De 10 belangrijkste lessen die je leert na narcistisch misbruik

Een narcistische relatie is een aanslag op je identiteit, lichaam en geest. Niets zal ooit nog zijn zoals voorheen. Maar dat is net de waarde van deze ervaring. Deze les was noodzakelijk. Voor jou.

Het richt volop het licht op je codependentie. Het is een kostbaar signaal dat je ongezond bezig was. Vertaal dus de les in waardevolle informatie, en pas deze vooral toe in een volgende relatie.

De narcist zit overal, vermomd als de beste. Je zal hem/haar in vele gevallen niet meteen ontmaskeren. Maar als je goed de lessen begrepen hebt, zullen deze volgende tien waarschuwingen je zeker helpen.

 • Je leert voorbij lege mooipraterij te zien Narcisten kunnen absurd vleiend zijn en dit vanaf het begin. De woorden die ze gebruiken zijn de superlatieven van wat je wilt horen. Les: Woorden EN daden: wat betekent dat je alleen de woorden gelooft die gevolgd worden door daden. Love me in slow motion, show me your devotion.
 • Je waardeert een langzame rit in plaats van de expressweg Een ander bedwelmend onderdeel van een relatie met de narcist is hoe snel ze liefde op het eerste gezicht aanbidden. Gewild zijn voelt geweldig, je wordt moeiteloos meegesleurd. Maar je leert al snel dat de aandacht van de narcist vlot verloren gaat, vaak als gevolg van een onschuldige opmerking of lichte, normale tegengas. Les: Deze bliksemsnelle liefde is onbeduidend, een luchtbel die snel uit elkaar spat. Het zal je waardering verhogen voor langzame, gestage en solide opgebouwde genegenheid.
 • Je waardeert mensen die over zelfreflectie beschikken De narcist heeft altijd gelijk. Fouten worden moeiteloos aan de ander toegekend. Les: Deze kinderachtige tactiek is ongezond en biedt geen perspectief voor een stabiele relatie. Er is veel meer ruimte voor wederzijdse groei en geluk, met iemand die de volwassenheid heeft om zijn eigen fouten toe te geven (en hieraan te werken).
 • Je ontdekt het belang van een leven buiten je relatie Narcisten zijn net als fragiele serrebloemen. Mooi en opzichtig voor het oog, maar ze hebben massa’s aandacht nodig . Ze manipuleren je om via jouw schuldgevoelens, deze aandacht vast te houden en te voorkomen dat je je eigen hobby’s en vrienden maar een zuchtje aandacht geeft. Want alle aandacht en tijd die je aan de ander spendeert, krijgt de narcist niet. Het zijn putjes die nooit opgevuld raken. Les: Eenmaal los van de narcist ontdek je opnieuw hoe noodzakelijk het is om ook aan je eigen behoeften te voldoen, en je apprecieert de waarde van een partner die je aanmoedigt om dit te doen.
 • Je ziet kwetsbaarheid niet langer als een vloek Voor de doorsnee narcist staat emotionele kwetsbaarheid gelijk aan zwakte. Dit vertaalt zich in het onderdrukken van hun eigen emoties maar ook om deze behoefte bij hun partner volledig af te sluiten. Les: Jezelf emotioneel afsluiten is een wegversperring voor de groei van een gezonde relatie. Als je je niet kwetsbaar kan opstellen voor de ander (en jezelf) zal je nooit emotionele intimiteit, vertrouwen, liefde en de geborgenheid die hiermee gepaard gaat, bereiken.
 • Je ziet nu duidelijker, dat je niet iedereen kunt pleasen Het is heel moeilijk zo niet onmogelijk om de ​​narcist tevreden te houden. Ze vinden dat ze perfectie verdienen, bovendien eisen ze het van hun partners. Ze zijn pas tevreden als alles gaat zoals ze het willen. Les: Jezelf inzetten om het onhaalbare te halen is energievretend en verspilde moeite. Steek energie in een partner die je goed vindt zoals je bent.
 • Je weet nu dat je stevig je grenzen moet stellen De narcist heeft je duidelijk laten voelen wat manipulatie betekent en hoe dwingend deze kan zijn. Leer jezelf opnieuw kennen, bouw terug je zelfbeeld op. Weten wie je bent, wat je wilt, niet wilt en wat je voelt zal je weer op de kaart zetten. Je identiteit zal opnieuw vorm krijgen. Dat zal je zelfvertrouwen boosten. Les: Bepaal je grenzen en bewaak ze. De juiste persoon zal deze met respect behandelen.
 • Je weet nu dat je een gelijkwaardige partner verdient Narcisten vinden je ambitie en looks alleen maar leuk om hierdoor zelf in de spotlight te staan. En zolang je wattage onder dat van hun spot komt. Met anderen woorden, ze willen harder schijnen dan jij. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal je onderworpen worden aan afkeuring en twijfel. Les: een goede partner zal zich niet bedreigd voelen door je ambitie, hij/zij zal je zelfs aanmoedigen om nog hoger te mikken.
 • Je beseft dat de breuk niet te wijten was aan je zwakke punten De narcist is egoïstisch en controlerend. Het zijn meester-manipulators, wiens valse charme zeer kunstig is ontworpen om de prooi binnen te zuigen. In de val van een narcist trappen is puur menselijk. Les: In feite waren het niet je zwakheden die ze hebben uitgebuit, maar eerder je sterke punten: je uithoudingsvermogen, vriendelijkheid en compassie die je tot een geweldige partner maakt (bij de juiste persoon).
 • Je wordt sterker dan ooit YEAH! Van een narcist houden is moeilijk. Doorgaan en jezelf herontdekken is nog moeilijker. Maar in dat proces kom je erachter hoe sterk je eigenlijk bent. Je leert dat zelfs de slimste mensen vatbaar zijn voor de charmante leugens van een narcist. Bovenal leer je dat een slechte relatie je niet voor altijd verdoemt. In feite leert het je, hoe je de meest subtiele rode vlaggen kunt spotten en hierdoor nu wel in staat bent de wederzijdse, ondersteunende liefde die je echt verdient te herkennen. En dat is de grootste en beste les die deze beproeving je gebracht heeft!

2 gedachtes over “De 10 belangrijkste lessen die je leert na narcistisch misbruik

 1. Klopt helemaal….ik had geen vrienden meer over..had geen eigenwaarde meer …was onzeker …hij was geliefd bij mensen…hij deed zich mooie voor dan hij was..het is vaak moeilijk te ontsnappen aan een narcist..hij heeft een lange tijd mijn leven vergalt….mijn kinderen can mij vervreemd doir ze leugens over mij te vertellen..
  Nu na jaren geleden kwamen de herinneringen boven en daardoor ook het trauma wat daarbij kwam..ik heb hulp gezocht door EMDR en door het op te schrijven..was een.lange zware weg maar met hulp kan ik deze herinnering aan en wil graag mensen helpen door erover te praten……

  Like

  1. Dag Carla, de woorden die je aan narcistisch misbruik kleeft zijn exact, exact mijn ervaringen. Ik heb er, vooral begin vorig jaar, kort na het uiteengaan redelijk veel over gelezen en inzichten verkregen maar ervaar er nu pas de periode om de puzzel te gaan nu de emoties van het afscheid minder en minder worden. Ik ga ook starten met EMDR. Dank voor je bericht en veel moed gewenst verder. Maarten

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.