Hoogsensitief vs narcisme: match made in hell

Opvallend veel hoogsensitieve (HSP) mensen hebben relaties met narcisten. In mijn werk als narcisme coach is er een duidelijk patroon herkenbaar tussen deze twee uitersten.

Een hooggevoelig persoon is erg empathisch, een narcist daarentegen heeft in een vroeg verleden alle gevoel afgeblokt en  legt de focus op image en status. Bij hen primeert nemen in plaats van geven. Voor narcisten is empathie vreemd. Ze zien het als een zwakte en maken hiervan gretig misbruik.

Een HSP’er heeft de neiging om, vóór hij reageert, grondig te onderzoeken of de ander misschien een punt heeft.  Hij wil andermans mening voor vol aanzien en de ander het nodige respect betuigen. Daarom denkt een HSP’er meestal eerst goed na over wat iemand zegt, zelfs als die persoon niet respectvol is. Er kan ongeloof bijkomen als iemand onaardig of onredelijk doet. Zie ik het wel juist?

Het gevolg van dit alles kan zijn dat als iemand jouw grenzen overschrijdt, je te laat reageert, je te aardig reageert of zelfs helemaal niet reageert.

Hiermee ken je de ander onbewust meer gezag en positieve intenties toe dan jezelf. Als deze persoon niet in staat is dit zelfde reflectiepatroon toe te passen dan zal hij/zij het tegen jou gebruiken. Een kritische of betuttelende houding van andere mensen kan bij jou een oud kindpatroon activeren.

Als kind trekken we ons gebeurtenissen heel persoonlijk aan. Als kind wordt een simpel bruggetje gemaakt: ‘ Mijn ouders gaan uit elkaar omdat niet lief genoeg ben’. Dat was natuurlijk niet zo. Jij was niet de oorzaak.

Dat uitleggen en aandacht geven is ook belangrijk in het omgaan met je innerlijk kind. Een belangrijke reden dat we namelijk vaak last blijven houden van kinderlijke pijnen, is dat we dingen liever niet wíllen voelen. We zijn liever volwassen en sterk.

Als we inzien dat niet onze ‘ik’ iets verkeerd doet, maar de omstandigheden, of een gedachte, intentie, gevoel, gewoonte of geloofsovertuiging, kunnen we het gemakkelijker loslaten en corrigeren.

Inzicht in oorzaak en gevolg bevrijdt

De zware uitdaging die veel hooggevoelige mensen hebben is dat zij hun kracht te snel weggeven. Hooggevoelige mensen zullen anderen vaak eerst helpen en cijferen hun eigen verlangens opzij, deels omdat zij intuïtief weten wat anderen van ze willen. Het is dus noodzaak voor ze om grenzen te stellen, wat een pittige uitdaging zal zijn.

De ultieme daad van zelfliefde is weglopen van een slechte relatie of situatie. Dit betekent dat hoe bedreven en volhardend we ook zijn, we soms moeten accepteren dat sommige situaties gewoon niet houdbaar zijn. En laat dit voor hooggevoelige mensen erg lastig zijn. Want ze willen mensen helpen om de beste versie van zichzelf te worden, zelfs als ze er in dit proces zelf aan onderdoor gaan. 

Leren weglopen van mensen of zaken die niet goed aanvoelen is moeilijk. Het is voor een hoogsensitief persoon bijna onmogelijk, en toch is dit de boodschap en de les!

Kies voor jezelf, je bent het zo waard. Vertrouw op je buikgevoel en je sterk ontwikkeld zesde zintuig. Je vertrouwen in je intuïtie is bovendien vaak onderuit gehaald door foute mannen. Je zal vaak als overgevoelig bestempeld zijn in het verleden. FOUT.

Je bent echt niet gek, je weet heel goed wat normaal is en wat niet. Dus vertrouw op jezelf en je gevoel. Als je gevoel zegt dat het niet goed voelt, dan is dat zo, luister hiernaar! Twijfel nooit aan wat je voelt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.