De 4 types waartoe de narcist zich aangetrokken voelt

De narcist voelt zich aangetrokken tot een welbepaalde soort prooi

Het is een algemene misvatting dat de narcist neigt naar zwakke, kwetsbare mensen.

Hij/zij (ik verwijs in de rest van de tekst naar hij om de leesbaarheid te vergroten) neigt naar mensen met een sterke wil en talent(en).
Dit komt omdat hij het als een uitdaging ziet, en hij meer genoegdoening ondervindt in het neerhalen van een statig en eerbaar iemand.
Hij voelt zich ook aangetrokken tot mensen die goed zijn in zelfreflectie.

De narcist pronkt graag met zijn partner in het openbaar, maar misbruikt deze achter de schermen.
Uiteindelijk draait het allemaal om controle.

Een relatie hebben met een narcist is hard werken. Zelfs als alles even goed lijkt te gaan, is het nooit te voorspellen wat hun narcistische woede zal veroorzaken.

Emotioneel uitputtend

Je kan stellen dat ze misschien niet altijd bewust van plan zijn hun partner pijn te doen, maar uiteindelijk gebeurt het vaker wel dan niet. Het is dus aan jou om te beslissen of je bereid bent het risico te nemen, of hoelang je probeert deze destructieve relatie te laten slagen.

Hou er rekening mee dat het emotioneel uitputtend is, en dat misschien uiteindelijk na maanden, jaren van bloed, zweet en tranen de kans erin zit (als je het nog steeds volhoudt en inmiddels emotioneel een wrak bent) dat je koudweg afgedankt wordt.

De narcist laat zijn manipulatieve wapens liever los op iemand die een sterke wil heeft en kenmerken heeft die ze bewonderen. Op die manier voelt de voldoening het grootst als ze de prooi erin slagen uiteindelijk mentaal en/of fysiek af te breken.

De 4 types die de aandacht trekken van de narcist

Volgens psychotherapeute Karen Arluck zijn er vier soorten mensen waartoe narcisten zich aangetrokken voelen:

  1. Mensen die op de één of andere manier indrukwekkend zijn, hetzij door hun carrière, hobby’s en talenten, hun vriendschapskringen of familie.
  2. Iemand die de narcist een goed gevoel over zichzelf geeft, door middel van complimenten of geschenken.
  3. Iemand die de narcist zal doen opvallen (en zodoende zijn status zal upgraden) d.m.v. zijn uiterlijk, klasse of status.
  4. Iemand die zijn gevoelens valideert, zijn tekortkomingen over het hoofd ziet en die ze waarschijnlijk niet zal verlaten ondanks het narcistisch misbruik.

Narcisten jagen vaak op unicorns, die gewoon niet bestaan, aldus Arluck.

Ze hebben de neiging om onrealistische verwachtingen van hun partner te hebben, evenals onstabiele objectconstantie, waardoor ze vaak ongelukkig en gefrustreerd worden in relaties als de eerste boost van verliefdheid is uitgewerkt en hun partner meer menselijke en gebrekkige kanten laat zien.

Het lijkt er dus op dat de narcist voor een bepaalde soort mensen gaat en ze probeert te vernietigen als een weerspiegeling van zijn eigen lage gevoel van eigenwaarde maar grotendeels voor het genoegen dat vloeit uit de vernietiging van de ander.

Vaker wel dan niet, heeft een relatie met een narcist alles te maken met controle. Als ze het gevoel hebben de macht te hebben over hun partner, zal de narcist de relatie als succesvol beschouwen.

Het lijkt erop alsof de narcist leeft in een roes van entertainment, en het als een aantrekkelijk project ziet om iemand die een geweldig leven had mee te nemen naar het donker moeras van conditionering en traumabinding.

Frequent hoor ik dat vóór de destructieve relatie, de (ex-)prooi heel goed voor zichzelf zorgde, een rustig en stabiel leven had (zowel emotioneel als financieel), om uiteindelijk na de relatie met de narcist volledig uit elkaar te vallen op alle fronten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.