Wanneer je kind het gezinsleven terroriseert

Er rust een hardnekkig stigma op dit onderwerp. Schaamte, schuldgevoel, ongeloof, en bovenal moedig verzwegen en toegedekt met de mantel der liefde.

De volwassen narcist is niet op één dag gebouwd. Een belangrijke oorzaak van narcisme is genetisch. Sommige kinderen worden geboren met meer aanleg om narcistisch gedrag te gaan vertonen

Symptomen van ontluikend narcistische inslag lijken op die van volwassen narcisme en uiten zich vanzelfsprekend op dezelfde wijze.

Omdat tieners meestal egocentrisch zijn, zijn clinici terughoudend om een ​​narcistische persoonlijkheidsstoornis te diagnosticeren voor de leeftijd van 18 jaar.

Toch zou je één of meer van deze volgende waarschuwingssignalen bij tieners kunnen opmerken die aangeven dat ze narcisme ontwikkelen:

  • Aanhoudend pestgedrag, mensen voor de gek houden, bedreigen, vernederen  (inclusief ouders en andere volwassenen).
  • Aanhoudende behoefte om te winnen, ongeacht wie ze hiermee kwetsen.
  • Hardnekkig liegen om zichzelf te sparen .
  • Egoïstische kijk, buitengewone verhoogde eigenwaarde.
  • Fel begaan met eigen eigen behoeften, over de rug van anderen indien nodig.
  • Pretentieuze attitude, alsof ze speciale behandeling verdienen en krijgen wat ze willen, ongeacht de omstandigheden.
  • Agressieve reacties op kritiek.
  • Systematisch de schuld bij de ander leggen voor slechte resultaten.
  • Competitieve inslag die elke gezonde samenwerking in de weg staat.

Wanneer je eigen vlees, je kind, een narcistische manipulator in de maak is, wordt het leven een permanente nachtmerrie. De manipulatie wordt namelijk het eerst ‘toegepast’ op de naaste familie.

De prangende vraag van de ouders van een jong volwassene met narcistische inslag is vooral, hoe om te gaan met hun manipulatieve dochter of zoon. Want wanneer het kind aan wie je al je liefde hebt gegeven, de bron wordt van  voortdurend leed, zijn alle goede bedoelingen en kansen geplaveid met onwil en slechte bedoelingen. En helaas, hoe pijnlijk en zwaar dit ook is, er komt een moment waarop je moet stoppen met je levensvreugde op te offeren.

Narcistisch misbruik vereist een bijzondere aanpak, ook van toepassing als het om je eigen kind gaat.

Hanteren van manipulatie is ook de actie die door de ouders van een kind met narcistische inslag moet ondernomen worden. Onverschilligheid, het negeren van opschepperij en het verbrokkelen van de communicatie zijn goede hulpmiddelen. Hiernaast is het zeker aan te raden om, met een aangepaste therapeutische begeleiding , de relatie van overheersing die hij/zij probeert te vestigen te neutraliseren of in het beste geval om te keren.

Want ook in dit specifiek geval, is degene die dagelijks geconfronteerd wordt met narcistisch misbruik, ook degene die hulp moet zoeken. Een narcist vindt namelijk zelf niet dat het eigen gedrag problemen veroorzaakt.

De jong volwassen narcist conditioneert het hele gezin. Het is noodzakelijk om de jonge manipulator in een vroeg stadium te destabiliseren, zodat hij/zij nooit een duurzame strategie kan opbouwen. Ga dit gevecht niet aan in je eentje, zeker als alleenstaande ouder moet je hierin ondersteund worden want de jonge manipulator zal alles uit de kast halen om deze oorlog te winnen. Vermijd dus dat je geïsoleerd raakt in het gevecht, want in het heetst van de machtsstrijd, is de kans reëel aanwezig dat ook fysiek misbruik optreedt.

Lees hier de getuigenis van een zwaar beproefde moeder.

Bron: psychologytoday.com 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.