Hoe test de narcist zijn prooi?

Subtiel en sluipend

Je houdt er niet van om vroeg uit de veren te gaan in het weekend, maar hij/zij is voor dag en dauw op en maakt je gewoon wakker en dus geef je, volledig in love, toe.

Of je hebt zin in een avondje bios om de nieuwste film van je favoriete acteur te gaan zien en ondanks dat hij dit weet, stelt hij een ander voor.

Voor je het beseft, geef je meer en meer toe tot je uiteindelijk op een dag wakker wordt en je letterlijk niet meer wie je bent. De narcist heeft met succes je harde schijf uitgewist en is nu bezig om je innerlijke ‘wifi verbinding’ (nodig om contact te maken met je intuïtie) te saboteren.

Als je geen beslissingen meer kunt nemen, zelfs geen kleine, is dit een serieuze aanwijzing van wat jou is overkomen.

Het belang van grenzen

Onze grenzen definiëren ons. Ze staan voor wie we zijn. Grenzen zijn een verzameling van rituelen, voorkeuren, behoeften en wensen. Grenzen zijn de ophaalbrug van onze burcht. De extra versterking van onze eigen zelf. Grenzen zijn de solide muren die ons beschermen tegen pijn en verdriet.

Ze bepalen waar jij stopt en iemand anders begint.

Narcisten zien hun medemens als een verlengstuk van zichzelf. De rest zijn figuranten. Ze spelen wel mee, maar hij is de hoofdacteur in zijn one-man-show.

Al je rechten worden je langzaamaan ontnomen, zodat het net niet erg genoeg is om innerlijk alarm af te doen gaan. Het zet je soms wel aan het denken, maar je negeert je innerlijke stem, want dit ligt in je onderbewustzijn, net onder je bewuste radar.

De ontkenning

De narcist is erg goed in het bagatelliseren van zijn bewuste verbale krenkingen (devaluaties). Hij slaagt erin om deze met een glimlach op zijn gezicht te brengen. Zijn kalme houding accentueert zijn ‘goede’ bedoelingen. Hij zal alles ontkennen in een poging je te destabiliseren, te doen twijfelen, te verzwakken.

De narcist zal ook standaard reageren tegen elke eerlijke communicatiepoging van jouw kant. ‘Je overdenkt echt alles, volgens mij ben je een beetje depressief, overgevoelig, je maakt van een mug een olifant’.

Hij zal je gevoel bagatelliseren en beledigen.

Geloof wat je voelt

Wat er echt aan de hand is, heet INTUÏTIE. Als iets slecht aanvoelt DAN is het ook slecht.

Je innerlijke stem schreeuwt om jouw aandacht, het wil je laten weten dat wat er gebeurt niet goed voor je is. Maar je negeert het omdat je ratio je intuïtie overheerst.

De narcist weet perfect wat je wel en niet leuk vindt. Hij kent je zwaktes en je sterke punten. Hij let op en ‘leest’ je lichaamstaal.

Als prooi van de narcist ben je nooit goed genoeg, zelfs niet als je bijna perfect bent. Tijdens de love bombing fase was je dat wel, maar nu niet meer.

De intrede van de trauma bonding

Je zwaktes worden tot een slechte karaktereigenschap gebombardeerd.

Je identiteit wordt verworpen. Je bent nu officieel een gebrekkig persoon in de ogen van de narcist. Deze boodschap wordt je gebracht met een quasi bezorgde toon, overgoten door een giftig sausje van valse toewijding.

En daar loert de trauma bonding om de hoek. De narcist spuwt boosaardige dingen op een rustige, berekende manier waardoor ze geloofwaardig en gemeend overkomen.

Vanaf nu ga je wanhopig op zoek naar de liefde en acceptatie van de persoon die jou misbruikt. Je zoekt de goedkeuring van de dader.

Je kruipt, laat over je heen lopen om het gevoel van de love bombing terug te evenaren.

Testen via manipulatie

De narcist test je door je je grenzen te laten verleggen. De hoeveelheid weerstand of verzet die je hier aan verbindt zal hen verklappen hoe gewillig je als prooi nog bent. Als je je niet verzet, of maar een beetje weerstand biedt maar dan toegeeft, dan ben je nog steeds een geschikte en makkelijke prooi.

Één van de meest voorkomende manieren waarop de narcist (vooral de verborgen narcist) jou zal testen is door middel van de stiltebehandeling.

Ze willen zien wat je reactie zal zijn. Hoever je kruipt en hoe vaak je om vergeving zal smeken.

Ook via hoovering testen ze in hoeverre ze je nog onder controle hebben.

De narcist houdt er eveneens van het slachtoffer te spelen als een middel om zijn prooi te manipuleren. ‘Je houdt niet van me’, ‘Je hebt geen respect voor me’, of ‘Je wilt nooit tijd met me doorbrengen’. Deze uitspraken zijn nogmaals bedoeld om je reactie te peilen.

Tijdens een conflict kan de narcist ook dreigen je te verlaten als je je niet ‘gedraagt’ zoals hij het wenst. De moeite die je dan doet om hem in je leven te houden, en of je hem -letterlijk- achterna rent, moet hem ervan verzekeren dat de macht die hij over je heeft nog groot genoeg is.

Een gedachte over “Hoe test de narcist zijn prooi?

  1. de zoveelste keer dat ik bij jullie mijn waarheid, mijn frustraties, mijn pijn moet lezen. heb het allemaal meegemaakt. hij is nu 3 jr dood. fysiek sta ik nu aan het randje van sterven. nog steeds heeft hij macht over mij. ik ben nu zover gezakt in mijn leven, ook financieel die door anderen bemoeinissen en onbegrip in mijn situatie een huurschuld heb opgelopen, dat ik 19 november 2020 uit mijn huis word gezet. sta op straat, géén onderkomen, géén vrienden, zittend in een rolstoel, artrose en een zeldzame aandoening van de blaas, waar ik tot aan mijn dood een katheter voor moet dragen. geen vrienden of kennissen van vroeger, die toen achter zijn fameuze reet aanliepen, nobody, die mij durven bij te staan. hij regeert nog steeds. hij zou het prachtig vinden , hij zei het toch dat ik een waardeloos mens ben. leeftijd is 71 jaar. ben nú 2 maanden uit een verpleging Thebe in Tilburg. ben daar bijna 7 maanden tegen mijn wil verpleegt. moest daar 1400 euro per maand betalen en een huur voor mijn huis waar ik 28 jaar in woon. dat gaat niét samen. dus huurschuld. men zet je dan uit huis. dat is de wet.de onvoldoende kennis van een rechter over narcisme houdt geen rekening met je. hij maakt je kapot tot aan jouw dood.
    courage voor alle mensen die moeten leven met een narcist. lees zoveel de berichten van Stella Nova Coaching.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.