De zwakke prooi mythe doorbroken

De prooi is allesbehalve zwak

Een veel voorkomende misvatting in de buitenwereld maar ook bij slachtoffers van narcistisch misbruik, is dat de narcist zijn pijlen richt op zwakke prooien, omdat deze makkelijker te manipuleren zijn.

De waarheid is dat de narcist dol is op prooien die een sterke wil vertonen, en eigenschappen of kenmerken hebben die ze bewonderen.

Knap, krachtig, intelligent, ambitieus, sociaal, en bovenal gevoelig.

De frustratie van de narcist

De narcist is erop gericht zijn prooi neer te halen, af te breken. Je kan het vergelijken met een downgrade renovatie. Renoveren betekent vernieuwen, en is altijd beter en positief. Wel de narcist doet het omgekeerde. Voor hem is dit een uitdagend project. Van een goed en krachtig persoon een hoopje ellende maken.

Want wat jij voor elkaar krijgt door je positieve en krachtige persoonlijkheid, is net de frustratie van de narcist.

De narcist heeft geen verbinding met zichzelf. De binnenkant is leeg. Net daarom is de buitenkant voor hem zo ontzettend essentieel.

Deze compenseert zijn innerlijke leegte. De schijnbaar charmante buitenkant zorgt er voor dat mensen zicht tot de narcist aangetrokken voelen. Kortom, zelfverzekerd gedrag, charme en nep-kwetsbaarheid worden uitgeworpen als een aas om de prooi binnen te halen.

Nu kan het echte werk beginnen. De innerlijk rijke en krachtige prooi ten val brengen. Hierdoor voelt de narcist zich superieur en voelt hij zich beter.

De narcist voelt zich machtig door het neerhalen van iemand die mentaal, fysiek of emotioneel sterk lijkt.

De 4 soorten mensen waartoe de narcist zich aangetrokken voelt

  • Iemand die indruk maakt, hetzij door carrière, hobby’s en/of talenten, vriendschapskringen of familie.
  • Iemand die ervoor zorgt dat de narcist zich goed voelt over zichzelf, door complimenten, aandacht en/of attenties (emotioneel of materieel).
  • Iemand die het imago van de narcist versterkt in de ogen van de buitenwereld.
  • Iemand die de gevoelens van de narcist valideert, zijn tekortkomingen over het hoofd ziet en zeer veel moeite zal doen ondanks het narcistische misbruik om te volharden.

De narcist heeft onrealistische verwachtingen wat zijn partners betreft.

Hij accepteert niet dat je zelf iemand bent, verwacht dat je feilloos ten alle tijden alles aanvoelt. ‘Nee’ zeggen is ten strengste verboden. In feite ben je slechts zijn verlengstuk. Hij houdt geen rekening met jouw gevoelens, behoeftes, verwachtingen en gedachtes.

Het doel is dat je zijn logica overneemt.

De sloop

Van zodra je een sprankel van je menselijke kant laat zien, is de magie van zijn irreële verwachtingspatroon verbroken. Dat is het moment waarop zijn afbraakwerken starten.

De relatie met de narcist draait volledig om controle. Als hij het gevoel heeft macht over zijn partner te hebben, zal de narcist de relatie als succesvol beschouwen.

Een relatie staat voor de narcist gelijk aan entertainment en controle. Iemand uit elkaar zien vallen, even weer kort opknappen door middel van hoovering en daarna weer van vooraf aan bewerken met zijn uitgebreid arsenaal van manipulaties is voor de narcist puur leedvermaak, GEEN liefde.

De narcist kan een hij of zij zijn. Ik gebruik in bovenstaande tekst hij om de leesbaarheid te verhogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.