigt de herinneringen en bovendien creeërt dit ook een sterke traumabinding waarin dader en slachtoffer verbonden zijn door intense gedeelde emotionele ervaringen.

Ieder mens is vatbaar voor deze toxische cyclus omdat het de vervulling vertegenwoordigt van onze fundamentele menselijke behoeften : liefde, verbondenheid, verwantschap. We willen zo graag wederkerigheid ervaren als antwoord op onze intense liefdesinvestering.

Ondanks alles hebben we ‘menselijke’ gevoelens voor de narcist : we hunkeren naar hun genegenheid, hun acceptatie, hun goedkeuring. We zijn getraind door de narcist om hun validatie te zoeken. We zijn verslaafd aan het ‘medicijn’ dat misbruik heet.

Wanneer het einde van deze giftige relatie eindelijk in zicht is, of de relatie nu door ons of de narcist wordt verbroken, zal ook treuren hier zijn intrede doen. Als ons verdriet niet wordt verklaard, zal het ons brein verzieken, ons hart en geest laten hunkeren in een nostalgisch verlangen naar een man of vrouw die  eigenlijk nooit heeft bestaan. De tranen die je huilt, zijn niet voor de persoon die je dacht te kennen, maar voor het masker die deze persoon opzette om je te overtuigen dat jij evenveel voor hem betekende. Helaas maakt dit de pijn niet minder diep.

Het doet pijn om mensen te moeten wissen met wie we een aanzienlijke hoeveelheid tijd hebben doorgebracht en liefgehad hebben, herinneringen mee gecreëerd hebben, geprobeerd hebben mee te verbinden. Het doet pijn om te worden gewist alsof er niets geweest is. Het doet pijn om over ‘goede tijden’ te denken , wetende dat ze waarschijnlijk niet zoveel betekenden voor de narcist.

Dit is volkomen normaal en menselijk.

Maar…

Er is een groot verschil tussen het valideren van onze emoties en het gebruiken ervan als rechtvaardiging om de giftige cyclus voort te zetten.

Je mag treuren. Je mag woedend zijn. Je mag de persoon missen die je dacht te kennen  Je mag dit verdriet aanvoelen alsof het het einde van de wereld is.

Maar je MOET jezelf ook toelaten te weten dat dit niet zo is. Dit is niet het einde van de wereld – dit is het begin van een nieuw leven. Dus wanneer je die onweerstaanbare hunkering in je borstkast voelt – de hunkering die je aanspoort om te controleren wat ze doen, stop!

Stop, wait a minute

Adem in en uit en bedenk, je mist de ware aard van de narcist niet. Je mist het valse masker dat hij droeg.
Vraag jezelf af: welke momenten romantiseer ik? Welke momenten vergeet ik? Ik wed dat als je goed kijkt, je niet alleen die romantische reizen en data onthoudt, maar ook de vele argumenten en conflicten die eraan voorafgingen. Als je al die keren terugkijkt dat ze je bloemen en cadeaus hebben gekocht, herinner je je ook de ontelbare keren dat je jezelf in slaap hebt gehuild, na de zoveelste poging om hen je standpunt te laten begrijpen.

Je zult je zeker en vast herinneren dat ze je elke keer hebben gesaboteerd, geïsoleerd en verraden.

Je herinnert je vast alle keren dat ze je vernederd hebben, je niet respecteerden, je een heel slecht gevoel gaven en ze je lieten schamen voor zaken waar je eigenlijk trots op hoort te zijn.

Je zult je herinneren hoe ze beetje per beetje stukjes van je identiteit wegsneden. Je zult je ook herinneren hoe ze je beschimpten en kleineerden. Hebben ze op die momenten ooit je tranen weggeveegd? Zij waren nochtans de oorzaak van iedere traan die je liet. In feite hebben ze je voortdurend eraan herinnerd dat ze nooit zouden veranderen!

