De vele morele verplichtingen die een codependent gevangen houden

(In dit artikel zal de narcist het woord voeren)

Ik borduur op jouw angst

Om jou te manipuleren en onder controle te houden, werk ik in op jouw angst.

Angst om alleen te zijn, angst om financieel op eigen benen te moeten staan, angst om de kinderen te verliezen.

Ik zal ook misbruik maken van  je diepgeworteld plichtsbesef. Vanwege je uitgesproken eerlijkheid en fatsoen, heb je het gevoel dat je bepaalde dingen moet doen. Het plichtsbesef dat jij voelt is groter dan normaal en ik exploiteer dit graag op de volgende manieren:

Je voelt je verantwoordelijk voor mij

Ik zet alles in gang. In feite wordt bijna niets door jou veroorzaakt. Jouw overontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel maakt je kwetsbaar en zo kan ik je wijsmaken dat het altijd jouw schuld is. Ik zal dus zeer regelmatig aan projectie doen en jou van alles verwijten om ervoor te zorgen dat je je aangesproken voelt.

Je voelt je immers verantwoordelijk voor bijna alles en iedereen omdat je zo zorgzaam en medelevend bent.

Dit neemt extra toe omdat je de behoefte voelt om ieder gebrek ook uitgebreid bij jezelf na te gaan en geneigd bent hiervoor ook de verantwoordelijkheid op jou te nemen. Combineer deze natuurlijke empatische staat met de conditionering die voortvloeit uit mijn pathologie. Dubbele winst voor mij.

Je hebt het gevoel dat je bij mij in het krijt staat

Ook dit is een combinatie als gevolg van je natuurlijke aard en mijn conditionering.

We hadden een geweldige tijd tijdens de love bombing fase. Je voelt een natuurlijk verlangen om wederkerig te zijn en dus terug te geven, mensen uitvoerig te bedanken voor wat ze voor je doen. Je voelt je verplicht mij ‘terug te betalen‘ . Er ontstaat dus een krachtige verplichting die ik graag in mijn voordeel zal benutten.

Je voelt medelijden voor mij

Je bezit een natuurlijke sympathie voor de ander, en zal iemand nooit als zwak of zielig bestempelen, maar er eerder medelijden voor voelen.

Rationeel realiseer je je dat mijn gedrag weerzinwekkend is, en heel soms barst je in woede uit, maar veelal heb je medelijden met mij. 

Je zal alles aangrijpen om als verzachtende omstandigheid te laten gelden. Bijvoorbeeld mijn moeilijke jeugd.

Je voelt de behoefte om mij te helpen

Je bent een probleemoplosser. Je ziet het als jouw eervolle taak om anderen te helpen, beter te maken en op te lappen.

Je manier van denken dat alles en iedereen beter gemaakt kan worden, zelfs als je met manipulatie en gaslighting te maken krijgt, schrikt je niet af.  Deze ingebakken plicht om de wereld rondom jou te verbeteren en te genezen, is een centraal onderdeel van je persoonlijkheid. Het stelt mij in staat om je lang en makkelijk uit te buiten, omdat ik er zeker van ben dat je niet opstapt, hoe slecht het ook voelt. 

Je voelt je bovengemiddeld plichtsbewust

Je hebt een sterk plichtsgevoel. Je voelt een prangende plicht om een ​​uitstekende ouder, ondersteunende vriend, zorgzame zoon of dochter, hardwerkende collega en last but not least, een trouwe en loyale partner te zijn.

Plicht staat bij jou voorop en je zal die nooit ontlopen.

Je voelt een enorme behoefte om je aan de normen te houden

Je hecht sterk aan normen en waarden in relaties. Je vindt het belangrijk om elkaar op een liefdevolle en eerlijke manier benaderen in werk- en privé situaties. Een hoffelijk streven dat ik graag tegen je gebruik. Je zal mij lang, heel lang goed behandelen ondanks mijn pathologie.

Je ervaart de behoefte om de schijn op te houden

Dit doe je NIET voor je eigen voordeel. Je bent niet zoals mij, je creëert geen perfect beeld om de ander te misleiden.

Je probeert de situatie te handhaven in het belang van anderen. Om hen niet van streek te maken.

Je bent vastbesloten je inner circle team in stand te houden en neemt ten koste hiervan de pijn en ergernis op jou.

Deze behoefte schept een verplichting in jou die ik graag tegen jou gebruik. Met deze verplichting in het achterhoofd zal je veel slikken om de lieve vrede te bewaren.

Je voelt de behoefte om nooit op te geven

Je geeft niet op bij de eerste hobbel op de weg, en zelfs een berg schrikt je niet af. Je blijft doorgaan, vasthoudend, onvermoeibaar en volhardend. Overtuigd dat een rechtvaardige beloning aan het einde van de weg wacht. Ik juich deze overtuiging toe want dit betekent dat je niet snel zal opgeven.

Je voelt de behoefte om onvoorwaardelijk je best te doen

Je streeft ernaar om zeker te weten dat je je best hebt gedaan en dat je niets meer had kunnen doen. Je vraagt je altijd af of je iets op een andere manier en/of effectiever had kunnen doen. Je kijkt kritisch naar jezelf en dit zorgt ervoor dat je de ander veel kansen biedt. 

Deze empathische (plichts)gevoelens zullen ertoe leiden dat je mijn manipulatieve aard meer zal verdragen. Je bent ook vergevingsgezinder dan een doorsnee persoon. 

Een gedachte over “De vele morele verplichtingen die een codependent gevangen houden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.