Twijfel: de grote valkuil op weg naar herstel

De narcist staat erom bekend zijn slachtoffer sociaal te isoleren. Doel van deze manipulatie is ervoor te zorgen dat je nog afhankelijker wordt van hem/haar. Omdat je sociaal leven langzaam doodbloedt zal je je vastklampen aan de illusie van de enige zekerheid in je leven, je rots in de branding: de narcist.

Wat echter ook een grote rol speelt in het loskomen en helen van narcistisch misbruik, is het emotioneel isolement.

De narcist heeft je dusdanig emotioneel verzwakt dat je heel veel nood aan bevestiging voelt.

Je HUNKERT naar bevestiging als een woestijn naar water.

Bevestiging die je eigenlijk binnenin jezelf hoort te vinden, leg je nu verkeerdelijk bij je omgeving.

Wat voor jou nu essentieel lijkt, is dat anderen zien wat jij ziet. De narcist is niet sympathiek en charmant, het is een emotionele vampier. Maar omdat hij/zij bedreven is, in de kunst om zijn duivels kantje achter gesloten deuren te laten zegevieren, zal je bitter weinig erkenning krijgen van diezelfde omgeving.

Hierdoor herval je weer in een twijfel modus. ‘Is hij wel een narcist, ben ik niet te hysterisch?’. ‘Iedereen zegt dat hij zo hartelijk en lief is, ik vergis me, wat is er aan de hand met mij?’. BINGO, je bent weer vertrokken voor een nieuwe ronde op de carrousel van de duivel.

Die verdomde twijfel haalt je telkens weer meters naar beneden terwijl je al wat trapjes op de krachtladder was geklommen.

De buitenwereld, die kortstondige momenten beleeft met de narcist, krijgt niet de kans om de narcist zonder masker te ontmoeten. Ga daar dus geen gezond en overtuigend oordeel van verwachten en/of rekening mee houden. Zoek bevestiging bij lotgenoten, lees erover, en vooral, GELOOF wat je ziet. De inconsistentie van de narcist is echt. En niemand kan het beter ervaren dan jij.

De narcist is een meester wat betreft charmeoffensief. Hij/zij zal je moeiteloos doen wankelen en dat is net precies het doel van de manipulator. Verlies NOOIT, GEEN enkel moment uit het oog dat ze niet veranderen. Dat, achter die mooie gevel die ze ophouden, een klein, zielig hoopje mens schuilt die leeg is en totaal overhoop ligt met zichzelf. Hij/zij is in een kinderlijke state of mind blijven hangen. Verwacht van hem/haar geen enkele wijsheid.

Wat je nu MOET doen, is je compleet overgeven aan je innerlijke overtuiging. Vaar op de koers van je buikgevoel en oerinstinct. Want deze heb je zeker. Datzelfde instinct heeft, al vrij snel signalen opgepikt, die je in naam der liefde en goedheid versmoorde.

Wijk geen duimbreed af van wat je WEET. Laat geen enkele actie van de narcist dit inzicht verstoren. Ook als het LIJKT alsof hij/zij veranderd, verbeterd, gezond(er) is. Als je eenmaal weet dat je met narcisme te maken hebt, blijf daarvan overtuigd en laat het nooit meer los. De narcist zal altijd in herhaling vallen en nooit veranderen in de man/vrouw die je zo graag zou willen.

Steek weer energie in jezelf. Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hobby, werk, nieuwe look, vrienden. Investeer weer in jezelf.

Stel je verwachtingspatroon drastisch bij. Leer te genieten van kleine, onverwachte gebeurtenissen. De glimlach van een vriendelijke kassierster, de spontaniteit van een kind, de schoonheid van de natuur, het klinkt melig, maar dit zijn de basics van puur geluk. Het leven met een destructieve persoon levert chaos, drama, spanningen en onzekerheid op. Alhoewel dat leven voor jou een evidentie lijkt te worden, is het dat NIET.

Herstel het contact met jezelf! En leer jezelf weer te geloven en vertrouwen. Wat je ziet en ervaart met de narcist, is JUIST. Schakel twijfel uit.

3 gedachtes over “Twijfel: de grote valkuil op weg naar herstel

 1. Alsof het is geschreven, in mijn richting. Twijfel, zelftwijfel en twijfel aan m’n beoordelingsvermogen. De twijfel knaagt de kilo’s van m’n lijf. Elke dag, meermaals per dag, eet “twijfel” een stukje van me op. “Want hij is nu toch rustig?” “Ik ben diegene die stil is, dus hoe kan ik hem dan van stiltebehandeling beschuldigen?” “Ik heb de vorige keer boos de telefoon dichtgegooid, dus is het terecht dat hij me vandaag niet vriendelijk beantwoord aan de telefoon” “Onze jongste pruts ligt tussen ons de hele nacht te woelen, in bed, dus is het terecht dat hij een ochtendhumeur heeft…” Elk detail weet ik voor hem goed te praten in m’n hoofd. Keer op keer…

  Like

 2. Heel mooi vertolkt zo je ware eerlijk Ik gevoel over dit heftige onderwerp!
  Ik herken er veel in.
  Ook is het niet te bevatten nog steeds ook bij mij niet.
  Denk de verwarring blijft overheersen,kwetsend,tranen lopen Dan ineens!!!
  Ik draai muziek en kan Dan mijn gevoelens op dat moment kwijt.
  Erg dankbaar Ben Ik Dan zeker heerlijkdat er muziek bestaat.

  Greetz Bregje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.