Onthou!(en schrijf op)

Onthou wat ze deden. Hoe ze je het gevoel gaven dat ze je nooit valse excuses gaven en dat het allemaal aan jou lag? Weet je nog hoe ze je bijna tot het punt van no return hebben gedreven? Weet je nog hoe ze je als vuil behandelden? Weet je nog hoe ze je van je zelfrespect probeerden te beroven? Weet je nog hoe ze zich gedroegen alsof je niet genoeg was – zelfs als je beter verdiende dan de manier waarop ze je behandelden.

Narcisten hebben weinig tot geen spijt of empathie. Ze voelen niet zoveel als wij voelen. Het feit dat we zo diep voelen voor deze verwrongen individuen is een bewijs dat we dit op een dag kunnen voelen voor iemand die wél onze liefde en aandacht waard is.

Geef de hoop nog niet op. Zelfs door gewoon de narcist niet in je leven te hebben, bewandel je een nieuw pad. Het pad van genezing. Van overwinning. Van mirakels. Van licht. Van ware liefde en eigenliefde.

Wanneer je in de verleiding komt om opnieuw deel te nemen aan de giftigheid en de No Contact rule wilt verbreken, lees dit dan. Onthou hoever je gekomen bent. Denk aan je gevoel van eigenwaarde  en vergeet nooit alle pogingen van de narcist om het van je af te nemen.

Onthou hoe ver je bent gekomen zonder hem. Onthou hoe ver je zult komen als je doorgaat met helen.

Bron : thoughtcatalog.com

14 gedachtes over “De echte reden waarom je de narcist ‘mist’ en wat te onthouden als je dat doet!

 1. Dank voor dit verhelderend stukje. Het missen doet soms nog zo zeer, en ik begin er nu pas achter te komen dat datgene wat ik na anderhalf jaar nog steeds mis, niet de ware aard was van mijn ex, maar juist het valse masker.
  Ik heb lang gedacht dat het andersom was… Dat haar “lieve” kant juist haar ware aard was, maar ze had zo’n moeilijke jeugd gehad. Ik heb er zolang nog naar gezocht het afgelopen jaar, na 1 teken van dat ze toch empathie kon voelen of iets van liefde. Nu ze, na al die tijd, nog steeds probeert mij zwart te maken bij iedereen, al haar eigen tekortkomingen projecteert op mij en geen enkele schaamte voelt voor haar leugens, begrijp ik dat ze inderdaad geen enkel gevoel van liefde kan voelen. Pijnlijk te ontdekken dat alles van haar kant nep was. Ik ben nog steeds mezelf terug aan het zoeken.

  Like

  1. Neem je tijd, en geloof vooral wat je voelt. Je zit in de goede richting. Blijf erover lezen. Een coaching sessie brengt voor velen extra duidelijkheid. Sterkte!

   Like

   1. Ik ben nu 2 maanden bij haar weg van een relatie van 9 jaar.
    Ik heb altijd geweten dat ze niet van mij hield maar nooit willen accepteren.
    Het feit dat ik weet nadat ik weg ben dat zij gewoon de bladzijde van het boek heeft omgeslagen doet me zo pijn, ondragelijk veel.
    Al die jaren me zelf gegeven voor niks.

    Like

  2. ZO HERKENBAAR!!!

   Elke dag pijn in je hart,
   Elke dag voelen dat het aan jezelf lag,
   Elke dag nog verdriet wat je overkomen is.
   Elke dag de mensen missen die je zo graag mag,
   Elke dag meer besef waar je van gehouden hebt,
   Elke dag meer besef dat het geen liefde was,

   Elke dag weer weten dat je herstellen mag,
   Elke dag een beetje meer kracht.

   Op een dag weer in je kracht,
   ELKE DAG

   Like

 2. Dank voor jullie lieve reacties. Het verdriet en het missen zit diep, en dat vind ik moeilijk om mee om te gaan. Heb sinds kort wel hulp daarvoor. Vraag me af hoe lang dit nog duurt… Ben er zo moe van. Rouwen is rauw.

