Narcistische stiefmoeders en hun giftige erfenis


De narcistische stiefmoeder

Voor alle duidelijkheid, er zijn ontelbare stiefmoeders die geweldige plusouders zijn.

Ze nemen een stuk van de opvoeding van de kinderen op zich na een scheiding of een overlijden en wijden zich met veel zorg en liefde aan deze taak.

Dit artikel gaat over de narcistische stiefmoeder die zich doelbewust een weg baant in het hart en de ziel van een man die minderjarige kinderen heeft.

Deze vrouwen zijn tuk op een kwetsbare man. Als hij weduwnaar is, des te beter. Geen ex-vrouw die haar in de weg kan staan.

Dit is veelal van toepassing als de prooi er materieel warmpjes bij zit.

De inkt op de scheidingspapieren is nauwelijks droog of ze werpen zich voor de voeten van deze nietsvermoedende man.

Strategie

De narcistische stiefmoeder versterkt haar strategie via een eeuwenoude succesvolle methode, seks! Ze benadert de prooi door in eerste instantie veel begrip, medelijden en steun te bieden.

Ze pakt hem figuurlijk in door een onmisbare sparring partner te zijn. Voegt vervolgens een royale hoeveelheid seks toe aan de mix en hup, de prooi is binnengehaald.

Zodra het huwelijk wettelijk is beklonken slaakt de stiefmoeder een overwinningszucht.

Nu richt ze haar gifpijlen op de kinderen.

Narcisten zijn getalenteerde acteurs. In het prille begin laat de stiefmoeder een overtuigende toewijding zien aan de vader van de kinderen. Ze is aangenaam en beleefd. Ze doet alsof ze geïnteresseerd is in hun sociale leven en school.

Kinderen die net een echtscheiding achter de rug hebben voelen zich vaak nog verward en boos over deze gang van zaken. Wanneer papa snel hertrouwt, weegt dit extra zwaar door.

Twee gezichten

Mettertijd komen de narcistische eigenschappen van de stiefmoeder volledig naar boven.

Ze is dubbel qua gedrag: warm, verleidelijk, pseudo-empathisch met haar man en koud, kritisch en emotioneel onstabiel met de kinderen.

Ze heeft haar echtgenoot zodanig in haar macht, dat de vader niet gelooft dat ze zijn kinderen slecht behandeld. De psychologische hersenspoeling van de stiefmoeder op haar echtgenoot zorgt voor complete blindheid.

Kinderen in deze omstandigheden lijden hier zwaar onder. Vaak zoeken ze emotionele steun bij hun broer(s) of/en zus(sen). Sommige oudere kinderen brengen steeds minder tijd thuis door. Ze verblijven vaak bij vrienden thuis waar ze zich wel welkom voelen.

Tijdens de tienerjaren kan deze situatie compleet uit de hand lopen.

Elke keer dat de vader de kant van de stiefmoeder kiest, staat het kind emotioneel in de kou.

In sommige gevallen besluiten de kinderen om dan bij de andere ouder te gaan wonen in de hoop daar een echte thuis te vinden. Als er geen andere ouder beschikbaar is, verlaten deze kinderen vroeg het ouderlijk huis en proberen ze alleen of met vrienden hun eigen weg te zoeken.

Als kind van deze situatie zullen ze eenmaal volwassen, hun jeugd en de zorg en liefde van een echte vader als gestolen ervaren door de stiefmoeder. Velen zoeken dan hulp om met het ‘verlies’ van hun ouder(s) om te gaan en vooral met hun diepe gevoelens van verraad en verlating.

De narcistische stiefmoeder voelt geen enkel gewetensbezwaar de kinderen te vervreemden van hun vader en ouderlijk thuis, en hiermee de relatie tussen de vader en zijn kind(eren) te vernietigen.

Veel narcistische stiefmoeders herhalen dit patroon met meer dan één man.

Als er materieel niets meer te rapen valt en/of de man laat zich niet meer voor de gek houden, zal ze opnieuw op zoek gaan naar een gelijkaardige prooi en zal hetzelfde ritueel zich voltrekken.

3 gedachtes over “Narcistische stiefmoeders en hun giftige erfenis

  1. Ik blijf maar vragen stellen, maar dat is vanuit mij altijd een teken van interesse. Hopelijk vind je het dus niet erg 🙂
    Doen narcistische stiefvaders dit ook? Of volgen die een (licht) afwijkend patroon?

    Like

  2. Wauw!!!!! Mijn broertje en ik zijn slachtoffer van een narcistische stiefmoeder,dit verhaal klopt 1 op 1!!! Dank je wel!!! Lange tijd wist ik niet wat ze was,paar jaar geleden las ik over narcisme en viel alles op zijn plek. Nu ik dit lees over specifiek een narcistische stiefmoeder krijg ik kippenvel….. gelukkig heeft mijn vader zich los weten te rukken van haar toen zij op het punt was mijn vader het contact met mij te laten verbreken. Langzaam aan kregen wij onze oude vader weer terug,maar de littekens blijven bij ons allemaal (na meer dan 15 jaar) en hij voelt zich volgens mij nog altijd schuldig terwijl hij slachtoffer is……ik hoop zo dat hij dat kan zien en los kan laten!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.