  Like

 3. Lieve mensen, ik ben na een week door narcist 3 eruit getrapt, en het doet zo’n mega ontzettend hartzeer.
  Deze man was roken, en drankverslaving en hij sloeg mij.
  En als die zat was, was het oppassen doodeng vond ik het.
  En toch mis ik hem, maar da’s logisch hij gaf mij de liefde die ik nooit heb gekregen.
  Heb nooit geen goede ouders gehad.
  En toch mis ik, hem hij was als griffier, advocaat uit zijn ambt gezet.
  Dat doen ze immers niet zomaar, ik hoop dat wij allemaal weer liefde mogen vinden.

  Voor iedereen veel sterkte.

  Liefs zilvercloud

  Like

 4. Ik worstel al dik 2 jaar met deze gevoelens. Ik ben 12 jaar in een relatie geweest met iemand die vanaf de eerste dag mij bedrogen heeft. Ik was verblind door zijn charmes. Ik ken deze persoon vanuit mijn jeugd. Ik vertrouwde hem volkomen. Ik houd nog steeds van hem. Alleen besef ik dat deze persoon nooit zal veranderen. Hij is steeds erger geworden . Leugens en bedrog werden steeds erger en erger. Toen ik dit ontdekte werd hij giftig. Hij vliegt van de ene relatie in een andere. Terwijl ik nog mijn wonden aan het likken ben. Hij doet alle leuke dingen met anderen wat hij met mij deed. Ik probeer iedere dag beetje bij beetje mezelf te overtuigen dat ik beter van af ben. Het is een zeer moeilijk proces. Ik voel wel dat ik iedere dag genees. Ik heb rust. Ik heb mijn hobby’s weer opgepakt. Ik kan mij beter concentreren en ik merk wel dat ik nu echt van binnen kan lachen. Dat eeuwige verdrietige gevoel is weg. Ik geniet weer van alles om mij heen. Ik slaap beter en voel mij fitter. Drang om te leven en van het leven te genieten wordt steeds meer. Mijn zelfvertrouwen wordt ook steeds sterker. Ik mis hem wel. Maar ik weet nu zeker dat ik inderdaad niet hem mis maar zijn gekopieerde gedrag mis.

  Like

 5. Ik heb steeds getwijfeld hoewel ik van binnen wist dat dit geen normaal gedrag was van hem.Nadat ik hem weer had betrapt op sms’en sturen met een andere vrouw,ben ik vertrokken.Afgelopen zondag stuurde ik hem gewoon dat ik aan hem dacht en sterkte wenste omdat zijn moeder een jaar geleden gestorven was en ik wist dat hij het moeilijk zou hebben,en wat kreeg ik als antwoord…..hij vond dat raar!Ik zou het lief hebben gevonden als iemand op zo’n dag aan mij dacht.Toch?

  Like

 6. Dat is ook lief van jou, met jou is ook niks mis! Het is helaas dat hun brein anders werkt als die van de gemiddelde mens, vandaar ook altijd reacties die wij helemaal niet kunt plaatsen met ons empathisch vermogen. Laat het rusten, je zult nooit krijgen wat je verlangt, maar steeds in verwarring zijn door dit soort momenten. Heel veel sterkte.

  Like

 7. Ik lees nu veel over dit onderwerp en sta er van te kijken hoeveel mensen dit meemaken. Waaronder ik nu zelf ook en dat had ik nooit gedacht . 8 maanden intens waarvan ik weleens dacht mmm dat verhaal verzint hij maar ik was verliefd en blind en doof . Toen ik erachter kwam dat ik na heel veel vragen hij iemand anders heeft . Nu meteen ben ik geblokkeerd geen communicatie ik mis hem heel erg de leuke avonden samen . Terwijl ik weet dat hij liegt, bedriegt daarna negeren nu blokkeren en daarna ben ik de stalker als ik uitleg wil. . Gewoon niet te doen dit. Wil happy verder net zoals de tijd voordat ik hem ontmoette. Was sterk , positief en zelfstandig. Voel alsof ik in de rouw ben . Zonde vd tijd en energie . Wil hem niet meer missen. Liefst zo snel mogelijk 😊 hoe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.